Πριν από 10 χρόνια, σαν σήμερα, η καρδιά του κόσμου χτυπούσε στο ρυθμό των χρηματιστηριακών αγορών μετοχών και η Ελλάδα δεν αποτελούσε εξαίρεση. Το καλοκαίρι του 1999 ήταν το πιο θερμό χρηματιστηριακό καλοκαίρι στη μοντέρνα οικονομική ιστορία της χώρας και νέοι εκατομμυριούχοι αναδύονταν μέσα από τη φούσκα των υπεραξιών κάθε ημέρα. Το limit up αποτελούσε ένα ενοχλητικό όριο που εμπόδιζε την καταγραφή ακόμη μεγαλύτερων κερδών και η λέξη “επένδυση” είχε ταυτιστεί με την αγορά μετοχών και μόνον με αυτή.
Το σπάσιμο της φούσκας, ωστόσο, προκάλεσε την ανώμαλη προσγείωση δεκάδων εκατομμυρίων επενδυτών απ' όλο τον κόσμο στο σκληρό έδαφος της χρηματιστηριακής πραγματικότητας, επιβεβαιώνοντας το στατιστικό κανόνα που θέλει, τελικά, μόλις ένα 5% των ενασχολούμενων με τις χρηματιστηριακές επενδύσεις να κερδίζει σταθερά από αυτές.
Ήταν τότε που οι επενδυτές “ενημερώθηκαν” από τους οικονομικούς και χρηματιστηριακούς ιθύνοντες πως δεν υπήρχε λόγος να θεωρήσουν πως είχαν χάσει τα χρήματά τους, αρκεί να θεωρούσαν του εαυτούς τους “μακροπρόθεσμους επενδυτές”. Αν έκαναν υπομονή, μέσα στα επόμενα 3 – 5, το πολύ 7 χρόνια, οι αγορές θα κατακτούσαν νέα υψηλά, “όπως κάνουν πάντα” και οι μακροπρόθεσμοι αγοραστές, αυτοί που ήταν, “σωστοί επενδυτές” και όχι “κερδοσκόποι”, θα δικαιώνονταν για την επιλογή τους.
Δεν ήταν η μοναδική φορά στη χρηματιστηριακή ιστορία που η μακροπρόθεσμη διακράτηση μετοχών προτείνονταν ως η καλύτερη επενδυτική στρατηγική αλλά ήταν η πρώτη για τα εκατομμύρια των επενδυτών που είχαν μυηθεί στο χρηματιστηριακό παιχνίδι στη φάση της κορύφωσης.
Σήμερα, 10 χρόνια αργότερα, ο ΓΔ του ΧΑ βρίσκεται 48,11% χαμηλότερα από την τιμή του στις 08 Ιουλίου 2009 ενώ ένας μεγάλος αριθμός μετοχών καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν το 90%. Ο Nasdaq εξακολουθεί να βρίσκεται 37% κάτω από την αντίστοιχη τιμή που είχε πριν από 10 χρόνια, ο Dow Jones χάνει 26,63%, ο Nikkei 46,3% και ο DAX 17,99%. Τα ποσοστά αυτά συμπεριλαμβάνουν την περίοδο ανόδου από τον Ιούλιο του 1999 μέχρι και το σπάσιμο της φούσκα 6 με 9 μήνες αργότερα.
Όπως διαβάζουμε στη σχετική ανάλυση του 3FVIP.com, μελετώντας τις αγορές μετοχών από την αρχή της τρέχουσας δεκαετίας, οι απώλειες γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακές. Από την 1η Ιανουαρίου 2000 μέχρι σήμερα ο ΓΔ χάνει το 60,2% της αξίας του, ο Nasdaq το 56,74%, ο Dow Jones το 28,72%, ο Nikkei το 49,05% και ο DAX το 33,92%. Έτσι, 10 χρόνια μετά το καλοκαίρι του 1999 οι επενδυτές ανά τον κόσμο γνωρίζουν πως η πολυετής διακράτηση μετοχών μπορεί να βλάψει σοβαρά την οικονομική υγεία τους και ακόμη και να προκαλέσει το “θάνατο” του χαρτοφυλακίου τους.
Οδηγούμαστε, λοιπόν, στην απαξίωση της πολυετούς διακράτησης μετοχών; Όχι απαραίτητα. Σύμφωνα με την επιστημονική τεχνική ανάλυση στις χρηματιστηριακές αγορές αναγνωρίζονται πολλοί κύκλοι και ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος όλων είναι αυτός που ονομάζεται “κλίμα”. Το κλίμα έχει μέση διάρκεια 10 ετών και μέγιστη 20 ετών. Όταν οι οικονομικοί και οι χρηματιστηριακοί ιθύνοντες συμβούλευαν τους επενδυτές να κρατήσουν τις μετοχές τους μετά το σπάσιμο της φούσκας, το 2000, ουσιαστικά τους πρότειναν να υπομείνουν το χειρότερο χρηματιστηριακό χειμώνα της αγοράς μετοχών στα τελευταία 80 χρόνια.
Η αρχή ενός χρηματιστηριακού χειμώνα σε μία αγορά συνεπάγεται την αρχή ενός χρηματιστηριακού καλοκαιριού σε μία άλλη, αρνητικά συσχετισμένη με την πρώτη. Έτσι, από τις 08 Ιουλίου 1999 μέχρι σήμερα, το πετρέλαιο καταγράφει άνοδο της τάξης του 219,28% και ο χρυσός κέρδη 259,39%. Η επένδυση στο ΓΔ του ΧΑ αντί στο πετρέλαιο, εμπόδισε την καταγραφή κερδών της τάξης του 267,39% στα τελευταία 10 χρόνια. Αντίστοιχα, οι επενδυτές που προτίμησαν την πολυετή επένδυση στο ΓΔ ή στο Nasdaq και όχι στο χρυσό, έχασαν την ευκαιρία να καταγράψουν κέρδη της τάξης του 300% από το καλοκαίρι του 1999 μέχρι σήμερα.
Οικονομία
Άγκυρα και Μόσχα δρουν σε βάρος των εθνικών συμφερόντων
Πριν από 2 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου