Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2009

Αμισθί εργασία στις ΗΠΑ

Με το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, κάποιοι αμερικανοί εργάζονται δωρεάν ενώ παράλληλα αναζητούν εργασία, αλλά οι ειδικοί είναι διχασμένοι ως προς το αν πρόκειται για ένδειξη αφοσίωσης ή απελπισίας. Οσοι αναζητούν αμισθί εργασία μπορούν να ενισχύσουν το βιογραφικό τους με μία νέα επαγγελματική εμπειρία και να αποκτήσουν νέα επαγγελματικά εφόδια, λένε οι ειδικοί, αλλά άλλοι προειδοποιούν ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να εκμεταλλευτούν τους άνεργους και υπογραμμίζουν ότι είναι παράνομο για ιδιωτικές εταιρίες να μην πληρώνουν τους υπαλλήλους τους.

Η 22χρονη Ντάνα Λιν είναι μία από τους 14.7 εκατομμύρια άνεργους στις ΗΠΑ. Απολύθηκε τον Απρίλιο από την δουλειά της στο τμήμα μάρκετινγκ εταιρίας με τεχνολογικό εξοπλισμό, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο και έκτοτε εργάζεται αμισθί περίπου πέντε ώρες την εβδομάδα για μία ιντερνετική εταιρία, την Jobnob.com.

"Είναι καλό να έχεις κάτι να απασχολείσαι και όταν θα απευθύνεσαι σε μελλοντικούς εργοδότες είναι καλό να λες "δεν καθόμουν απλά όλη μέρα. Ουσιαστικά έκανα κάτι", λέει η Λιν, απόφοιτος του πανεπιστημίου Cornell, η οποία από τότε που απολύθηκε έκανε- ανεπιτυχώς- αίτηση για πρόσληψη σε περίπου 50 εταιρίες.

Και δεν είναι μόνο οι άνεργοι που δέχονται να δουλεύουν αμισθί.

Ορισμένοι από τους έμμισθους υπαλλήλους καλούνται από τους εργοδότες τους να εργαστούν για ένα διάστημα αμισθί. Τον περασμένο μήνα, η British Airways ζήτησε από τους υπαλλήλους της που εργάζονται στη Βρετανία να εργαστούν για ένα μήνα αμισθί.

Κάποιες εταιρίες αλλά και πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες υποχρεώνουν το προσωπικό τους να παίρνει άδεια χωρίς όμως να την πληρώνεται. Υπάρχουν βέβαια πολλοί υπάλληλοι που συνεχίζουν να εργάζονται είτε γιατί δεν θέλουν να έχουν κενά στη δουλειά τους είτε γιατί φοβούνται να μην την χάσουν.

Ο Ρος 'Αιζενμπρι, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο εδρεύει στην Ουάσινγκτον, προειδοποιεί ότι ενώ επιτρέπεται η εθελοντική εργασία για ΜΚΟ ή για κυβερνητικές υπηρεσίες, είναι παράνομο ο ιδιωτικός τομέας να μην πληρώνει τους εργαζόμενους.

"Δεν είναι απλά μία κακή ιδέα. Είναι παράνομο", λέει ο 'Αιζενμπρι και προσθέτει ότι "ο νόμος επιβάλλει (οι εταιρίες) να μην επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται για λιγότερα χρήματα από τον βασικό μισθό. Όσο πιο απελπισμένοι είναι οι άνθρωποι, τόσο θα κάνουν τέτοια πράγματα για να μπορούν να είναι περισσότερο αρεστοί στον εργοδότη. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τους περισσότερους ανέργους είναι πολύ κακές. Δεν πρόκειται να βελτιωθούν σημαντικά με το να εργάζεται κάποιος χωρίς να πληρώνεται".

"ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΤΑΛΕΝΤΩΝ"

Αναζητώντας δουλειά η Λιν ξεκίνησε να εργάζεται για την Jobnob.com, μία ιστοσελίδα η οποία φέρνει σε επαφή ανέργους με νέες επιχειρήσεις που χρειάζονται εργατικό δυναμικό αλλά δεν έχουν να πληρώσουν.

"Όσοι ψάχνουν για δουλειά έχουν χρόνο. Είναι πολύ επικίνδυνο γι αυτούς γιατί από τη στιγμή που θα είναι κάποιος άνεργος για μερικούς μήνες, αρχίζει αυτό το κενό στο βιογραφικό του να μεγαλώνει. Αντιλαμβάνονται λοιπόν αμέσως τα οφέλη (του να δουλέψουν αμισθί), χρειάζονται τις συστατικές επιστολές, χρειάζεται να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους, πολλοί μαθαίνουν κάτι καινούργιο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που αισθάνεται ότι τον εκμεταλλεύονται γιατί το καταλαβαίνει...μακάρι να είχαμε πόρους, μακάρι να μπορούσαμε να σε πληρώσουμε."

Η Αλεξάντρα Λέβιτ, ειδική σε θέματα απασχόλησης, προτείνει την εθελοντική εργασία στις ΜΚΟ για την απόκτηση εμπειρίας.

"Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην υποτιμούμε τον εαυτό μας. Αν όντως διαθέτει κάποιος την εμπειρία, τότε θα πρέπει να πληρώνεται γι αυτό. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι εταιρίες εκμεταλλεύονται (την κατάσταση)", λέει η Λέβιτ.

Η Μάντλιν Λοράνο, επικεφαλής αναλύτρια στην εταιρία έρευνας και συμβουλευτικής στον χώρο εργασίας Bersin and Associates, υποστηρίζει ότι η τάση να δουλεύει κανείς αμισθί, εξαιτίας της ύφεσης, είναι ένας ιδανικός τρόπος για τις εταιρίες να κατασκευάζουν "εφεδρείες ταλέντων" που θα χρησιμοποιηθούν όταν ανακάμψει η οικονομία.

"Οι εργοδότες πρέπει να χρησιμοποιούν την ίδια στρατηγική που θα χρησιμοποιούσαν αν προσελάμβαναν κάποιον έμμισθο. Πάντα θέλεις έναν ποιοτικό υπάλληλο. Όσοι αναζητούν δουλειά πρέπει επίσης να σκέφτονται έτσι: "πρέπει να επενδύσω τον χρόνο μου σε μία εταιρία, στην οποία πιστεύω και από την οποία μπορώ να διδαχτώ κάτι".

"Το επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιεί ο κόσμος είναι "αφοσίωση ή απελπισία". Δεν είναι απαραίτητα εθελοντική εργασία σε ένα καταφύγιο αστέγων, αλλά είναι μία συνεισφορά που θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει μακροπρόσθεσμα".
ExpressΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου