Οι κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου θα συναντηθούν στη Βασιλεία της Ελβετίας το Σαββατοκύριακο για να λάβουν μέτρα με στόχο την επιβολή νέου καθεστώτος ελέγχων και για να συζητήσουν τις στρατηγικές εξόδου από τη χαλαρή νομισματική πολιτική, ενόψει της αναμενόμενης οικονομικής ανάκαμψης.
Ο «νεώτερος» διεθνής ελεγκτικός οργανισμός -η Επιτροπή Οικονομικής Σταθερότητας- συγκαλείται για πρώτη φορά και παρά τις αμφιβολίες που εκφράσθηκαν κατά πόσον το όργανο θα μπορέσει να εκπληρώσει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις περί ρύθμισης των δυσλειτουργιών που αποκάλυψε η κρίση. Στελέχη, που περιλαμβάνουν το διοικητή της Fed Μπεν Μπερνάνκι, τον Ιάπωνα Μασάκι Σιρικάουα και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, θα αποφανθούν για την πορεία της οικονομίας κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Αν και η έμφαση δόθηκε μέχρι στιγμής στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κρίσης, η προσοχή σήμερα αρχίζει να μετακινείται προς τα ελπιδοφόρα μηνύματα της οικονομίας και το ερώτημα πώς να «συμμαζευτεί» η χαλαρή νομισματική πολιτική. «Θα συζητήσουν κατά πάσα πιθανότητα την επιτυχία των μέτρων κατά της κρίσης και τις προοπτικές της οικονομίας μετά την ύφεση», λέει ο Οικονομολόγος της Citigroup Μάικλ Σόντερς. Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες, όμως, δεν αναμένεται να δεσμευθούν σε συγκεκριμένη πολιτική εξόδου από την κρίση, επιλέγοντας αντίθετα να επεκταθούν πάνω στις πρωτοβουλίες-κλειδιά που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι τράπεζες έχουν ήδη λάβει δραστικά μέτρα, με στόχο την αντιμετώπιση της χειρότερης οικονομικής ύφεσης από την εποχή της Κρίσης τη δεκαετίας του 1930, όπως τη μείωση των επιτοκίων σε επίπεδα-ρεκόρ και τη διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων «φθηνού» χρήματος, εξαγορασμένων ομολόγων και μέσω παρεμβάσεων στις συναλλαγματικές αγορές.
Τα χρηματιστήρια αποδείχθηκαν ευεπίφορα στα μέτρα τόνωσης αυτά, εμφανίζοντας δείγματα ανάκαμψης τους τελευταίους δύο μήνες σε ΗΠΑ, Γερμανία, αλλά και σε αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα. Παρά τα θετικά σημάδια, όμως, οι κεντρικές τράπεζες δεν εγκαταλείπουν την προσεκτική τους στάση, όπως εξηγεί ο κ. Σόντερς: «Κανείς δεν θέλει να ανακηρύξει πρόωρα τη νίκη».
Ρύθμιση
Η Επιτροπή Οικονομικής Σταθερότητας δημιουργήθηκε από τα κράτη του G20 με στόχο το συντονισμό των εθνικών μεταρρυθμίσεων που θα επαναφέρουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και θα επιτρέψουν το συντομότερο εντοπισμό επερχόμενων κρίσεων. Ο προκάτοχός της, το Φόρουμ Οικονομικής Σταθερότητας, ήταν μία μικρότερη, άτυπη σύνοδος των G7, ενώ η Επιτροπή Οικονομικής Σταθερότητας φιλοδοξεί να καταστεί ενεργός οργανισμός, που θα προειδοποιεί τις κυβερνήσεις για πιθανές απειλές και θα στηρίζει νέους ελεγκτικούς θεσμούς για τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον θέλει την Επιτροπή Οικονομικής Σταθερότητας σε ετοιμότητα μέχρι το Σεπτέμβριο, ταυτόχρονα με την έναρξη των εργασιών της συνόδου του G20. «Το μόνο που μπορεί να κάνει η Επιτροπή είναι να προσπαθήσει να πείσει όλες τις πλευρές να τηρήσουν ενιαία στάση και να παραμείνουν πιστοί στα συμφωνηθέντα. Πρόκειται για ατελή διαδικασία, αλλά είναι η μόνη που που έχουμε αυτή τη στιγμή», λέει ο Αντέρ Τέρνερ πρόεδρος της βρετανικής Financial Services Authority. Ακόμη και ανώτατα στελέχη κεντρικών τραπεζών που φοβούνταν παραδοσιακά την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, λένε σήμερα ότι το νέο σώμα πρέπει να αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters
Τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά μας
Πριν από 12 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου