Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Μισθολόγιο δύο ταχυτήτων στο Δημόσιο

Οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα έχουν χαμηλότερο βασικό μισθό και λιγότερα επιδόματα, τα οποία θα είναι ίδια σε όλα τα υπουργεία
Ψηλά στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διατηρήσιμης μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ βρίσκεται η κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να φέρει σαρωτικές αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς, όπως έχει ήδη κάνει στις ΔΕΚΟ, ενώ ταυτόχρονα εξετάζονται και οι αλλαγές που θα γίνουν κατά την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας.

Το σχέδιο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου, προβλέπει τις ίδιες απολαβές σε όλους τους εργαζομένους που θα έχουν τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως του υπουργείου ή του δημόσιου φορέα που δουλεύουν. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις που έχουν κάνει στο υπουργείο Οικονομίας δείχνουν ότι όταν το νέο μισθολόγιο εφαρμοστεί καθολικά, μπορεί να προκύψει όφελος έως και 35% από τις μισθολογικές δαπάνες του προϋπολογισμού. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση είναι:

1. Η μείωση του βασικού μισθού των νεοπροσλαμβανομένων. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να κλείσει η «ψαλίδα» με τους νέους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί η εργασιακή νομοθεσία του ιδιωτικού τομέα -πλην μονιμότητας- γι' αυτούς που θα εργάζονται στον Δημόσιο από τις αρχές του 2010.

2. Να μην υπάρχουν διαφορετικές μισθολογικές αποδοχές από δημόσια υπηρεσία σε δημόσια υπηρεσία και από υπουργείο σε υπουργείο, καθώς μία από τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να διευκολυνθεί η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Πλέον οι μετατάξεις από φορέα σε φορέα θα γίνονται γρηγορότερα και χωρίς πολλές αντιδράσεις από τους υπαλλήλους, αφού δεν θα έχουν μισθολογικά οφέλη να παραμείνουν σε μία θέση ή να κυνηγήσουν κάποια άλλη.

3. Η σημαντική περικοπή επιδομάτων. Οι νέοι υπάλληλοι δεν θα απολαμβάνουν πλέον πολλά από τα επιδόματα που υπάρχουν και σε αρκετές περιπτώσεις ανέρχονται αθροιστικά ακόμα και στο ύψος του βασικού τους μισθού. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι αν διακοπεί η επιδοματική πολιτική που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή, μπορεί να αποφέρει έσοδα έως και 35% επί του συνολικού κονδυλίου του προϋπολογισμού για τις αποδοχές.

Βέβαια, για την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου, από το οποίο θα «κοπούν» πολλά επιδόματα, χρειάζεται να γίνει μια πλήρης και σαφής καταγραφή του συνόλου των επιδομάτων. Προς το παρόν, το σίγουρο είναι ότι επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα δεν θα επηρεαστούν. Τέτοια είναι το οικογενειακό επίδομα, τα επιδόματα για τις μητέρες και τα επιδόματα που δίνονται βάσει των γνώσεων των υπαλλήλων (πτυχίο, μεταπτυχιακό κ.λπ.).

Αυτά που είναι υπό κατάργηση αφορούν σε περιπτώσεις επιδομάτων όπως τα ΔΕΒΕΕΤ του υπουργείου Οικονομίας, τα εξωδιδακτικά του υπουργείου Παιδείας, τα νοσοκομειακά του υπουργείου Υγείας και ούτω καθ' εξής για κάθε υπουργείο. Οι πρώτες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση έγιναν με την ενσωμάτωση των ειδικών λογαριασμών στον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να διαχειρίζεται κεντρικά η επιδοματική πολιτική. Στο ίδιο πλαίσιο δημιουργείται κεντρική αρχή για την καταβολή του συνόλου των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Μέτρα για την αγορά εργασίας

Οι αλλαγές στο καθεστώς των νεοπροσλαμβανομένων θα συνδυαστούν με την υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν την είσοδο των νέων εργαζομένων στην αγορά εργασίας.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου έχει δηλώσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν κίνητρα στους νέους για να εργαστούν. Το κυριότερο, όμως, φαίνεται πως είναι η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος.

Το μέτρο αυτό, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους νέους να βρουν δουλειά, με δεδομένο ότι δεν θα επιβαρύνεται τόσο πολύ ο εργοδότης (και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο) και θα προχωράει ευκολότερα σε προσλήψεις.

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και επιπλέον παρεμβάσεις σε περιοχές που το ποσοστό ανεργίας είναι αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο, όπως οι περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου, της Δυτικής Μακεδονίας και των Ιονίων Νήσων.

Πάντως, μέσα στην εβδομάδα, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην πιθανότητα μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας. Μάλιστα, η ΓΣΕΕ ανέφερε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης θα αποτελούσε «αιτία πολέμου» για τους εργαζομένους.

Για τον λόγο αυτό, αλλά και για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης, από το υπουργείο Απασχόλησης έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι το υπάρχον πλαίσιο αρκεί και δεν χρειάζονται νέες παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης.

Του Σωτηρη Nικα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου