Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Τα εμπορικά πλοία ρυπαίνουν περισσότερο από τα αυτοκίνητα

Τα εμπορικά πλοία εκπέμπουν σχεδόν 50% περισσότερα σωματίδια που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα παγκοσμίως, σε σχέση με τη συνολική σωματιδιακή ρύπανση που προκαλούν τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, την πρώτη που παρέχει μια παγκόσμια εκτίμηση για τη συνεισφορά της εμπορικής ναυτιλίας στη ρύπανση του αέρα.

Η ρύπανση από τα πλοία επηρεάζει τόσο το γήινο κλίμα όσο και την υγεία των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στις παράκτιες περιοχές. Η έρευνα εκτιμά ότι παγκοσμίως τα πλοία εκπέμπουν ένα εκατ. κιλά σωματιδίων κάθε χρόνο. Επίσης η ναυτιλία συνεισφέρει σχεδόν το 30% των αερίων οξειδίων του αζώτου, που συμβάλλουν στο νέφος.

Επισημαίνει ότι επειδή το 70% των θαλασσίων μεταφορών πραγματοποιείται σε απόσταση 350 χιλιομέτρων από τις ακτές, προκύπτει σοβαρό ζήτημα υγείας για τις παράκτιες κοινότητες. Μια προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει τη σωματιδιακή ρύπανση με την εμφάνιση πρόωρων θανάτων σε αυτές τις κοινότητες.

Τα εμπορικά πλοία απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα τόσο σωματίδια όσο και διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο των πλοίων αποτελεί περίπου το 3% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών αυτού του αερίου του θερμοκηπίου. Όμως τα σωματίδια έχουν αντίθετη δράση, καθώς μειώνουν τη θερμοκρασία του πλανήτη.

Τα εκπεμπόμενα από τα πλοία σωματίδια είναι κατά το ήμισυ περίπου θειικά άλατα, τα ίδια ρυπογόνα σωματίδια που εκπέμπουν και οι μηχανές ντίζελ των αυτοκινήτων και φορτηγών. Το μέγεθος ρύπανσης εξαρτάται από την περιεκτικότητα των ναυτιλιακών καυσίμων σε θείο.

Όμως τα σωματίδια των πλοίων επίσης περιέχουν άλλες οργανικές ρυπογόνες ουσίες και αιθάλη (καπνιά), που παραμένουν αιωρούμενες στον αέρα για μεγαλύτερο χρόνο πριν πέσουν στη γη μέσω της βροχής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου