Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

«Μανωλάδα» και στη Βρετανία με θύματα Βούλγαρους εργάτες

Συνθήκες δουλείας περιμένουν στη Βρετανία χιλιάδες Βούλγαρους που μεταβαίνουν στη Γηραιά Αλβιόνα για να δουλέψουν ως εργάτες γης, στα χωράφια με τις φράουλες της εταιρείας S&A Produce στο Κεντ και το Χερεφορντσάιρ.
Σαν σε μια άλλη Μανωλάδα, οι εργάτες από τη Βουλγαρία στοιβάζονται μέσα σε σκηνές και τροχόσπιτα και μαζεύουν φράουλες με την υπόσχεση των 233 ευρώ (200 λιρών) την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, τουλάχιστον όσον αφορά τα χρήματα που εισπράττουν οι εργάτες γης, αφού η S&A Produce τούς πληρώνει μόλις 52 ευρώ για επτά μέρες και έναντι πολλών ωρών χειρωνακτικής δουλειάς.

Το ελάχιστο ωρομίσθιο στη Βρετανία για τους εργάτες γης είναι 6,5 ευρώ, υψηλό για τα δεδομένα αρκετών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όμως η εταιρεία S&A Produce, η οποία συνεργάζεται με την Tesco και τα Sainsburys, πάντα πληρώνει λιγότερο και, όπως δείχνουν τα στοιχεία του «Ιντιπέντεντ», το πραγματικό ημερομίσθιο που μπαίνει στις τσέπες των Βούλγαρων εργατών είναι περίπου το μισό από το νόμιμο.


Μάλιστα σαν να μην έφτανε στους δύστυχους εργαζόμενους το χαμηλό μεροκάματο, η εταιρεία για την οποία δουλεύουν τους χρεώνει 36 ευρώ την εβδομάδα για τη διαμονή στα τροχόσπιτα και άλλα 3,2 ευρώ για τη «διασκέδασή» τους, στην οποία περιέχεται σύνδεση στο Ιντερνετ!

Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος πρέπει να πάει στον γιατρό ή στον οδοντίατρο, πρέπει να πληρώσει στην εταιρεία άλλα 40 ευρώ.

Οπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, η εταιρεία τούς προσλαμβάνει για 6 μήνες, όμως φέτος η S&A Produce, η οποία έχει και τον τίτλο S&A Davies, απέλυσε 346 εργαζομένους πριν από τους έξι μήνες, αφού το μάζεμα των φρούτων τελείωσε νωρίτερα.

Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι οι άνθρωποι αυτοί να προσπαθούν, είτε ζητιανεύοντας είτε προσφέροντας υπηρεσίες όπου μπορούν, να μαζέψουν χρήματα για να γυρίσουν στη χώρα τους, αφού οι μισθοί τους και οι οικονομίες τους δεν τους φτάνουν για να βγάλουν τα εισιτήρια της επιστροφής.
ΕΘΝΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου