Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η Ελλάδα μετά το πέρασμα της γρίπης των χοίρων στην Ευρώπη. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως έχει αυξηθεί η πιθανότητα να σημειωθεί κρούσμα και στη χώρα μας, παρ΄ όλα αυτά εμφανίζονται καθησυχαστικοί υπογραμμίζοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου.
«Η εκτίμησή μου είναι πως το πιθανότερο είναι να εντοπιστεί και στη χώρα μας ασθενής που φέρει τον ιό. Ωστόσο, δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας αφού είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Άλλωστε, ούτε στις ΗΠΑ έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής θάνατος, αντίθετα φαίνεται πως το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Πάνος Ευσταθίου, πρόεδρος της Έκτακτης Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης.
Πάντως, «σημείο μηδέν» έχει οριστεί από τους επιστήμονες η ερχόμενη Κυριακή, καθώς τότε συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την ημέρα που επέστρεψε το γκρουπ των Ελλήνων ταξιδιωτών από το Μεξικό ...
στη χώρα μας, και επομένως θα έχει εκπνεύσει το διάστημα των επτά ημερών κατά το οποίο συνήθως εκδηλώνονται τα συμπτώματα της γρίπης των χοίρων μετά την επαφή με τον ιό. Εντοπίστηκε το γκρουπ
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας έχουν εντοπιστεί μέσω των ταξιδιωτικών πρακτορείων τα μέλη του γκρουπ, τα οποία έχουν ενημερωθεί στην πλειονότητά τους τηλεφωνικώς για τη γρίπη των χοίρων. Οι εβδομήντα ταξιδιώτες επέστρεψαν στην Αθήνα την περασμένη Κυριακή, ενώ στη λίστα έχουν προστεθεί και άλλοι δέκα πολίτες που επισκέφτηκαν το Μεξικό το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, ένας απο αυτούς παρουσίασε βήχα, σύμπτωμα που αρχικά θεωρήθηκε ανησυχητικό. Έπειτα από ιατρικό έλεγχο όμως διαπιστώθηκε πως πρόκειται για ήπιο κρύωμα, σβήνοντας έτσι κάθε υπόνοια για την είσοδο στη χώρα μας του νέου ιού.
«Τους έχουμε εντοπίσει και τους έχουμε ζητήσει να μας καλέσουν αμέσως σε περίπτωση που εκδηλώσουν κάποιο σύμπτωμα γρίπης, όπως είναι για παράδειγμα ο πυρετός. Επιπλέον, μοιράζονται ενημερωτικά φυλλάδια σε όλους τα ταξιδιώτες», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιάννης Πιερουτσάκος, πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Επίσης, και η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας κ. Ανδρούλα Βασιλείου συνέστησε χθες στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν τις περιοχές όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της γρίπης των χοίρων, τόσο για τη δική τους ασφάλεια όσο και για να μειωθούν οι πιθανότητες εξάπλωσης του ιού από χώρα σε χώρα.
Υπάρχει άλλωστε ένας επιπλέον λόγος που κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν, σύμφωνα με τον κ. Πιερουτσάκο, καθώς όπως προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα, η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν πραγματοποιείται μόνον όταν ο ένας από τους δύο ασθενεί, αλλά και κατά την περίοδο επώασης του ιού, δηλαδή πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα και ταυτοποιηθεί ο ιός.
Σχέδιο Άρτεμις
Όπως ανακοίνωσε χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας, αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκτός από τους αρμόδιους φορείς λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι, σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς ώστε να εφαρμοστεί πλήρως το σχέδιο Άρτεμις βάσει του οποίου ενεργοποιούνται και τα 132 νοσοκομεία της χώρας. Από τη στιγμή, ωστόσο, που δεν έχει υπάρξει κρούσμα στην Ελλάδα, νοσοκομείο αναφοράς παραμένει το «Σισμανόγλειο» και έχουν εξασφαλιστεί τέσσερις θάλαμοι αρνητικής πίεσης (η υποδομή τους είναι τέτοια ώστε να μην επιτρέπεται η έξοδος του μολυσμένου αέρα στο περιβάλλον).
Σήμερα αναμένεται να βρίσκεται και στα νοσοκομεία όλης της χώρας πολυσέλιδο υλικό με αναλυτικές ιατρικές οδηγίες σε περίπτωση πανδημίας. Σε επιφυλακή βρίσκονται και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία ενημερώνονται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τις εξελίξεις προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι αρμόδιοι και σε ό,τι αφορά την ποσότητα των αντιιικών φαρμάκων, καθώς διαβεβαιώνουν πως επαρκούν ακόμη και στην περίπτωση που εκδηλωθεί επιδημία. «Έγκαιρα είχαμε φροντίσει, γι΄ αυτό και καλύπτεται περίπου το 12% του συνολικού πληθυσμού της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Σε ήπια συμπτώματα
Στο μεταξύ, και παρά τις αρχικές ανησυχίες για την πιθανή αναποτελεσματικότητα των φαρμάκων στον νέο ιό των χοίρων, φαίνεται πως οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε δύο αντιιικά φάρμακα- η οσελταμιβίρη και η ζαναμιβίρη- είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των μέχρι τώρα περιστατικών που εκδηλώθηκαν στις ΗΠΑ. Σημειώνεται πως τα συμπτώματα ήταν ήπια, ουδείς ωστόσο γνωρίζει εάν τα αντιιικά φάρμακα θα είναι το ίδιο ισχυρά στην περίπτωση που εκδηλωθούν σοβαρότερα συμπτώματα.
«Ο χοίρος στην προκειμένη περίπτωση λειτούργησε ως ο “αναμεικτήρας” ιών που υπάρχουν στους χοίρους, στα πουλερικά και στους ανθρώπους, παράγοντας έτσι έναν νέο ιό. Και παρ΄ όλο που ο ιός της γρίπης Η1Ν1 έχει δείξει και συνεχίζει να δείχνει αντοχή στο Τamiflu τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας, τα στελέχη του ιού της γρίπης των χοίρων έχει αποδειχτεί πως δεν έχουν ακόμη αναπτύξει αντοχή, συνεπώς τα φάρμακα δρουν ικανοποιητικά- σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση από τις ΗΠΑ», υπογραμμίζει ο δρ Ανδρέας Μεντής, διευθυντής ερευνών του Παστέρ.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Ποια Ευρώπη; Πρωθυπουργός στον Άρη ο Κυριάκος!
Πριν από 3 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου