Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ «χτίζει» το νέο κόσμο στην Αθήνα

Η λέσχη επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 16 χρόνια. Η προηγούμενη συνεδρίασή της ήταν την άνοιξη του 1993 επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Ποια είναι η συγκεκριμένη λέσχη που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών και τα μέλη της απαγορεύεται να κοινοποιήσουν τις συνομιλίες τους;
Στην πραγματικότητα, η αιτία για την επιβαλλόμενη μυστικότητα δεν είναι τόσο για να διεξάγονται ελεύθερα και άφοβα οι συζητήσεις μεταξύ των μελών, όσο για να αγνοεί η πλειονότητα του κόσμου πλήρως τις σκέψεις και τις αποφάσεις τους, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την παγκόσμια πολιτική και οικονομία.
Η Λέσχη Μπίλτερμπεργκ είναι μια ελιτίστικη παρέα ισχυρών Δυτικών και Αμερικανών που σκέφτονται, σχεδιάζουν και προσπαθούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Είναι το κυρίαρχο εργαλείο της παγκοσμιοποίησης.
Είναι η πιο ισχυρή οργάνωση στον κόσμο.
Τα τηλέφωνά τους δεν δουλεύουν και όταν παίρνεις τηλέφωνο έχουν τηλεφωνητή που σε παραπέμπει να αφήσεις τα στοιχεία σου και αυτοί θα επικοινωνήσουν μαζί σου.

Ποια είναι τα θέματα που θα τους απασχολήσουν στη συγκεκριμένη σύνοδο; Ποια είναι η σχέση τους με τους G20, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα; Θα ασχοληθούν με τους τόκους και τα επιτόκια των τραπεζών; Ποιοι θα συμμετέχουν; Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι τελικά το αγαπημένο παιδί της λέσχης;

Ας ξεκινήσουμε με μια ιστορική αναδρομή, προκειμένου να βρούμε τις ρίζες της συγκεκριμένης λέσχης.

Η ίδρυση

Από τις 29-31 Μαΐου του 1954, μια ομάδα παγκόσμιων ηγετών, πολιτικών και τραπεζιτών συμμετείχε σε μια σύσκεψη για τη διεθνή πολιτική και την οικονομία, στο Οστερμπικ της Ολλανδίας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Από τότε, η ισχυρή αυτή πολιτική και οικονομική ελίτ ονομάστηκε ομάδα (ή λέσχη) Μπίλντερμπεργκ, από το όνομα του ξενοδοχείου που τη φιλοξένησε για πρώτη φορά.

Τα μέλη της Μπίλντερμπεργκ είναι αποκλειστικά βασιλείς, βασίλισσες, πρίγκιπες, καγκελάριοι, πρωθυπουργοί, πρόεδροι, πρέσβεις, σημαντικοί υπουργοί, μεγαλοχρηματιστές, διεθνείς τραπεζίτες, στρατιωτικοί ηγέτες και μεγαλοβιομήχανοι. Σε κάθε συνδιάσκεψη συμμετέχουν τυπικά 120 αντιπρόσωποι -τα 2/3 από την Ευρώπη και το 1/3 από τη Βόρεια Αμερική- και όλες οι συζητήσεις της ομάδας διεξάγονται με πλήρη μυστικότητα. Σήμερα τη λέσχη ελέγχουν απόλυτα δύο "πεφωτισμένοι ηγέτες", ο Κίσινγκερ και ο Ροκφέλερ.

Η ατζέντα των θεμάτων

Ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που περιλαμβάνουν είναι η διαχείριση της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τον πλανήτη και η ενίσχυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, προκειμένου να σταματήσουν οι εθνικές πολιτικές και με αυτό τον τρόπο να ελέγξουν καλύτερα τον κόσμο.

Αλλωστε, δεν ήταν τυχαία η ομιλία του Κώστα Σημίτη στη Βουλή -πριν από δύο μήνες- που αναφέρθηκε στο ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί τη βοήθειά του. Υλοποιούν την απόφαση των G20 ότι δεν δέχονται τον προστατευτισμό, γιατί τα σχέδια της παγκοσμιοποίησης θα σταματήσουν.

Αυτό ίσως είναι και το κορυφαίο διακυβευμα που καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν τα μέλη της λέσχης. Και να "χτίσουν" τη νέα παγκοσμιοποίηση υπό ένα άλλο διαφορετικό μοντέλο που θα αναδεικνύει όπως ήδη επισημάναμε τον ρόλο των θεσμών όπως το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το G20. Ενα άλλο μεγάλο κεφάλαιο είναι η ενέργεια, οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου και ο ρόλος της Ρωσίας. Επίσης, οι υδάτινοι πόροι και το πώς αυτοί θα ελεγχθούν, η ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση στο Ιράν, τη Σομαλία και τη Ρουάντα και η ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Ο απόλυτος έλεγχος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών στήριζε ομόφωνα την υποψηφιότητα του Ρ. Ζέλικ ως επόμενου προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο Ζέλικ, 53 ετών, ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Wall Street, πρώην αξιωματούχος σε δύο κυβερνήσεις Μπους και οικονομικός αναλυτής. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, δεσμεύτηκε "να εργαστεί για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της τράπεζας". "Οφείλουμε να θέσουμε κατά μέρος τις διαφορές μας και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κοινό μας μέλλον. Πιστεύω πως οι καλύτερες ημέρες της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν έχουν έλθει ακόμα", είπε.

Στις 25 Ιουνίου, ο Ρ. Ζέλικ εκλέχθηκε ομόφωνα πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας με πενταετή θητεία από 1ης Ιουλίου. Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα http://www.worldbank.org, είπε: "Ξεκινώντας τη θητεία μου στην Παγκόσμια Τράπεζα, ανυπομονώ να συναντηθώ με τους ανθρώπους που καθορίζουν τα πρακτέα για την υπερνίκηση της φτώχιας σε όλες τις περιοχές του κόσμου, με ιδιαίτερη προσοχή στην Αφρική, προωθώντας την κοινωνική και οικονομική πρόοδο, επενδύοντας στην ανάπτυξη και ενθαρρύνοντας την ελπίδα, τις ευκαιρίες και την αξιοπρέπεια". Ο Ζέλικ υπήρξε στενός φίλος των επώνυμων φαρμακοβιομηχανιών.

Υπάρχει μία σιωπηρή συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης πως ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας θα είναι πάντοτε εθνικότητας ΗΠΑ, ενώ ο αντίστοιχος θεσμός, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), θα διοικείται πάντοτε από κάποιον Ευρωπαίο, γι' αυτό και την θέση κατέχει ο Τρισέ. Ασχολούνται φυσικά με τις τιμές των επιτοκίων και τους τόκους.

Αρα θα πάρουν αποφάσεις και για το πώς θα κινηθούν οι τράπεζες το επόμενο διάστημα και αυτό έχει επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η σχέση τους με τους ηγέτες της G20 είναι στενότατη, γιατί άνθρωποι που ανήκουν στη λέσχη εργάσθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της συνόδου προκειμένου να βγάλουν αυτά τα αποτελέσματα που επιθυμούσαν.

Το ενεργειακό και η ρωσική ανάκαμψη

Η ρωσική ανάκαμψη είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει τους ανθρώπους της Λέσχης και συγκεκριμένα η πίεση που ασκεί η Ρωσία στο ενεργειακό ζήτημα.

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Κάρτερ και μέλος της Μπίλντερμπεργκ, κ. Μπρεζίνσκι, στο βιβλίο του που εξέδωσε το 1997 με τίτλο: "Η μεγάλη σκακιέρα, η Ρωσία και τα ζωτικά αποθέματα ενέργειας", αναφέρει ότι η παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ, και επομένως της Μπίλντερμπεργκ, εξαρτιόταν από τον απόλυτο έλεγχο των ζωτικών αποθεμάτων ενέργειας της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία. Αυτό θεωρείται ένα πιθανό εμπόδιο στην ολοκληρωτική επιβολή της θέλησης της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Η διάσκεψη του 2008 της Λέσχης αποφάσισε μια κοινή πολιτική και στρατηγική αντιμετώπιση της ρωσικής ανάκαμψης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 50% και πλέον, μεταξύ των ετών 1999 και 2015, με την πιο σημαντική αύξηση στην κατανάλωση να παρουσιάζεται στην Απω Ανατολή. Η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της Ασίας δημιουργεί ήδη τεράστιες πιέσεις για την εξεύρεση και εκμετάλλευση νέων πηγών ενέργειας.

Οι ενεργειακές αναγκαιότητες και ο γεωπολιτικός έλεγχος της Μπίλντερμπεργκ θα παίξουν για άλλη μια φορά κεντρικό ρόλο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η προτεραιότητα της παγκόσμιας επιχείρησης βασίζεται, προφανώς, στο διεθνές ελεύθερο εμπόριο χωρίς περιορισμούς. Το πρόβλημα είναι πως οι εθνικές κυβερνήσεις θέτουν προτεραιότητες, οι οποίες διαφέρουν και μάλιστα αντιτίθενται σε εκείνες που θέτει μία εταιρεία. Το 2006 στη συνάντηση που είχαν στη Γερμανία τούς ενδιέφεραν πάρα πολύ τα θέματα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και συμφώνησαν να φθάσουν το βαρέλι στα 150δολάρια πριν από το τέλος του 2008 -δηλαδή προγραμματίζουν και σε βάθος χρόνου.

Η άνοδος της τιμής ξεπέρασε και τις δικές τους προβλέψεις, οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να πέφτουν, γιατί πραγματοποιήθηκε πάρα πολύ γρήγορα η άνοδος, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της Λέσχης.

Η τελματώδης κατάσταση στο Αφγανιστάν

Σε αυτή τη χώρα ξοδεύτηκαν δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική-αναπτυξιακή βοήθεια και τα αποτελέσματα ήταν ανύπαρκτα. Μέλος της λέσχης υποστηρίζει ότι: "Οι μεγάλες διακηρύξεις για δημοκρατική μεταρρύθμιση, με ταυτόχρονη υποστήριξη πολεμάρχων των Παστούν, χωρίς την παρουσίαση κάποιας σημαντικής προόδου κατόρθωσαν να στιγματίσουν πολλές από τις βασικές μας έννοιες στα μάτια των Αφγανών". Σήμερα, το Αφγανιστάν, η Σομαλία, το Σουδάν, η Αιθιοπία, η Ερυθραία, το Κονγκό και η Ρουάντα έχουν καταντήσει ερείπια.

Τα μέλη της λέσχης φαίνονται να ρωτούν: Πώς είναι δυνατόν ανθρωπιστικές αποστολές τέτοιας κλίμακας και μεγέθους να έχουν αποτύχει τόσο οικτρά; Μήπως οι καλές προθέσεις είχαν άσχημη κατάληξη εξαιτίας της διαφθοράς, της απληστίας και της έλλειψης επίβλεψης; Πολλά στελέχη συμφωνούν ότι η διοικούμενη από τις ΗΠΑ αποστολή του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε τελματώδη κατάσταση και πως η κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώνεται. Οι Αμερικανοί που συμμετέχουν στη λέσχη πιέζουν τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να συνεισφέρουν περισσότερα στρατεύματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, πήγε στην προηγούμενη συνεδρίαση της λέσχης, όπου παρουσίασε τις θέσεις του για το Ιράν, αλλά τα περισσότερα μέλη, και ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι, ήταν αντίθετοι με τον πόλεμο. Ελεγαν χαρακτηριστικά ότι: "Τα πυρηνικά είναι θαμμένα στον τάφο του Σαντάμ" και δεν υπάρχει πρόβλημα. Δηλαδή μας κοροϊδέψατε με το Ιράκ δεν θα την πατήσουμε και με το Ιράν.


Οι άνθρωποι του Ομπάμα

Αυτοί που αρέσκονται στη συνωμοσιολογία περί της Μπίλτερμπεργ δηλώνουν ότι ο Ομπάμα ζήτησε πριν τον βάλουν υποψήφιο από τον "τοπ Μπίλτερμπεργ", Τζιμ Τζόνσον, να τον βοηθήσει για να διαλέξει συνεργάτες και ο δεύτερος ανταποκρίθηκε στο αίτημα. Το IRS, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, έδειξε ότι ο Τζόνσον μέχρι το 2006 ήταν ταμίας σε μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που επονομαζόταν "Αμερικανοί φίλοι του Μπίλτερμπεργκ".

Η οργάνωση αυτή εισέπραττε εκατομμύρια δολάρια για να πληρώνει τις συναντήσεις. Μόνο οι Κίσινγκερ και Ροκφέλερ το 2005 και το 2006 έδωσαν 125.000 δολάρια ως ατομική συμμετοχή. Η πρώην κυβερνήτης του Κάνσας, Κάθριν Σεμπέλιους, μέλος της λέσχης έγινε υπουργός. Μεγάλοι οικονομολόγοι, όπως ο Τίμοθι Γκάιθνερ, ο Λάρι Σάμερς και ο Πολ Βόρκερ, είναι στενοί συνεργάτες του προέδρου. Στο διπλωματικό γραφείο του προέδρου εργάζονται ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο Ντένις Ρος που και αυτοί ανήκουν στη λέσχη.

Ο Γκόλμαν Σακς μέλος της λέσχης έχει δικούς του ανθρώπους στο υπουργείο Οικονομίας και οι μεγάλες τράπεζες έχουν στελέχη της Μπίλτερμπερκ στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, προκειμένου να χειρίζονται τα ομοσπονδιακά αποθέματα. Παντού, σε όλες τις μεγάλες θέσεις, υπάρχουν άνθρωποι της λέσχης.

Ποιοι θα συμμετέχουν στη φετινή συνεδρίαση

Προσκλήσεις για τη φετινή συνεδρίαση έχουν ήδη λάβει ο πρωθυπουργός Κώστας Kαραμανλής και ο πρόεδρος του ΠAΣOK Γιώργος Παπανδρέου, ενώ το "παρών" αναμένεται να δώσουν τόσο ο Γιώργος Aλογοσκούφης, όσο και η Αννα Διαμαντοπούλου, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της λέσχης. Θα παραβρεθούν επίσης η υπουργός Eξωτερικών Nτόρα Mπακογιάννη, καθώς και ο Tούρκος ομόλογός της Aλί Mπαμπατζάν.

Ως συνήθως, από ελληνικής πλευράς παρόντας θα είναι ο γνωστός για τις πολλές συμμετοχές του κ Γιώργος Δαυίδ. Επιπροσθέτως, έχουν προσκληθεί και ο επικεφαλής του Ελληνικού Ιδρύματος Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λουκάς Tσούκαλης, ο διοικητής της Eθνικής Tράπεζας Tάκης Aράπογλου και ο διοικητής του OTE Παναγής Bουρλούμης. Ενώ πρόσκληση έχει λάβει και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Οι Έλληνες της Μπίλντερμπεργκ

Από ελληνικής απόψεως έχουν κατά καιρούς κληθεί και συμμετάσχει οι εξής:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΉΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΥΙΔ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ 3Ε
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠ. ΕΛΛ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ - ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΙΣΤΕΩΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗΣ - ΠΡ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛ. ΕΞΩΤ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ OMBUDSMAN
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΤΑΙΡΕΑΣ ELETSON
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ - ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΡΑΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ - ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ - ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔ. - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΙΤΑΝ
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΑΣΟΚ
ΜΙΧΑΗΛ ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ PEGASUS OCEAN SERVICES
ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ - ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
ΘΑΝΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΒΩΚΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ SEATRADE ORGANISATION
ΜΙΝΩΣ ΖΟΜΠΑΝΑΚΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΡΑ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Διεθνείς προσωπικότητες που έχουν δώσει το παρόν

Στις διασκέψεις της Μπίλντερμπεργκ έχουν κατά καιρούς παραβρεθεί σημαίνουσες προσωπικότητες, όπως οι Χένρι Κίσινγκερ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, Ρίτσαρντ Περλ, και Μάικλ Λεντίν με θητεία δεκαετιών στην εξωτερική πολιτική. Αρκετά μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης-τακτικά μέλη της Λέσχης: βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, πρίγκιπας Φίλιππος του Βελγίου, βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας (στις συναντήσεις παρευρίσκεται και ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος, αν και ουδέποτε το όνομά του περιλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο), ανώτατα στελέχη των εταιρειών: BP, Ford, Shell (και Rio Tinto), Siemens, DaimlerChrysler, Nokia, ThyssenKrupp, Novartis, Royal Dutch Shell, Fiat. Στελέχη εφημερίδων, περιοδικών και εκδοτικών συγκροτημάτων: "Le Figaro" (Γαλλία), "Der Standard" (Αυστρία), "Die Zeit", "Burda Media", "Axel Springer" (Γερμανία), "The Washington Post", "Time, Newsweek" (ΗΠΑ), "Hόrriyet" (Τουρκία), "Financial Times", "The Economist" (Αγγλία), "International Herald Tribune".

O Ζοζέ Μπαρόζο (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), η Ανγκελα Μέρκελ, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, ο Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (CFR, ΗΠΑ), ο Χ. Σέφερ (γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ), ο Μπερνάρ Κουσνέρ πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, κάποτε, αργότερα διοικητής του Κοσόβου, για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, μετά τον πόλεμο της Σερβίας και σήμερα υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σαρκοζί. Και φυσικά παρόντες στη συνεδρίαση της λέσχης στην Αθήνα θα είναι ο Λόρενς Σάμες, ο οποίος είναι επικεφαλής του Διεθνούς Οικονομικού Συμβουλίου, και ο Τζέιμς Τζόουνς, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ.
(Αναδημοσίευση από την "Αξία" του Σαββατοκύριακου)

Του Κώστα Τζεβελέκου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου