Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Vlogging: Video-blogging στο Ιντερνετ


Διαδίκτυο χωρίς video δεν γίνεται. Από τα διαδικτυακά ημερολόγια (blogs), στην σταθερά αναπτυσσόμενη ομάδα των vloggers (video+bloggers).
Το διαδικτυακό περιβάλλον έχει πολλάκις αποδείξει ότι όλα είναι πιθανά. Αλλάζει το μοντέλο της πολιτικής επικοινωνίας, δημιουργεί συλλογικότητες που συσκέπτονται και θέλουν να συμβιώσουν κοινωνικά και αρκετές φορές κινητοποιεί.
Η δημιουργία και ανάπτυξη των blogs σε παγκόσμιο επίπεδο αποτέλεσε «σταθμό» αλλάζοντας τις παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας πριν την έλευση του διαδικτύου. Από τα πρώτα διαδικτυακά ημερολόγια και τις πρώτες ιδιωτικές σκέψεις σε δημόσια «θέα» κύλησε -και κυλάει- πολύ νερό στ' αυλάκι.
Πριν εννιά περίπου χρόνια ένας κύριος εν ονόματι Adam Contras κατέγραψε την μετακόμισή του στο Los Angeles και την προσπάθεια του να πετύχει στο λαμπερό χώρο της showbiz, δημιουργώντας το πρώτο, σύμφωνα με την Wikipedia, video blog. Έπειτα από πέντε περίπου χρόνια το πρώτο συνέδριο των vloggers έγινε πραγματικότητα στη Νέα Υόρκη, με τον κολοσσό της Yahoo να έχει ήδη αντιληφθεί τη δυναμική της νέας online κοινότητας.

Η συνέχεια είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Το Υou Tube εισέρχεται δυναμικά στο χώρο, γίνεται μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες «ανεβάσματος/θέασης/μοιράσματος video» και τοποθετεί την «εποχή της εικόνας» στην τεχνολογία του Παγκόσμιου Ιστού. Ενός «ιστού» που δεν εξυφαίνεται πάντα από τις μεγάλες εταιρείες που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν διαφημιστικά κάθε επικοινωνιακό format που προσελκύει κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η Meefedia.com, η vlogo-σφαιρα κυριαρχείται από ανεξάρτητους δημιουργούς-παραγωγούς video (61%) οι οποίοι αναζητούν νέους τρόπους παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού και μακριά από τις παραδοσιακές πλατφόρμες φιλοξενίας όπως το ΥοuTube (9%), το Βlip.tv (14%) και το Vimeo (2%). Η αυξανόμενη «αποστασιοποίηση» από τους παραδοσιακούς «παίκτες» ερμηνεύεται από αρκετούς ως τάση για μεγαλύτερη ανεξαρτησία και προσωπικό έλεγχο στο περιεχόμενο των video που εκπέμπεται, τάση που δεν αποδεσμεύεται από ενδεχόμενα επιχειρηματικά κίνητρα.

Το σχόλιο ενός από τους πιο γνωστούς vloggers παγκοσμίως, του Jay Dedham, είναι χαρακτηριστικό: «Το να διατηρώ το δικό μου blog, μου δίνει τον έλεγχο για το τι video θα προβάλλω. Έχω την ιδιοκτησία κάτι που μου επιτρέπει να αλληλεπιδρώ με όσους με παρακολουθούν. Αυτό δεν μπορείς να το κάνεις στο YouTube».

«Στην ουρά» για video…

Όχι πως το YouTube έχει λόγους άμεσης ανησυχίας καθώς, μόλις τον Ιανουάριο ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 εκατομμύρια επισκεπτών στις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που το 76,8% του διαδικτυακού κοινού έχει παρακολουθήσει online κάποιο video, εξαιρετικά πιθανό να προέρχεται από το YouTube. Επιπλέον, ελάχιστοι (7%), όπως υποστηρίζει έρευνα της Pew πληρώνουν για να έχουν online πρόσβαση σε οπτικοακουστικό υλικό, στοιχείο που ευνοεί τη διάδοση του συγκεκριμένου format.
Πρόσφατα η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Sun Microsystems επέτρεψε τη δημιουργία και εκπομπή video από τους περίπου 30.000 εργαζομένους της στο ειδικό εταιρικό κανάλι που φέρει το όνομα «Channel Sun». Έχοντας πρωτοπορήσει στο εταιρικό blogging η Sun δείχνει να ασπάζεται την αποδοχή του video format και για εταιρικούς σκοπούς -marketing, διαφήμιση κλπ- επιτρέπει από τούδε και εφεξής και το vlogging. Όπως μάλιστα λέει η Linda Crowe, επικεφαλής επικοινωνίας και παραγωγής της Sun, η εταιρεία διαθέτει studio με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παραγωγή video.

Την ίδια ώρα το δυναμικά αναπτυσσόμενο Twitter έχει ήδη εντάξει εφαρμογές uploading και sharing αρχείων video, όπως το Twideo, το Twitc και το Τwitgoo. Πρόκειται για πλατφόρμες που φιλοξενούν σύντομα σε διάρκεια video και μπορούν να εκτεθούν στο διαδίκτυο από κινητό σε κινητό, σε υπολογιστή κ.ο.κ. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της BSM Media, με χαρακτηριστικό τίτλο «Mom 3.0», εντός του 2009, τα video blogs, τα podcasts, τα sites κοινωνικής δικτύωσης και οι υπηρεσίες microblogging θα αυξηθούν πάρα πολύ σε δημοφιλία, σε τέτοιο βαθμό που θα αποτελέσουν ελκυστικό μέσο επικοινωνίας των μητέρων με άλλα οικογενειακά μέλη. Δύο στις τρεις «μαμάδες» δηλώνουν ότι το video είναι ένα ελκυστικό μέσο για τον τρόπο ζωής τους.

Οι νέες διαδικτυακές εταιρείες έχουν αντιληφθεί την επιρροή που ασκεί το video και δημιουργούν υπηρεσίες που ενθαρρύνουν το posting διαφόρων videos -αρκεί να αναλογιστούμε ότι η διαδικτυακή αναζήτηση τραγουδιών στην Ελλάδα γίνεται εν πολλοίς από το ΥοuTube, με την οπτικοποίηση αρκετών από αυτά να είναι εξαιρετικά δημιουργική-.

Από το hypertext στο hypervideo

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία επικοινωνίας στο διαδικτυακό περιβάλλον, το υπερκείμενο (hypertext) -η μη γραμμική παραπομπή σε ένα άλλο αρχείο-πληροφορία με το «χτύπημα» ενός συνδέσμου (link)- έχει αποτελέσει κομβικό σημείο για την αναζήτηση πληροφοριών.

Πλέον, η τεχνολογική εξέλιξη έχει επιτρέψει τη δημιουργία του hyper-video το οποίο ερμηνεύεται στα πρότυπα της «λογικής» του υπερκειμένου. Με ειδικό λογισμικό που ανιχνεύει τα βιντεοσκοπημένα 'αντικείμενα' μιας εγγραφής (π.χ. τα αυτοκίνητα, τα ρούχα, τα εξαρτήματα ενός σκιέρ κλπ), ο χρήστης μπορεί να «κλικάρει» πάνω σ' αυτά τα αντικείμενα και να 'πάει' σε ένα σχετικό video, σχετικές εικόνες και πληροφορίες.

Η μη γραμμικότητα του υπερκειμένου ισχύει πλέον και για το οπτικοακουστικό υλικό, τεχνολογία απαραίτητη για κάθε επίδοξο vlogger.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Business Week, comScore, Mefeedia.com, Pewinternet








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου