Εξαπατημένοι αισθάνονται εκατοντάδες φοιτητές οι οποίοι, συμπληρώνοντας το μηχανογραφικό τους δελτίο ύστερα από τις πανελλαδικές εξετάσεις, είχαν ενημερωθεί ότι μέσω της σχολής της επιλογής τους μπορούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, για να μάθουν τελικά ότι δεν τους επιτρέπεται η συμμετοχή στο διαγωνισμό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, για το οποίο οι φοιτητές είχαν διαβάσει επίσημη ανακοίνωση στον Οδηγό Σπουδών ότι «οι πτυχιούχοι του τμήματος έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Ωστόσο, στον πρόσφατα διεξαχθέντα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, οι απόφοιτοι του τμήματος δεν έγιναν δεκτοί, καθότι εκκρεμεί η ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους με αποτέλεσμα να αχρηστεύονται τα πτυχία τους στον πολιτικό στίβο.
Η αρχική διαβεβαίωση της επαγγελματικής διεξόδου, σύμφωνα με τον Ηλία Παπαδόπουλο που φοιτεί στο τμήμα, οδήγησε περίπου 80 φοιτητές ετησίως να διαμείνουν στην Καλαμάτα και να σπουδάσουν εκεί, κάτι το οποίο επιφέρει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στις οικογένειές τους.
Αντίστοιχα, πάνω από 20 τμήματα ΤΕΙ, όπως των πολιτικών μηχανικών δομικών έργων, πολιτικών μηχανικών έργων υποδομής, τοπογράφων μηχανικών και μηχανικών γεωπληροφορικής και τοπογραφίας, έχουν παραμείνει χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, κάτι το οποίο δεν εμπόδισε το ΥΠΕΠΘ να προχωρήσει στην ίδρυση 16 νέων τμημάτων.
Θολή είναι λοιπόν η εικόνα για περίπου 8.000 έως 10.000 πτυχιούχους των παραπάνω τμημάτων, καθώς και των τμημάτων των οποίων αντικείμενο είναι η γλώσσες των χωρών της Μεσογείου και των Βαλκανίων, τα οποία δεν διαθέτουν συγκεκριμένη επαγγελματική ταυτότητα, όπως το τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Παν. Αιγαίου, το τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Παν. Θράκης, καθώς και άλλα. Πρόβλημα επαγγελματικών δικαιωμάτων αντιμετωπίζουν και τα τμήματα μέσω των οποίων μπορούν να βγουν καθηγητές Ειδικής Αγωγής.
Το ίδιο πρόβλημα με το προαναφερθέν τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αντιμετωπίζει και το τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση η εξαπάτηση προέρχεται από το ίδιο το ΥΠΕΠΘ, αφού στην επίσημη ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου αναφέρεται ότι «οι πτυχιούχοι (του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) μπορούν να απασχολούνται ως καθηγητές των Εικαστικών Τεχνών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Κάτι τέτοιο, μέχρι στιγμής, αρκετά χρόνια μετά την ίδρυση του Τμήματος, δεν ισχύει, αφού οι απόφοιτοί του δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις φέτος, έπειτα από πολλά χρόνια λειτουργίας και μετά από πολλές πιέσεις, απέκτησαν οι πτυχιούχοι του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη δυνατότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη σε θέση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Το ΥΠΕΞ και τα «σύνορα της καρδιάς του Ερντογάν»
Πριν από 2 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου