Ζέστη, ήλιος, παγωμένο καρπούζι, μυρωδιά αντιηλιακού το πρωί και αναμμένο «φιδάκι» το βράδυ. Καλοκαίρι. Οι άδειες ξεκίνησαν και μέχρι τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη όλοι θα φύγουν εκ περιτροπής για διακοπές. Εξοχικά σπίτια στα πατρογονικά εδάφη ή ένα από τα χιλιάδες καταλύματα σε όλη την Ελλάδα; Κι όμως το δίλημμα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό...
Να πάω να βοηθήσω στη διάσωση της φώκιας ή να κάνω πυροφύλαξη στη Βόρεια Ελλάδα; Να μάθω αγγειοπλαστική στην Πάρο ή αγιογραφία στην Πάτμο; Να συμμετάσχω στη μαστιχοκαλλιέργεια ή να βοηθήσω στην κατασκευή μονοπατιών; Να πάω στη Σαμοθράκη που κάνουν αστροπαρατηρήσεις ή στην Κάλυμνο να μάθω σερβικά;
Εθελοντισμός, απόκτηση γνώσεων ή και τα δύο; Ολα μαζί και το κυριότερο καινούργιες εμπειρίες και καινούργιοι φίλοι. Οι εναλλακτικές διακοπές άρχισαν να αποκτούν φανατικούς οπαδούς και στην Ελλάδα. Σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, και κυρίως στην Ευρώπη, πρόκειται για διαδεδομένη συνήθεια και πολλοί είναι αυτοί που αφιερώνουν μέρος των διακοπών τους σε τέτοιες δραστηριότητες.
Πρόκειται για προγράμματα που διοργανώνουν είτε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είτε ιδιωτικοί φορείς και απευθύνονται σε όλα τα πορτοφόλια και σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα.
Στην πρώτη περίπτωση, που αφορά ΜΚΟ οι οποίες ζητούν εθελοντές, το κόστος είναι από ανύπαρκτο έως ελάχιστο και αφορά μόνο τις μετακινήσεις του ενδιαφερόμενου. Στέγη παρέχεται σε όλες τις περιπτώσεις, όπως και πολλά από τα γεύματα, τα οποία συνήθως ετοιμάζονται εντός. Η ασφάλιση περιλαμβάνεται στο 99% των περιπτώσεων ή απαιτείται να υπάρχει για όποιον θέλει να γίνει εθελοντής.
Η απασχόληση με το όποιο αντικείμενο έχει συγκεκριμένο ωράριο, έτσι ώστε να υπάρχει και άφθονος ελεύθερος χρόνος για όποιον αποφασίσει να συνδράμει σε κάποια προσπάθεια. Ταυτόχρονα οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκτώνται είναι πολύτιμες για όλους. Επαφή με τη φύση, τις τοπικές κοινωνίες και αναβίωση συναισθημάτων που έχουν διαγραφεί από την καθημερινότητά μας στις μεγαλουπόλεις είναι μερικά από τα προτερήματα της συμμετοχής.
Οσον αφορά τη δεύτερη περίπτωση, της μάθησης και της εξερεύνησης, σαφώς και υπάρχει οικονομική συμμετοχή, αλλά το κόστος ποικίλλει ανάλογα με το αντικείμενο. Για παράδειγμα, η αστροπαρατήρηση και τα μαθήματα αστρονομίας κοστίζουν 20 ευρώ την ημέρα, ενώ τα 1.200 ευρώ την εβδομάδα μπορεί να φτάσει το κόστος των μαθημάτων αγιογραφίας με τη διαμονή και όλα τα γεύματα πληρωμένα.
Το πόσο περισσότερο ενημερωμένοι είναι οι ξένοι σχετικά με τις εναλλακτικές διακοπές, φαίνεται και από τις ιστοσελίδες του εκάστοτε διοργανωτή, που συνήθως είναι γραμμένες στα αγγλικά έχοντας την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη επιλογή. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, οι πληροφορίες είναι μόνο στα αγγλικά ή και τα γαλλικά, παρ' όλο που οι δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και οι διοργανωτές είναι Ελληνες.
Πολλοί είναι και οι ξένοι που συμμετέχουν ακόμα και στα εθελοντικά προγράμματα της χώρας μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έρχονται κάθε χρόνο διασχίζοντας τη μισή υδρόγειο (ακόμα και από την Αυστραλία) για να βοηθήσουν στη διάσωση απειλούμενων ειδών.
Είναι κατανοητό όταν δουλεύεις όλο το χρόνο, να θέλεις στις διακοπές να μην κάνεις απολύτως τίποτα. Η μέχρι τώρα συμμετοχή όμως και οι δηλώσεις όσων δοκίμασαν, δείχνουν ότι τελικά όλα αυτά δεν κουράζουν. Αντίθετα, γεμίζουν τους ανθρώπους.
Οσοι λοιπόν βαρεθήκατε τα ίδια τοπία, τους ίδιους ανθρώπους και τις ίδιες συνήθειες ή διψάτε για γνώση ή προσφορά στις διακοπές σας, δεν μένει παρά να το ψάξετε λίγο περισσότερο. Η «Ε» παραθέτει μερικά παραδείγματα που θα κάνουν το καλοκαίρι σας διαφορετικό, αλλά με ένα σερφάρισμα στο Διαδίκτυο θα ανακαλύψετε πολύ περισσότερα. Οποιοδήποτε κι αν είναι το ενδιαφέρον σας, είναι σίγουρο ότι θα βρείτε έναν τρόπο εναλλακτικών διακοπών να το εξασκήσετε και να το απολαύσετε.
spyropul@enet.gr
Αφελής όποιος νομίζει ότι θα μειωθούν οι φόροι
Πριν από 11 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου