Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

«Δικτατορία απειλεί την Ιταλία»

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να προστατευθούν οι δημοκρατικές ελευθερίες στην Ιταλία που απειλούνται από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε με ολοσέλιδη καταχώρησή του σε μεγάλες εφημερίδες του πλανήτη ο Αντόνιο ντι Πιέτρο, πρόεδρος του κόμματος της Ιταλίας των Αξιών, την ώρα που ο Καβαλιέρε φιλοξενούσε τους ξένους ηγέτες του G8 και άλλων χωρών στη Λ΄ Άκουιλα.

O πρώην δικαστής που έγινε γνωστός από την αδιάφθορη στάση του για την υπόθεση «καθαρά χέρια» στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τονίζει ότι «η δημοκρατία στην Ιταλία κινδυνεύει να μετατραπεί σε ντε φάκτο δικτατορία», καταγγέλλοντας τις σχέσεις του Μπερλουσκόνι με τους ανώτατους δικαστικούς που καλούνται να αποφασίσουν σε λίγες ημέρες τη συνταγματικότητα του «φωτογραφικού» νόμου που πέρασε στη Βουλή προκειμένου να αποκτήσει ασυλία και να μην κατηγορηθεί για δωροδοκία. Τον Φεβρουάριο, ο δικηγόρος Ντέιβιντ Μιλς που έλαβε το 1997 ποσό 600.000 δολαρίων προκειμένου να δώσει δύο φορές ψευδή κατάθεση στο δικαστήριο για να προστατεύσει τον Μπερλουσκόνι και την εταιρεία του Fininvest, βρέθηκε ένοχος δωροληψίας και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών.

Ο Μπερλουσκόνι για να αποφύγει την παραπομπή του, μόλις έγινε εκ νέου πρωθυπουργός πέρασε από τη Βουλή τον Νόμο υπ΄ αρ. 128, γνωστό και ως Νόμο Αλφάνο από το όνομα του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος προβλέπει ασυλία για 4 άτομα: τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας. «Εάν δεν υπήρχε ο νόμος αυτός», αναφέρει ο Ντι Πιέτρο, «είναι βέβαιο ότι ο Μπερλουσκόνι θα καταδικαζόταν με την κατηγορία της δωροδοκίας». Ο Ιταλός βουλευτής αναφέρει ακόμα ότι «περισσότεροι από 100 συνταγματολόγοι θεωρούν τον Νόμο Αλφάνο αντισυνταγματικό, καθώς παραβιάζει το άρθρο 3 του Ιταλικού Συντάγματος που προβλέπει ότι “όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο”». Η αντιπολίτευση έχει καταφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας προκειμένου να αποφασίσει για την συνταγματικότητα του νέου νόμου.


Δείπνο καρμπονάρας

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ εβδομάδα η εβδομαδιαία εφημερίδα «L΄ Εspresso» αποκάλυψε ότι στα μέσα Μαΐου ο Μπερλουσκόνι ήταν καλεσμένος σε δείπνο στο σπίτι ενός από τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου που πρόκειται να εκδώσει την απόφασή του στις 6 Οκτωβρίου. Παρών στο δείπνο στο σπίτι του δικαστή Λουίτζι Ματζέλα ήταν άλλο ένα μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Πάολο Μαρία Ναπολιτάνο, τις παραιτήσεις των οποίων ζητεί ο Ντι Πιέτρο. «Δεν θα μάθουμε ποτέ εάν η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι προϊόν μιας εντελώς ανεξάρτητης αξιολόγησης ή αποτέλεσμα ενός δείπνου καρμπονάρας», είπε ο Ντι Πιέτρο, ενώ ο δικαστής Ματζέλα αναρωτήθηκε με ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό: «Δεν έχω το δικαίωμα να καλέσω εσάς, έναν παλιό φίλο, σε δείπνο όποτε επιθυμώ;».

Ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο επέλεξε να δημοσιεύσει την ολοσέλιδη καταχώρησή του τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής G8 στην Ιταλία, παρακινώντας τους ηγέτες των άλλων χωρών «να ασκήσουν την αναγκαία πίεση προκειμένου να διασφαλιστεί η αρχή της δημοκρατικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου και να εμποδιστεί η μετατροπή της δημοκρατίας στην Ιταλία σε ντε φάκτο δικτατορία».
ΤΑ ΝΕΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου