Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Μαζικές διαμαρτυρίες Γάλλων αγροτών σε όλη τη χώρα

Τα Ιλίσια Πεδία μπλόκαραν για λίγη ώρα οι Γάλλοι αγρότες, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, καίγοντας λάστιχα, ως ένδειξη ενός νέου κύματος διαμαρτυριών. Οι αγρότες ζητούν από την γαλλική κυβέρνηση οικονομική ενίσχυση για να ανταπεξέλθουν από τη μείωση των εισοδημάτων τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η FNSEA, η μεγαλύτερη αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, ζήτησε από τους διαμαρτυρόμενους να πιέσουν την κυβέρνηση να τους χορηγήσει πακέτο ενίσχυσης 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ συμπεριλαμβανομένων και της άμεσης κρατικής ενίσχυσης καθώς και φοροαπαλλαγές. Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, Μπρούνο λε Μερ αναγνώρισε τα προβλήματα των αγροτών, δηλώνοντας ότι είναι διατεθειμένος να βρει το σχέδιο που θα βοηθήσει να βγουν οι αγρότες από την κρίση.

«Θα προτείνω ένα παγκόσμιο πακέτο ενίσχυσης για τη γεωργία, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα, περικοπές φόρων και εισπράξεων στα εισοδήματα του 2009. Θα εξετάσουμε το τι είναι λογικό και δίκαιο να πράξουμε». Ο Μπρούνο λε Μερ υποσχέθηκε να πιέσει παρασκηνιακά την Ε.Ε. για μεγαλύτερες ρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα. Κατά την ομιλία του Λε Μερ, οι διαμαρτυρίες μαίνονταν σε όλη τη Γαλλία.

Στο Παρίσι, μερικές δεκάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο, όπου ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί παρέθετε γεύμα σε εκλεκτούς φίλους για την εκλογή του 2007 στο περίφημο εστιατόριο Φουκέ, κραδαίνοντας παλέτες και λάστιχα. «Σαρκοζί, αυτή είναι η τιμή που πρέπει να πληρώσει ο αγρότης;» ήταν ένα από τα πανό που αναρτήθηκαν έξω από το εστιατόριο Φουκε.
Οι κινητοποιήσεις στο Παρίσι ήταν όμως μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού σε όλη τη Γαλλία σημειώθηκαν διαδηλώσεις αγροτών. Στη Ρεν διαδήλωσαν 2000-3000 άτομα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της FNSEA, Ζαν-Μισέλ Λεμετεγιέ.
Στην Τουλούζη οι αγρότες οργάνωσαν μία “επιχείρηση σαλιγκάρι”. Περίπου 200 τρακτέρ κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης τις πρωινές ώρες, προκαλώντας μποτιλιαρίσματα μήκους 20 χιλιομέτρων. Στην Κλερμόν Φεράν, 500 τρακτέρ προκάλεσαν το κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου Α75, προς το Μονπελιέ, σύμφωνα με τη νομαρχία. Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν στο Μετς και το Κολμάρ, ενώ στο Πουατιέ, οι διαδηλωτές έχυσαν περίπου 1000 m3 χώμα στο κέντρο της πόλης.
Με πανώ, όπου αναγράφονταν συνθήματα «Σαρκοζί, η γεωργία έχει τιμή, η γεωργία κοστίζει», «Η αγροτιά πεθαίνει», «περήφανοι που είμαστε αγρότες» και «αγρότης: είδος υπό εξαφάνιση», οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για το ότι μέσα στο 2009, το εισόδημά τους μειώθηκε κατά 20% και για το ότι δουλεύοντας όλη την ημέρα, δεν κατορθώνουν να εξασφαλίζουν, ούτε τον ελάχιστο μισθό «SMIC» των 1.337 ευρώ μικτών.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι διαμαρτυρόμενοι μετακινήθηκαν σε άλλα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας και την ίδια ώρα οι κινητοποιήσεις φούντωναν σε όλη τη χώρα. Τις πρώτες μεσημβρινές ώρες -σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας- τουλάχιστον 1.800 τρακτέρ είχαν μπλοκάρει κεντρικές αρτηρίες πόλεων και τόνοι άχυρα και χώμα είχαν σκορπισθεί έξω από δημαρχεία ή νομαρχίες.
Το «έκτακτο πρόγραμμα υποστήριξης», που ζητούν οι αγρότες ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ολική φορολογική απαλλαγή της μη οικοδομημένης γης, την ελάφρυνση των κοινωνικών κρατήσεων και επιστροφές στο κόστος των καυσίμων.
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας FNSEA και ο βασικός εισηγητής του «εκτάκτου προγράμματος», Ζαν Μισέλ Λεμετεγιέ (Jean Michel Lemetayer), δήλωσε πως «το πρόγραμμα είναι ισοδύναμο με τα προγράμματα υποστήριξης των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών, για τα οποία δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τον γαλλικό λαό» και ζήτησε από τον Γάλλο υπουργό Γεωργίας «να δώσει μάχη στις Βρυξέλλες για να αλλάξει η καταστροφική φιλελεύθερη κοινή αγροτική πολιτική, που έχει προκαλέσει την απορρύθμιση του αγροτικού τομέα».
Από Δευτέρα και νέες κινητοποιήσεις γαλακτοπαραγωγών

Στο μεταξύ, νέο κύμα μαζικών κινητοποιήσεων από τους γαλακτοπαραγωγούς της Ευρώπης αναμένεται ενόψει της προσεχούς τακτικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Οκτωβρίου.
Τα μέτρα, μεταξύ αυτών και η δυνατότητα στα κράτη μέλη να χορηγήσουν άπαξ εθνικές de minimis ενισχύσεις μέχρι 15.000 ευρώ στους αγελαδοτρόφους και της εξαγοράς ατομικών ποσοστώσεων παραγωγής, δεν επαρκούν κατά τους κτηνοτρόφους και για το λόγο αυτό έχουν εξαγγελθεί κινητοποιήσεις μεγάλης έκτασης.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γάλακτος (ΕΜΒ) μέσω του Φρέντι ντε Μαρτίνεζ του παραρτήματος του Λουξεμβούργου LDB, σε κάλεσμά του σε όλους τους γαλακτοπαραγωγούς της Ε.Ε., ανέφερε ότι θα «υπάρξουν αρκετές χιλιάδες γαλακτοπαραγωγοί και εκατοντάδες τρακτέρ στο δρόμο για το Λουξεμβούργο, για να προσδώσουν έμφαση στις απαιτήσεις τους». Οι αγρότες θα ξεκινήσουν να καταφθάνουν στο κτήριο που θα συνεδριάζουν οι Υπουργοί Γεωργίας στις 10.00π.μ. συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, ενώ οι διαδηλώσεις θα κορυφωθούν από τη 13.00μ.μ. μέχρι τις 16.00μ.μ.
Agronews




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου