Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Είναι οι Γερμανοί χαζοί ή ο ΟΤΕ υποτιμημένος;

Υπάρχουν φίλοι λοιπόν που διαδίδουν το σκοτεινό σενάριο ότι «σκοτεινοί κύκλοι» με σκοτεινούς τρόπους, κρατάνε την μετοχή στο σκοτάδι των 10 Ευρώ προκειμένου οι Γερμανοί να αγοράσουν το υπόλοιπο 10% στα φτηνά

Φαίνεται πως οι πραγματικά καλές εταιρίες, που θα μείνουν στο Χρηματιστήριο εκεί γύρω στο καλοκαίρι του 2010 θα είναι ελάχιστες, τουλάχιστον όσον αφορά την μεγάλη κεφαλαιοποίηση ή έστω αυτό που μάθαμε να ονομάζουμε blue chips.

Από κει και πέρα, η άποψη του γράφοντος είναι ότι θα μείνουν καμία 70αριά καλές εταιρίες της μικρής και μεσαίας, κι αν ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου δουλέψει overtime ωράρια, κάτι που δεν μπορεί τώρα γιατί έχει διπλή ιδιότητα, ίσως δούμε και τις μετοχές της Εναλλακτικής Αγοράς – με τις απαραίτητες αλλαγές βέβαια – να πρωταγωνιστούν (τουλάχιστον κάποιες απ’ αυτές). Φυσικά μπορεί να υπάρχουν μετοχές στο ταμπλώ ακόμη σαν την Εμπορική, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ μετά τον στρατηγικό, τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ για παρόμοιους λόγους, αλλά φοβόμαστε πλέον και τον ΟΤΕ, δηλαδή μετοχές που ούτε συναρπαστικές θα είναι ούτε θ’ ασχολούνται μαζί τους οι επαγγελματίες μικροί ή μεγάλοι παίχτες.


Η αφορμή λοιπόν για το σημερινό μας θέμα είναι η συζήτηση και η διχογνωμία χρηματιστών και συναδέλφων γύρω από το τι συμβαίνει με τον ΟΤΕ. Σήμερα και επισήμως παραχώρησε η κυβέρνηση – προκειμένου ν’ αυξήσει τα έσοδά της – ακόμη 5% σε μια προσυμφωνημένη τιμή από την εποχή της στρατηγικής επένδυσης, η οποία είναι περίπου 130% πιο πάνω απ’ αυτήν στο ταμπλώ. Τα ερωτήματα λοιπόν που γεννιούνται είναι: Ή οι Γερμανοί είναι άσχετοι, την πάτησαν και δεν ξέρουν τι αγοράζουν ή εμείς δεν έχουμε εκτιμήσει σωστά και ξοδευόμαστε στην ΜΑΞΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ και στην ΕΝΚΛΩ!!!

Υπάρχουν φίλοι λοιπόν που διαδίδουν το σκοτεινό σενάριο ότι «σκοτεινοί κύκλοι» με σκοτεινούς τρόπους, κρατάνε την μετοχή στο σκοτάδι των 10 Ευρώ προκειμένου οι Γερμανοί να αγοράσουν το υπόλοιπο 10% στα φτηνά απ’ το ταμπλώ και να κάνουν ένα καλό μουαγιέν εκεί κοντά στα 20-22 Ευρώ.
Ακόμη πιο πονηροί φίλοι λένε πως οι «δόλιοι» Γερμανοί ήδη αγοράζουν σ’ αυτές τις τιμές μέσω «σκοτεινών» κωδικών που κάποια μέρα θα έρθουν στο φως και θα αποκαλύψουν όλο το σατανικό σχέδιο της Deutsche Telecom. Αν και λάτρης των θεωριών συνομωσίας, των θρίλερ και της Αγκάθα Κρίστι, φοβάμαι ότι η αλήθεια είναι μακράν σκοτεινότερη! Ο ΟΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΑΞΙΩΘΕΙ…


Τι σημαίνει αυτό; Ότι και ο πιο απλός μικροτρέιντερ καταλαβαίνει ότι δεν έχει να κάνει πλέον με μια μετοχή στην οποία μπορεί να «παίξει»… Μια ματιά στην πορεία της Deutsche Telecom τα τελευταία χρόνια θα τον πείσει ότι ο ΟΤΕ θα μετατραπεί σ’ έναν καλό λογαριασμό προθεσμιακής κατάθεσης… 10 – 15% επάνω κάθε χρόνο, καλό μέρισμα, 7- 8% κάτω και ξανά απ’ την αρχή. Αυτή είναι και η πορεία της Deutsche Telecom τα τελευταία χρόνια στον DAX. Φυσικά αν υπάρχει κρίση έρχεται και μια σφαλιάρα απ’ την οποία βέβαια λόγω του ότι έχεις να κάνεις με βαριές μετοχές δύσκολα επανέρχεσαι εκεί που ήσουν πριν από 1-2 χρόνια.

Αυτό είναι το καλό σκοτεινό σενάριο, γιατί υπάρχει και το κακό, μαύρο κι άραχνο σενάριο που λέει ότι οι Γερμανοί μόλις ξεπεράσουν τα οργανωτικά και άλλα και συμβιβαστεί μια πιθανή νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με την ιδέα ότι το μαγαζί χάθηκε διά παντός από τα ελληνικά χέρια (ανταλλάγματα πολλά υπάρχουν άλλωστε, από φρεγάτες έως στήριξη σε σκοπιανό), τότε πολύ πιθανόν να δείτε και μια δημόσια πρόταση σε τιμή σίγουρα χαμηλότερη απ’ αυτήν που πούλησαν και ο Βγενόπουλος και το Δημόσιο.

Πάντως είναι δύσκολο και στατιστικά έχει αποδειχθεί πολλές φορές, μια μετοχή που πιέζεται τόσο πολύ προς τα κάτω – ενώ η πραγματική της αξία είναι πολλαπλάσια – να μην αντιδράσει αργά ή γρήγορα. Το μέγεθος της αντίδρασης η στήλη θεωρεί ότι μπορεί να μεταφραστεί έως 15 Ευρώ… μπορεί βέβαια να διαψευστούμε… έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι αυτή τη στιγμή ο ΟΤΕ είναι εγκλωβισμένος στα 10 -11 Ευρώ… ενώ η ΙΝΤΕΡΤΕΚ πετάει χάρη στην απόσυρση των air conditions!

Κλέων Πανδής





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου