Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

«Μαύρη εργασία» στις χώρες της Ε.Ε.

Ποσοστό παραπλήσιο στο 5% των εργαζομένων μέσα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), δεν είναι ασφαλισμένοι, δηλαδή εργάζονται αμειβόμενοι με «μαύρα λεφτά», με γενικό χαρακτηριστικό την άνιση κατανομή τους στα κράτη μέλη.

Τα πολύ μεγάλα συγκριτικά ποσοστά αυτών απαντώνται στη Σουηδία (10% του συνόλου) και στη Δανία (18% του συνόλου) ενώ συγκριτικά μικρότερα στην Ισπανία και στη Γερμανία στην Πορτογαλία και στην Ιταλία, όπου η «μαύρη εργασία» δεν ξεπερνά το 3% του συνόλου, σύμφωνα με μία σημερινή μελέτη της ευρωπαϊκού οργανισμού «Eurofound», στηριγμένη σε «ευρήματα» του έτους 2007.

Πρέπει να επισημανθεί ότι, πρακτικά, οι τέσερεις θέσεις στις κάθε πέντε εργασία «δηλώνονται» σχεδόν στα «οικιακά», επισημαίνεται με την ίδια μελέτη. Ως «οικιακά», νοούνται κατά τους συντάκτες της μελέτης οι φροντίδες ηλικιωμένων ανθρώπων και η φύλαξη νηπίων. Αλλο πόρισμα της μελέτης αυτής είναι ότι οι «παράμετροι» της απασχόλησης είναι πολύ διαφορετικές από ένα κράτος μέλος σε άλλο.

Αλλο ένα εύρημα είναι ότι η «μαύρη εργασία» - που περιέργως απαντάται λιγότερο συχνά στη νότια Ευρώπη - αφορά πάντοτε πλήρες ωράριο κι όχι «ελαστικό», από την άποψη της διάρκειας, όπως κανένας θα μπορούσε να υποθέσει. Μόνον στις σκανδιναβικές χώρες η «μαύρη εργασία» είναι ολιγόωρη, συνάγεται από τα ευρήματα των συντακτών αυτής της έρευνας που η δημοσίευσή της στις Βρυξέλλες συνέπεσε με την έναρξη της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ.

Στη νότια Ευρώπη όμως, αλλά και στην Ανατολική, ο «παράνομος» εργοδότης είναι ένα φυσικό πρόσωπο, ενώ οπουδήποτε αλλού είναι ή οικογένεια, ή «οι φίλοι».

Στη νότια Ευρώπη, ξενοδοχεία, εστιατόρια, βοηθοί στα «οικιακά» είναι οι προνομιακοί χώροι της «μαύρης εργασίας», όπως γίνεται σε όλη την ανατολική Ευρώπη με τις κατασκευές.

Οι Σκανδιναβοί που ρωτήθηκαν, πώς και δουλεύουν «με μαύρα λεφτά», απάντησαν ότι τα επιδόματα ανεργίας δεν τους ικανοποιούν κι έτσι καταφεύγουν σ' αυτήν την «ενδιάμεση» σχέση εργασίας για να επιβιώσουν. Γενικώς, όμως, σε όλη την Ευρώπη τα κριτήρια της «μαύρης εργασίας» είναι οικονομικού χαρακτήρα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ –ΜΠΕ



>


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου