Δριμύτατο κατηγορώ για την κατάσταση των ψυχιατρείων στην Ελλάδα και τον πλήρη ευτελισμό της λεγόμενης «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» αποτελεί βίντεο που δημοσίευσε προχθες το BBC
Στο εν λόγω βίντεο, η δημοσιογράφος του BBC πραγματοποιεί επίσκεψη στο Δρομοκαΐτειο και δηλώνει συγκλονισμένη από την κατάσταση των ασθενών που βρίσκονται έγκλειστοι και υπό θεραπεία εκεί.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ελλάδα σχετικά με το εν λόγω ζήτημα, δίνοντάς της προθεσμία μέχρι τον επόμενο μήνα για ένα αρχικό σχεδιασμό μιας κυριολεκτικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, θα επιβληθεί στη χώρα μας η ποινή της μείωσης της χρηματοδότησης στο συγκεκριμένο τομέα.
Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Ελευθεροτυπία σε χθεσινό της δημοσίευμα μίλησε για «έλλειψη θεραπευτικής επάρκειας και θεραπευτικής υποστήριξης, για εγκληματικές ανεπάρκειες καθορίζονται από την παρατεταμένη υποχρηματοδότηση της ελληνικής πολιτείας προς τις ΜΚΟ, στις οποίες ανατέθηκε να κάνουν το επιβεβλημένο από την Ε.Ε. κρατικό έργο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» Παράλληλα η Ελευθεροτυπία αποκάλυψε μαρτυρίες που φανέρωναν ότι «Στο πλαίσιο της κρατικά χρηματοδοτούμενης αποασυλοποίησης άνθρωποι βρίσκονται δεμένοι χειροπόδαρα, και μάλιστα δεμένοι «επαγγελματικά» με ιμάντες και λουκέτα.» Παράλληλα δημοσίευσε καταγγελίες για «παρατεταμένο δέσιμο και ολονύκτιες φωνές ασθενών», που έφεραν εργαζόμενους στο μη παρέκει.
Διαβάστε την απάντηση του δικτύου ΑΡΓΩΣ για τα δημοσιεύματα στο BBC WORLD και αλλά και την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας της 7ης Απριλίου για την Εδραίωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης:
Με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό διαβάσαμε στο σημερινό εθνικό και διεθνή Τύπο αλλά και στα ΜΜΕ για την κατάσταση του Συστήματος Ψυχικής Υγείας και τα περιστατικά εφαρμογής μη επιτρεπτών μεθόδων (μηχανικές καθηλώσεις) σε δομές του δημόσιου τομέα αλλά και του κοινωνικού μη κερδοσκοπικού.
Το BBC World καυτηρίασε και πάλι τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας στα δημόσια ψυχιατρεία και η εφημερίδα Ελευθεροτυπία την υπολειτουργία των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και την καταπάτηση βασικών αρχών της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Και στα δύο άρθρα τονίζεται η έλλειψη προσωπικού, πόρων και βασικών υποδομών, που οδηγούν σε φαινόμενα μη επαρκούς φροντίδας και υποχρεώνουν τους ψυχικά πάσχοντες ακόμα και σε καθήλωση, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της ζωής και της υγείας τους.
Το Δίκτυο ΑΡΓΩΣ αλλά και στο σύνολο η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση δεν υιοθετεί πρακτικές βίαιου ή μηχανικού περιορισμού των χρηστών και αντιθέτως μάχεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων και για την ισότιμη κοινωνική ένταξή τους στην κοινωνία μας.
Οι πρακτικές αυτές σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με τα οράματα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που υπηρετούμε, ακόμα και αν είναι αποτέλεσμα της τεράστιας μείωσης του προσωπικού λόγω της εξουθενωτικής υποχρηματοδότησης των φορέων και της
συνεχούς αποχώρησης ή της έλλειψης έμπειρου και εκπαιδευμένου προσωπικού, είτε αυτά τα προβλήματα αφορούν το δημόσιο είτε τον κοινωνικό μη κερδοσκοπικό τομέα του Συστήματος Ψυχικής Υγείας.
Το Δίκτυο ΑΡΓΩΣ είναι από τους πρώτους φορείς που κατήγγειλαν ότι η πολιτική της υποχρηματοδότησης που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Υγείας και η πλήρης απαξίωση του Συστήματος Ψυχικής Υγείας θα οδηγούσαν σε οπισθοδρόμηση το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και σε καταπάτηση πολλών κεκτημένων και δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων, με επαναφορά πρακτικών του παρελθόντος.
Οι μηχανικές καθηλώσεις αποτελούν μια παγκόσμια ιατρική πρακτική που εφαρμόζεται για την προστασία των ίδιων των ψυχικά πασχόντων και υποστηρίζεται ότι σε ειδικές περιπτώσεις και υπό αυστηρούς περιορισμούς που περιγράφονται σε σχετικά πρωτόκολλα, επιτρέπεται η εφαρμογή της. Παρόλα αυτά, εμείς θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, δεν μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση κανενός είδους βίαιος περιορισμός των ψυχικά πασχόντων, όποιο και αν είναι το διακύβευμα.
Παράλληλα, υποστηρίζουμε ότι η μόνη και ουσιαστική απάντηση σε τέτοια φαινόμενα είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, η στελέχωση με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό, η σταθερή και επαρκής χρηματοδότηση, η βελτίωση των υποδομών, η ολοκλήρωση της τομεοποίησης και του δικτύου υπηρεσιών στην κοινότητα, η συστηματική αξιολόγηση και ο ποιοτικός έλεγχος των φορέων και των μονάδων με την παράλληλη αλλαγή στάσεων και αντιλήψεων για την παροχή φροντίδας και για τους ψυχικά πάσχοντες, καθώς και για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων.
Χωρίς το Δίκτυο να είναι αρμόδιο να διερευνήσει τα συγκεκριμένα περιστατικά, στο πλαίσιο του ρόλου του για την προώθηση των στόχων της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων, προχώρησε στην υποβολή σχετικής αναφοράς στην Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, ώστε η Επιτροπή να διερευνήσει αρμοδίως την πιθανή καταπάτηση των δικαιωμάτων και γενικότερα τις πρακτικές που εφαρμόζονται και αναμένουμε τις επίσημες θέσεις της Επιτροπής.
Πέρα, όμως, από το μείζον ζήτημα της καταπάτησης των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων, τα δημοσιεύματα ανέδειξαν και την μη τήρηση της Συμφωνίας της 7ης Απριλίου 2009 που υπογράφηκε μεταξύ του Επιτρόπου Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Σπίντλα και του υπουργού Υγείας κ. Αβραμόπουλου.
Δυστυχώς, την αισιοδοξία που κυριάρχησε τους προηγούμενους μήνες σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων στο χώρο της ψυχικής υγείας, την ακολούθησε και πάλι η απογοήτευση, αφού οι πολιτικές του Υ.Υ.Κ.Α. ακύρωσαν την όποια αισιοδοξία μας και η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται ξανά.
Το Υ.Υ.Κ.Α. δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τους προβλεπόμενους πόρους για την προκαταβολική καταβολή των δαπανών ανά τρίμηνο και δεν έχει υλοποιήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με την Συμφωνία της 7ης Απριλίου.
Συγκεκριμένα, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ΝΠΙΔ, από την 7η Απριλίου έως σήμερα δεν έχουν τηρηθεί τα εξής:
Δεν έχει ολοκληρώσει την έκδοση όλων των αδειών λειτουργίας, παρόλο που έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό και δεν έχει προχωρήσει στην πιστοποίηση των δομών και των φορέων.
Δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει στην Υπογραφή Συμφωνιών με τα ΝΠΙΔ, που θα επικυρώνουν την εκχώρηση και τους όρους προσφοράς των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας εκ μέρους τους, γιατί δεν έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση κριτηρίων ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και δεν έχει προχωρήσει σε αντίστοιχη κοστολόγησή τους και δεν έχει εκπονήσει ένα ικανοποιητικό σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης.
Δεν έχει καταβάλει, ακόμα, τους αναγκαίους πόρους για το δεύτερο τρίμηνο του 2009, ενώ η Συμφωνία προέβλεπε την προκαταβολή τους και έτσι είναι και πάλι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα ΝΠΙΔ για δύο μήνες. Δυστυχώς, επίσης, δεν έχει εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους και για το υπόλοιπο του 2009.
Ελπίζουμε ότι όλα αυτά δεν θα οδηγήσουν σε κυρώσεις από πλευράς Ε.Ε. αλλά ούτε σε κατάρρευση το Σύστημα Ψυχικής Υγείας και ότι το υπουργείο Υγείας θα αντιληφθεί ότι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας δεν είναι πολυτέλεια αλλά υποχρέωση του κοινωνικού κράτους και αναγνώριση δικαιωμάτων.
TVXS
Μονάχα τέφρα κι απελπισία στα ερείπια της Γάζας
Πριν από 9 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου