Μεγάλες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον όπου βιώνουν εκατοντάδες είδη ζώων στη Γηραιά Ήπειρο προκαλεί η εντατική καλλιέργεια, προειδοποιεί η με έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόκειται για την πλέον αναλυτική μελέτη που έχει γίνει για τη βιοποιλικότητα στην Ε.Ε., καθώς εξετάστηκαν 1182 είδη σε 216 περιοχές από το 2001 και το 2006. Μάλιστα, με την μελέτη αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωπαϊκή πανίδα, αλλά ζητάει από τα κράτη-μέλη να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον.
«Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ευαίσθητών φυσικών περιοχών βρίσκονται σε καλή κατάσταση και τα κράτη-μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βελτιώσουν την κατάσταση», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η κατάσταση στις πεδιάδες, τους υδροβιότοπους και τις παραθαλάσσιες περιοχές είναι αρκετά κακή, με το 7% εξ αυτών να μην καλύπτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιβίωση των ειδών.
Το πρόβλημα ανάγεται στην εντατική καλλιέργεια, την εγκατάλειψη της γης και την κακή διαχείριση της γης. Επιπλέον, η έρευνα διαπιστώνει ότι οι υδροβιότοποι και οι ορεινές περιοχές που καλύπτονται από πάγο, υφίστανται μεγάλες ζημιές από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Τον προηγούμενο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να οδηγήσει τη Γαλλία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς απέτυχε να προστατεύσει το τον μεγάλο κρικητό της Αλσατίας, ευρύτερα γνωστός ως ευρωπαϊκό χάμστερ, που απειλείται με εξαφάνιση.
Το τρωκτικό χρειάζεται περίπου 240.000 στρέμματα προστατευμένης γης, προκειμένου να αναπαραχθεί και να πολλαπλασιαστεί. Ωστόσο, το ευρωπαϊκό χάμστερ έχει περιοριστεί σε λιγότερα από 3.500 στρέμματα στην ανατολική Γαλλία, κυρίως εξαιτίας της γεωργίας και τη μείωση της τροφής του.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP
Αφελής όποιος νομίζει ότι θα μειωθούν οι φόροι
Πριν από 11 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου