Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Αίρονται οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων

Διετία βαθιάς ύφεσης αναμένει για την Ελλάδα η Economist Intelligence Unit. Σε σχετική έκθεση εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,6% φέτος και κατά 1,1% το 2010, ενώ τοποθετεί την επιστροφή του ρυθμού ανάπτυξης σε θετικό έδαφος (2%) το 2011, εξαιτίας της αδύναμης εγχώριας ζήτησης και της κάθετης πτώσης της ζήτησης από τις αγορές του εξωτερικού.
Ο διεθνής φορέας εκτιμά ότι το χρέος θα αυξηθεί στο 99,6% του ΑΕΠ φέτος ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας διεύρυνσης των spread στην εξεταζόμενη περίοδο (2009 ? 2013).
Σχετικά με τις εκλογές περιμένει την απόφαση της ΝΔ για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν το τέλος της βουλευτικής θητείας, πιθανόν το Μάρτιο του 2010, που θα πρέπει να εκλεγεί νέος πρόεδρος.
Παρόλα αυτά, «αν αποφασιστούν πρόωρες εκλογές, είναι απίθανο να καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να διασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, οπότε θα χρειαστεί να προβεί σε συνασπισμό με τουλάχιστον ένα ακόμη κόμμα» υποστηρίζει η EIU.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο ζήτημα της διαφθοράς σημειώνοντας πως πρόσφατα, υπήρξαν κάποιες προφανείς προσπάθειες από την κυβέρνηση την αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά η αποτελεσματικότητα τους επιδέχεται αμφισβήτησης, ενώ τονίζει πως η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές του 2007 με δεσμεύσεις για διοικητικές μεταρρυθμίσεις και διαφάνεια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει πολλά για να βελτιώσει την κρατική αποδοτικότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου