Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

100+1 τρόποι για να στήσετε μια χρηματιστηριακή απάτη

Αναμφισβήτητα, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την απάτη των 65 δισ. δολαρίων που για δεκαετίες συντηρούσε ο Bernie Madoff. Αν και το τεράστιο μέγεθος της χρηματιστηριακής «πυραμίδας» που έστησε του έδωσε τον τίτλο του μεγαλύτερου απατεώνα στην ιστορία της Wall Street, εντούτοις, ο Madoff δεν ήταν ο πιο ευφάνταστος από τους απατεώνες. Απλά αντέγραψε την κομπίνα που έχει μείνει γνωστή και ως «σχέδιο Πόνζι».

Το σχέδιο «κλέψε από τον Πήτερ για να πληρώσεις τον Πολ» ήταν γνωστό στη Wall Street από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Ωστόσο, ο άνθρωπος που το «τελειοποίησε», προκαλώντας ζημιές που σε σημερινά χρήματα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 120 εκατ. δολάρια, δεν είναι άλλος από τον Charles Ponzi. Ο ιταλικής καταγωγής μετανάστης, υποσχόταν στους πελάτες του αποδόσεις 50% σε 90 ημέρες (και 100% όταν η ιδέα του έφτασε να είναι γνωστή σε ολόκληρη τη χώρα), μέσω επενδύσεων σε… γραμματόσημα. Στην πραγματικότητα, πλήρωνε τους παλιούς επενδυτές με τα χρήματα των νέων, σε μία πυραμίδα που κατέρρευσε το 1920, γράφοντας το όνομα του Ponzi στην ιστορία (και φυσικά, στέλνοντας τον ίδιο στη φυλακή).
Επενδυτική πυραμίδα ήταν και η απάτη του Τεξανού δισεκατομμυριούχου σερ Allen Stanford, που έφτασε τα 7 δισ. δολάρια, αλλά κατέληξε με τον εμπνευστή της πίσω από τα κάγκελα.

Ο Ross Mandell, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής χρηματιστηριακής εταιρείας Sky Capital, χρησιμοποίησε ένα μοντέλο απάτης που είχε καιρό να ακουστεί στη Wall Street.

Έξι πρώην στελέχη και χρηματιστές της Sky Capital κατηγορούνται ότι λειτουργούσαν ένα υπερατλαντικό «boiler room» αξίας 140 εκατ. δολαρίων, εξαπατώντας επενδυτές σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία.

Στο τυπικό «boiler room», πιεστικοί πωλητές τηλεφωνούν καθημερινά σε εκατοντάδες πιθανούς επενδυτές (χρησιμοποιούν τις επονομαζόμενες «λίστες με τα κορόιδα»), προτείνοντας ριψοκίνδυνες και ακόμα συχνότερα απατηλές επενδύσεις σε μετοχές.

Οι έξι κατηγορούμενοι της Sky Capital πίεζαν τους επενδυτές να αγοράσουν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης τις μετοχές δύο συγγενών εταιρειών, των Sky Capital Holdings και Sky Capital Enterprises, που ήταν εισηγμένες στο χρηματιστήριο Alternative Investment Market του London Stock Exchange.

Ουσιαστικά, η Sky χειραγωγούσε τις μετοχές ώστε να εμφανίζει πλασματική ζήτηση και να φουσκώνει την τιμή. Μάλιστα, παγίδευε τους επενδυτές σε μία πολιτική «no net sales» που ουσιαστικά δεν τους επέτρεπε να πουλήσουν τη συμμετοχή τους. Όταν το LSE επέβαλε αναστολή διαπραγμάτευσης για τις μετοχές, οι επενδύσεις αυτές δεν είχαν πλέον καμία αξία.

Ο Mandell δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατ. δολαρίων. Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το «κακό παιδί της Wall Street» -όπως ο ίδιος αυτοαποκαλείται- μπλέκει με τη δικαιοσύνη.

Κατά τη δεκαετία του ’80 και του ’90 είχε κατ΄ επανάληψη βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών χρηματιστηριακών αρχών, ενώ το 1995 εκδιώχθηκε για έξι εβδομάδες από τα χρηματιστήρια έπειτα από καταγγελίες πελατών του, που οδήγησαν σε έρευνα του New York Stock Exchange. Δύο χρόνια αργότερα κατέληξε σε συμβιβασμό με έναν άλλο δυσαρεστημένο πελάτη, πληρώνοντας 75.000 δολάρια.

Σε συνέντευξή του το 2005, ο Mandell δήλωσε πως ήταν αλκοολικός και εθισμένος στην κοκαΐνη, ενώ παραδέχθηκε πως φερόταν άσχημα στους συνεργάτες και τους πελάτες του. Οι υπάλληλοι της χρηματιστηριακής ισχυρίζονται ότι εξαναγκάστηκαν να συμμετάσχουν στην απάτη.
Ισοτιμία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου