Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Παντεσπάνι

Η ΙΣΤΟΡΙΑ είναι γνωστή και- λόγω 14ης Ιουλίου- επίκαιρη. Ακούγοντας τη βοή του όχλου, η Μαρία Αντουανέτα αναρωτήθηκε: «Τι έπαθαν αυτοί και φωνάζουν;». «Δεν έχουν ψωμί», της απάντησαν οι αυλικοί. «Και τότε γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;», απόρησε η βασίλισσα. Κάπως έτσι πλήρωσε τη Γαλλική Επανάσταση με τον λαιμό της στην γκιλοτίνα.

ΟΧΙ ΠΩΣ βάζει κανείς ποτέ μυαλό. Δεν είναι λίγοι οι έχοντες εξουσία που υιοθετούν τη λογική «δώστε τους παντεσπάνι». Το τελευταίο κρούσμα είναι τα σχέδια της κυβέρνησης Καραμανλή για την Παιδεία.

ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ Πανεπιστήμια είναι σε κρίση. Όχι μόνο γιατί λείπουν οι δάσκαλοι, στάζουν οι αίθουσες, δεν υπάρχουν υπολογιστές ή δεν επαρκούν τα κονδύλια. Αλλά γιατί η εκπαίδευση βρίσκεται στον πυρήνα του μεγαλύτερου προβλήματος της Ελλάδας- ότι δηλαδή δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Δυστυχώς, η Παιδεία μας δεν προετοιμάζει ένα έμψυχο δυναμικό που να μπορεί να σταθεί στις διεθνείς οικονομικές απαιτήσεις.

ΕΝΩ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ όλα αυτά ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Πρωθυπουργός συμφώνησαν χθες σε μια σειρά από ελαφρύνσεις. Λιγότερα μαθήματα, λιγότερη ύλη, λιγότερες εξετάσεις και ελεύθερη εισαγωγή σε Σχολές που δεν έχουν ζήτηση. Λες και αυτό που έλειπε ήταν η χαλάρωση.

ΦΥΣΙΚΑ ΟΛΑ αυτά δεν είναι χωρίς εξήγηση. Και όπως συμβαίνει συνήθως από το 2004 και μετά, στη διακυβέρνηση της χώρας περισσεύει ο κυνισμός. Η Ν.Δ. έχει πιάσει το νοικοκυριό στη δαγκάνα της Εφορίας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο: ΕΤΑΚ, εισφορές, τεκμήρια, ημιυπαίθριοι. Προσπαθεί να κάνει παροχές ανοίγοντας- όπου και όσο μπορεί- τις θύρες της εκπαίδευσης. Είναι μαράζι για κάθε οικογένεια το πώς πάει το παιδί της στο σχολείο; Ε, ο πήχυς θα χαμηλώσει και όλα θα γίνουν πιο εύκολα.

Ο ΙΔΙΟΣ ο Άρης είναι συνειδητοποιημένος συνεργός στην υπόθεση αυτή. Και τον χαρακτήρα του Καραμανλή ξέρει, και τον τρόπο που η Ν.Δ. ασκεί εξουσία γνωρίζει. Είναι επίσης αρκετά έμπειρος στην πολιτική για να βλέπει ότι τα πράγματα δεν πάνε και πολύ μακριά. Διαχείριση χρόνου γίνεται. Άρα προσεγγίζει εκπαιδευτικούς, μαθητές, καθηγητές, φοιτητές και αντιπολίτευση με το ίδιο πνεύμα. Τους ακούει όλους, λέει σε όλους «ναι» και υπόσχεται παντεσπάνι. Μόνο που αυτός δεν το κάνει από άγνοια, αλλά για να γλιτώσει τον δικό του λαιμό.
Του Δημήτρη Μητρόπουλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου