Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Γάλλοι εργάτες απειλούν να ανατινάξουν εργοστάσιο

Οι εργάτες ενός γαλλικού εργοστασίου βρήκαν μία νέα τακτική - μετά τις ομηρίες αφεντικών - προκειμένου να παλέψουν ενάντια στις μαζικές απολύσεις. Το προσωπικό της χρεοκοπημένης εταιρείας ανταλλακτικών αυτοκινήτων New Fabris απειλεί να ανατινάξει το εργοστάσιο, αν δε λάβει αποζημίωση από τις εταιρείες που απορροφούσαν τα προϊόντα της.

Οι 336 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο στο Σατελερώ - περιοχή κοντά στο Πουατιέ της κεντρικής Γαλλίας - ζητούν από τις εταιρείες Renault SA και PSA Peugeot Citroen να δώσουν στον καθένα τους αποζημίωση της τάξεως των 30.000 ευρώ - δηλαδή, συνολικά γυρώ στα 10 εκατομμύρια ευρώ - ως αντάλλαγμα για τους εξοπλισμούς και τα μηχανικά είδη που έμειναν από την εταιρεία τους. Οι εργάτες, που έχουν κάνει κατάληψη του εργοστασίου, έχουν δώσει προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου.

«Οι φυάλες γκαζιού έχουν ήδη τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του εργοστασίου και είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Αν η Renault και η PSA αρνηθούν να μας δώσουν τα χρήματα, θα το ανατινάξουμε πριν το τέλος του μήνα», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info ο κ. Γκι Άϊερμαν, συνδικαλιστής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας της Γαλλιάς.

Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση εκπροσώπων των εργατών με υπεύθυνους της Renault. Τόσο η Renault, όσο και η αστυνομία αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις.

Η New Fabris ρευστοποιήθηκε τον Απρίλιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργάτες είναι απίθανο να λάβουν χρηματική αποζημίωση.

Το εν λόγω περιστατικό είναι η τελευταία, μέχρι στιγμής, δραστική απάντηση των εργαζομένων στην οικονομική κρίση. Νωρίτερα φέτος, το προσωπικό τουλάχιστον έξι εταιρειών είχε κρατήσει για ομήρους τους διευθυντές του με αιτήματα καλύτερες συνθήκες εργασίας, μεγαλύτερες πληρωμές και λιγότερες απολύσεις.

Η Γαλλία έχει ιστορικό απαγωγών αφεντικών ήδη από τον Μάη του 1968 και την δεκαετία του 1970, όταν διευθυντές κρατήθηκαν σε ομηρία κατά την διάρκεια του αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα.

Πηγή: guardian
tvxs




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου