Οι οικονομικές δυσχέρειες και η ανεργία αυξάνουν τους θανάτους από αυτοκτονίες, φόνους και καρδιακά επεισόδια ενώ μειώνουν τους θανάτους από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα σε 26 χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
Ο σκοπός της έρευνας ήταν να συγκεντρώσει τα στοιχεία για την επήρεια της οικονομικής ύφεσης στην υγεία, καθώς αυξάνεται το στρες και επιδεινώνεται η πνευματική υγεία των ανθρώπων. Ωστόσο, πολλοί φαίνεται να ωφελούνται καθώς αναγκάζονται να περπατούν περισσότερο και να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους λιγότερο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η συνολική θνησιμότητα δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά στην Ευρώπη τα τελευταία 40 χρόνια ανεξαρτήτως των αυξομειώσεων της ανεργίας. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις χώρες και υπάρχει αλλαγή στις αιτίες θανάτου. Όπως φαίνεται, οι συνέπειες της κρίσης είναι σοβαρότερες στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπου οι δαπάνες πρόνοιας είναι λιγότερες και λιγότερο σοβαρές στις Σκανδιναβικές χώρες.
Μία αύξηση 3% στην ανεργία, οδήγησε σε περίπου 4% αύξηση στις αυτοκτονίες, 6% στους φόνους και σε μια μείωση 4% στα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Ο μόνος δείκτης, ο οποίος σημείωσε θεαματική αλλαγή ήταν οι θάνατοι από κατάχρηση αλκοόλ, οι οποίοι ανέβηκαν κατά 28%. Από την άλλη, ενώ συνολικά τα καρδιακά επεισόδια δεν παρουσίασαν κάποια θεαματική μεταφορά, στη δημογραφική ομάδα των αντρών 30 έως 44 ετών, οι καρδιακές προσβολές αυξάνονται κατά 0,86% για κάθε 1% που αυξάνεται η ανεργία.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές ήταν ότι ουσιαστική προσπάθεια από την κυβέρνηση στη διατήρηση των θέσεων των ήδη εργαζομένων και στην εξεύρεση εργασίας για τους άνεργους θα μπορούσε να αναστρέψει κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής στενότητας στην υγεία.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Άγκυρα και Μόσχα δρουν σε βάρος των εθνικών συμφερόντων
Πριν από 2 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου