Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Επιμένουν στην «ευέλικτη» εργασία οι ηγέτες της Δεξιάς της Ευρώπης

Την «κοινωνική οικονομία της αγοράς» επιστρατεύουν οι Ευρωλαϊκοί, με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες του Ιουνίου, εγκαταλείποντας επιφανειακά τον νεοφιλελευθερισμό. «Δεν θα υπονομεύσουμε τη μακροπρόθεσμη προοπτική, για να είμαστε προσωρινά ευχάριστοι» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Βαρσοβία.
Στην ουσία αυτή η στροφή δεν πρόκειται παρά για ένα προεκλογικό ελιγμό αφού οι νεοφιλελεύθερες θέσεις που αφορούν ιδιαίτερα τις εργασιακές σχέσεις, παραμένουν αμετάβλητες.
Για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα χρησιμοποίησε με τόση έμφαση τον όρο «socialmarket economy» (αυτό που στην Ελλάδα αποκαλούμε «κοινωνικό φιλελευθερισμό») στο μανιφέστο που ενέκρινε το συνέδριό του, το οποίο πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία.

«Σήμερα πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε μια παγκόσμια οικονομία με έναν περισσότερο ασφαλή τρόπο, βασισμένη στη θέση μας για μια κοινωνική οικονομία με έναν περισσότερο ασφαλή τρόπο, βασισμένη στη θέση μας για μια κοινωνική οικονομία της αγοράς», αναφέρει η διακήρυξη που υπέγραψαν τα μέλη του ΕΛΚ, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο, ο πρωθυπουργός της Δανίας Μπαλκενέντε, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ.α.
Flexibility και flexicurity
Αυτοί είναι οι όροι παγίδες που φιγουράρουν στο μανιφέστο της Ευρωδεξιάς και αναφέρονται στην ευελιξία των εργασιακών σχέσεων με σχετική ασφάλεια. Οι ηγέτες της Δεξιάς της Ευρώπης ενθαρρύνουν τις αλλαγές που αφορούν τη διευθέτηση ωραρίου και καλούν τους εργαζόμενους να είναι «ευέλικτοι». Το χάπι επιχειρείται να χρυσωθεί με την αναγνώριση της κοινωνικής ευθύνης των εργοδοτών. Οι εργοδότες καλούνται να προσφέρουν τη βοήθειά τους στους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν τον ελεύθερό τους χρόνο με κοινωνική εργασία και οικογενειακή προσφορά.
Την ώρα που ηγέτες της Ευρωπαϊκής Δεξιάς έκαναν τη δεξίωση τους στο Παλάτι της Κουλτούρας στο κέντρο της πρωτεύουσας της Πολωνίας, οι διαδηλωτές συγκρουόταν σε κοντινή πλατεία με ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας που έκαναν υπερβολική χρήση δακρυγόνων και βομβών κρότου λάμψης κατά του πλήθους.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Βήμα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου