Η Κίνα μπορεί να μην ανήκει στο «κλαμπ» του G8, αλλά έστω και ως...επίσημη προσκεκλημένη απαιτεί- με πιεστικό τρόπο- να τεθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής (που αρχίζει μεθαύριο στην Λ' Ακουίλα της Ιταλίας) το θέμα της πρωτοκαθεδρίας του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Με δεδομένη την εκτίμηση ότι περί το 70% των τεράστιων συναλλαγματικών διαθεσίμων της Κίνας (που αγγίζουν τα 2 τρισ. δολάρια) είναι αποτιμημένα σε δολάρια, το Πεκίνο επιχειρεί να θωρακιστεί έναντι της προοπτικής μιας απότομης υποτίμησης του δολαρίου που θα μπορούσε να πυροδοτηθεί από τα τεράστια ελλείμματα των ΗΠΑ.
Από ευρωπαϊκές πηγές έγινε γνωστό ότι, έστω κι αν το ακανθώδες αυτό ζήτημα συζητηθεί «στα παρασκήνια», δεν θα υπάρχει σαφής αναφορά στο γραπτό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου. Τονίστηκε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ευρεία συναίνεση εντός του G8 ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να πειραματίζεται κανείς με τα αποθεματικά νομίσματα, όσο ελκυστικό και να φαίνεται».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Τζιμ Φλάχερτι, που δήλωσε την Παρασκευή ότι «εν μέσω αυτού που είναι ακόμα μια βαθιά παγκόσμια ύφεση πρέπει να στοχεύουμε στη σταθερότητα και το δολάριο λειτούργησε ως σταθεροποιητικός παράγοντας κατά τη διάρκεια της κρίσης». «Ψήφο εμπιστοσύνης» στο αμερικανικό νόμισμα έδωσε και η Ιαπωνία, καθώς ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος σχολίασε ότι «Θέση της χώρας είναι ότι οι μεγάλες οικονομίες πρέπει να στηρίξουν το δολάριο».
Κίνα
Παρόλα αυτά, η Κίνα μόνο απομονωμένη δεν πρέπει να αισθάνεται, καθώς και εντός G8 αυξάνονται οι φωνές αυτών που ζητούν να ανοίξει εδώ και τώρα η συζήτηση για ένα νέο «νομισματικό καθεστώς». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «πρέπει να υπάρχουν περισσότερα αποθεματικά νομίσματα».
Έσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι «Είμαι ρεαλιστής και αντιλαμβάνομαι ότι σήμερα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από το δολάριο και το ευρώ». Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε από την πλευρά της ότι «πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους καλύτερου συντονισμού των συναλλαγματικών πολιτικών, κάτι που εγείρει μεσοπρόθεσμα το ερώτημα της ισορροπίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τον ρόλο των νομισμάτων, που έχουν αλλάξει τόσο λόγω της κρίσης όσο και εξαιτίας του ρόλου που διαδραματίζουν οι αναδυόμενες χώρες».
Εκτός από την Κίνα και τη Ρωσία, πάντως, και η τρίτη της παρέας των «BRIC» η Ινδία, έβαλε και αυτή το δικό της «λιθαράκι» στο...τείχος της αμφισβήτησης του δολαρίου, με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινχ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της στάθμισης του δολαρίου στο «καλάθι» των νομισμάτων βάσει του οποίου υπολογίζεται η συναλλαγματική ισοτιμία της ρουπίας. «Έως τώρα, το δολάριο θεωρούνταν το βασικό αποθεματικό νόμισμα στην Ινδία...Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.
Στο θέμα έσπευσε να πάρει θέση και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ (που διόλου δεν θα ήθελε να δει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να ενισχύεται υπέρμετρα), τονίζοντας ότι ελπίζει οι ΗΠΑ να επαναδιατυπώσουν τη στήριξή τους στην πολιτική του ισχυρού δολαρίου.
Αργά χθες το βράδυ, πάντως, οι Κινέζοι επιχείρησαν να «θέσουν υπό έλεγχο» τη φωτιά που οι ίδιοι άναψαν για τη θέση του δολαρίου: Έτσι, ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «πιστεύει ότι το δολάριο θα παραμείνει κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα επί σειρά ετών», κι ότι η συζήτηση για εναλλακτικές λύσεις είναι «ακαδημαϊκού χαρακτήρα» και δεν αποτελεί επίσημη κυβερνητική θέση του Πεκίνου...
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Άγκυρα και Μόσχα δρουν σε βάρος των εθνικών συμφερόντων
Πριν από 2 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου