Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Πρεμιέρα Ευρωκοινοβουλίου με επεισόδια από αγρότες

Εν τω μέσω αναταραχών ξεκινάει σήμερα, 14 Ιουλίου, η πενταετής θητεία του νέου Ευρωκοινοβουλίου, με νέο πρόεδρο τον Πολωνό Γέρζι Μπούζεκ, αφού εκατοντάδες γαλακτοπαραγωγοί από ολόκληρη την Ευρώπη – κυρίως από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Βέλγιο – διαδηλώνουν στο Στρασβούργο, διαμαρτυρόμενοι για την κρίση που πλήττει τον τομέα του γάλακτος και ζητώντας από τους 736 νέους Ευρωβουλευτές την άμεση ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους.



Οι διεκδικήσεις των γαλακτοπαραγωγών είναι δύο:
- Να αποφασιστεί γρήγορα μια μείωση των ευρωπαϊκών γαλακτοκομικών ποσοστώσεων (σύστημα που καθιερώθηκε το 1984, με σκοπό να μειώσει την ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων). Μία μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με τους γαλακτοπαραγωγούς, θα επέτρεπε να αυξηθούν οι τιμές στις οποίες πωλούν τα προϊόντα τους – οι οποίες είναι εξαιρετικά χαμηλές πλέον – άρα και τα εισοδήματά τους. Μακροπρόθεσμα, όμως, και δεδομένου ότι προβλέπεται σταδιακή κατάργηση του συστήματος γαλακτοκομικών ποσοστώσεων έως το 2015, οι γαλακτοπαραγωγοί διεκδικούν τη διατήρηση ενός συστήματος ρύθμισης του τομέα - αν όχι τη διατήρηση των ίδιων των ποσοστώσεων, που ευνοούν τη σταθερότητα των τιμών. Η Γαλλία και η Γερμανία, μάλιστα, είναι οι δύο χώρες που πρωτοστατούν στη διεκδίκηση ενός συστήματος ρύθμισης προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια στις τιμές και να μείνει το γάλα έρμαιο στις δυνάμεις της αγοράς.


Διχάζει ο Μπαρόζο
Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, τα μέλη του αναμένεται να αναβάλουν για τουλάχιστον δύο μήνες την ψηφοφορία για τον επαναδιορισμό του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν, λόγω της διχογνωμίας που επικρατεί ως προς το πρόσωπό του: Πράσινοι και σοσιαλιστές αντιτίθενται στην επανεκλογή του, και οι κεντροδεξιοί σύμμαχοι του Μπαρόζο αναδείχθηκαν μεν ως η μεγαλύτερη δύναμη στις εκλογές του Ιουνίου, δεν έχουν όμως την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο.
Agronews




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου