Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Σε συνθήκες φτώχειας 47,4 εκατ. Αμερικανοί

Μπορεί οι οικονομολόγοι να προβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία εισήλθε σε πορεία ανάκαμψης στο τρίτο τρίμηνο, όμως τα επίπεδα φτώχειας στην Αμερική είναι ακόμη υψηλότερα απ' ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι.
Ενας αναθεωρημένος τύπος για τον υπολογισμό του κόστους υγειονομικής περίθαλψης σε συνδυασμό με τις γεωγραφικές διαφορές καταδεικνύουν ότι περίπου 47,4 εκατ. Αμερικανοί ζούσαν πέρυσι κοντά στα όρια της φτώχειας, επτά εκατομμύρια περισσότεροι έναντι των επίσημων στοιχειών της κυβέρνησης.

Η διαφορά οφείλεται στη διαφορετική μεθοδολογία που ακολουθούν η Δημογραφική Υπηρεσία και η Εθνική Ακαδημία Επιστημών για τον υπολογισμό του ποσοστού φτώχειας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, το ποσοστό των Αμερικανών που διαβιούν σε όρια φτώχειας ανέρχεται στο 15,8%, σχεδόν ένας στους έξι πολίτες. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι υψηλότερο έναντι του 13,2% -ή 39,8 εκατ. Αμερικανοί- των επίσημων κρατικών στοιχείων.

Περίπου το 14,3% των Αμερικανών ηλικίας μεταξύ 18-64 ετών (27 εκατομμύρια) ζει σε συνθήκες φτώχειας έναντι ποσοστού 11,7% της Δημογραφικής Υπηρεσίας. Και με την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας «αναιμική» και με πολλά εμπόδια, οι κατασκευές νέων κατοικιών σημείωσαν μικρότερη του αναμενομένου αύξηση 0,5% το Σεπτέμβριο -χάρη στην ανάκαμψη στον τομέα κατασκευής μονοκατοικιών. Ομως οι αιτήσεις για άδειες δόμησης σημείωσαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση των πέντε τελευταίων μηνών.

Παράλληλα, οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν αναπάντεχα τον προηγούμενο μήνα εξαιτίας του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους. Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε στο 0,6% το Σεπτέμβριο έναντι εντυπωσιακής ανόδου τον Αύγουστο. Τέλος, οι λιανικές πωλήσεις κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών προβλέπονται αυξημένες κατά 1,6%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ShopperTrack.

Από την άλλη πλευρά, σχεδόν τα 2/3 των Αμερικανών καταναλωτών υποστηρίζουν ότι η οικονομία θα επηρεάσει τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους, με το μέσο ποσό δαπανών να μειώνεται περίπου κατά 22 δολάρια, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικής (NRF).
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου