Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Τράπεζες: Ρίχνονται στη μάχη για την «πράσινη πίτα» των 50 δισ. ευρώ

"Πεδίον δόξης λαμπρό" χαρακτηρίζουν οι τραπεζίτες το φιλο- περιβαλλοντικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που προωθείται, καθώς σε μια περίοδο που οι εργασίες της λιανικής τραπεζικής δείχνουν σαφή σημάδια κόπωσης, οι πράσινες χρηματοδοτήσεις εκτιμάται ότι μπορούν να συντηρήσουν την ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

"Μετά την Στεγαστική Πίστη, τα Βαλκάνια και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, η χρηματοδότηση της πράσινης οικονομίας παραλαμβάνει την σκυτάλη και αναμένεται να αποτελέσει, το νέο πεδίο δράσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος", δήλωσε στο axiaplus.gr έμπειρος τραπεζικός παράγοντας προκειμένου να αποδώσει τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν για τις τράπεζες από την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Χθες άλλωστε ο Πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς Μ. Σάλλας αναλύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει στην συγκεκριμένη δραστηριότητα η τράπεζα που διευθύνει, προσδιόρισε το μέγεθος της πίτας των πράσινων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων. Συγκεκριμένα, η στροφή στο φιλο - περιβαλλοντικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Σάλλας θα απαιτήσει στην Ελλάδα συνολικές επενδύσεις της τάξης των 45-55 δισ. ευρώ έως το 2020. Σε ό,τι αφορά την επόμενη πενταετία (2009-2014), προβλέπεται ότι θα απαιτηθούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις τουλάχιστον 11 έως 12 δισ. ευρώ, οι οποίες εκτιμάται, σύμφωνα με τον έμπειρο τραπεζίτη, ότι μπορούν να αποφέρουν συνολικά 60.000 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Οι επενδύσεις αυτές, σημείωσε ότι κατά 7 εως 8 δισεκ. ευρώ, θα καλυφθούν με τραπεζικό δανεισμό και πρόσθεσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα διαθέσει επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία, για να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών, στον τομέα της οικονομίας που προστατεύει το περιβάλλον.

Με στόχο λοιπόν την πράσινη πίτα των 50 δις. ευρώ, όλες οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες της χώρας προσφέρουν πλέον την δυνατότητα χορήγησης δανείων σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστήματα, αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικοί σταθμοί) στην εξοικονόμηση ενέργειας (βιοκλιματικά κτήρια, οικολογική δόμηση) στις πράσινες μεταφορές (μεταφορικά μέσα με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα) στις διαχείριση αποβλήτων, στην Βιολογική Γεωργία, τον αγροτουρισμό, τον οικοτουρισμό και στην πράσινη χημεία (ήπια απορρυπαντικά φυσικά καλλυντικά). Σημειώνεται ότι από το σύνολο των παραπάνω επενδύσεων, εκτιμάται ότι το 70% τουλάχιστον θα αφορά επιχειρήσεις και το υπόλοιπο ιδιώτες.

Έτσι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, δημιούργησαν και διαθέτουν ήδη τα λεγόμενα "πράσινα" δάνεια τα οποία απευθύνονται τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε ιδιώτες, που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν το θεσμικό πλαίσιο και να αξιοποιήσουν όλες τις παραπάνω επενδυτικές δυνατότητες.

Σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς αλλά και οι Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank EFG και Τράπεζα Κύπρου, προσφέρουν ειδικά προϊόντα, με μειωμένα επιτόκια (έως και 2% χαμηλότερα από το προνομιακό επιτόκιο χορηγήσεων), ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης και περίοδο χάριτος.

Προϋπόθεση για όσους θέλουν να πάρουν "πράσινο" δάνειο είναι η αίτησή τους να έχει γίνει δεκτή και η επένδυσή τους να έχει υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, προκειμένου να λάβουν την επιχορήγηση, αλλά και οι τράπεζες να εγκρίνουν το ποσό του δανείου με βάση τον προϋπολογισμό της επένδυσης.
Στη συνέχεια, οι ιδιώτες και οι επαγγελματίες- ανάλογα με το ύψος της επένδυσης- μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μεγάλη ποικιλία δανείων, καθορίζοντας αντίστοιχα το ποσό, το επιτόκιο και τη διάρκεια του δανείου.
Axiaplua




1 σχόλιο:

  1. Πότε θα τιμηθούν οι 2100 Μεσσήνιοι που θυσιάστηκαν στην πολυήμερη μάχη των Θερμοπυλών (Ηρόδοτος, Ζ' 202-205), με ένα άγαλμα εκεί, αλλά και στη Μεσσηνία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή