Το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θεωρεί, πλέον, πιθανό το υπουργείο Οικονομίας που δεν αποκλείει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στη ζώνη του -0,1% με - 0,2%.
Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του δευτέρου τριμήνου είναι πιθανόν να κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ του +0,2% με -0,2%, αντί της οριακής αύξησης +0,3% που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση.
Τουρισμός
Η διατήρηση ή όχι του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του ελληνικού ΑΕΠ σε θετικό έδαφος στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα κριθεί κυρίως από την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, από το εύρος δηλαδή, της πτώσης που θα καταγράψει η Στατιστική Υπηρεσία στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΣΕΤΕ ο αριθμός των αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας μειώθηκε κατά 9,61% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, με τις αφίξεις στην Αθήνα να μειώνονται 10,8%, στο Ηράκλειο 11,5%, την Κεφαλλονιά 21,95%, τη Σάμο 15,36% και τη Χίο 26,4%.
Τα ίδια στελέχη διατυπώνουν πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία για το σύνολο του έτους καθώς μιλάμε μεν για προβλέψεις για σχεδόν μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά δεν θεωρούν απαραιτήτως ότι θα καταγραφεί αρνητικός ρυθμός σε μέσα επίπεδα φέτος.
Οι επίσημες εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον ρυθμό ανάπτυξης δευτέρου τριμήνου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Σε κάθε περίπτωση, στο δεύτερο τρίμηνο, εφόσον επιβεβαιωθούν οι έως σήμερα εκτιμήσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να καταγράψει τη χειρότερη επίδοση τα τελευταία χρόνια, με τουρισμό, οικοδομή και κατανάλωση να συντελούν ως επί το πλείστον στη μεγάλη επιβράδυνση που καταγράφεται από τις αρχές του έτους.
Η σταδιακή είσοδος της οικονομίας σε ύφεση, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.
Η ανεργία εκτινάχθηκε τον Απρίλιο στο 9,4%, με δραματική επιδείνωση στις νησιωτικές τουριστικές περιοχές, αφού πολλές τουριστικές μονάδες δεν άνοιξαν εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης. Χαρακτηριστική είναι η εκτίναξη της ανεργίας σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς, δηλαδή, το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Αναθεώρηση
Η κυβέρνηση επισήμως κάνει πλέον λόγο για σχεδόν μηδενική ανάπτυξη σε μέσα επίπεδα φέτος, αναθεωρώντας επί το δυσμενέστερο προηγούμενη πρόβλεψή της για μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1,1%.
Ακόμη ωστόσο και οι αναθεωρημένες προβλέψεις θεωρούνται αισιόδοξες από τους ξένους οργανισμούς που προβλέπουν ύφεση φέτος στην Ελλάδα και αργή ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια.
Ενδεικτικά αναφέρεται η πρόβλεψη της Κομισιόν για μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 0,9% φέτος, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για -1% με -2%, της Fitch για -2% αλλά και της Τραπέζης της Ελλάδος που δεν αποκλείει την ύφεση.
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Άγκυρα και Μόσχα δρουν σε βάρος των εθνικών συμφερόντων
Πριν από 2 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου