Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

«Βύθισα τρία πλοία με τοξικά»

Η Ιταλία υπέκυψε στις πιέσεις: ένα ερευνητικό σκάφος αναζητεί από προχθές τα ναυάγια των πλοίων με τα τοξικά που φέρεται να βύθισε η Μαφία. Την ίδια ώρα, ένας από τους «νονούς» του οργανωμένου εγκλήματος περιέγραψε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» πώς βύθισε τρία τέτοια πλοία, σχεδόν το ένα μετά το άλλο.

Oι ιταλικές αρχές ερευνούν μια συνωμοσία ανάμεσα σε οργανωμένο έγκλημα, βιομηχάνους και κυβερνητικές υπηρεσίες για την απόρριψη πυρηνικών και άλλων τοξικών αποβλήτων στη Μεσόγειο και στα ανοικτά των αφρικανικών ακτών. Όμως ώς τώρα, όλα αυτά στηρίζονται σε καταγγελίες, εφόσον δεν έχει βρεθεί κανένα από τα ναυάγια αυτά ώστε να διαπιστωθεί τι περιέχει. «Ήταν σαν να ερευνούμε έναν φόνο χωρίς να έχουμε το πτώμα», λέει ο Φραντσέσκο Νέρι, εισαγγελέας στο Ρέτζο της Καλαβρίας. Όμως την Τρίτη, ένα ερευνητικό σκάφος άρχισε να ελέγχει, υπό αστυνομική προστασία, τα ύδατα σε απόσταση 19 χλμ. από τις ακτές της Καλαβρίας όπου βρίσκεται, σε βάθος 500 μ., ένα ναυάγιο που πιστεύεται ότι ανήκει στο φορτηγό πλοίο «Cunski». Σύμφωνα με τον «μεταμελημένο» μαφιόζο Φραντσέσκο Φόντι, ο οποίος και υπέδειξε την τοποθεσία, το πλοίο αυτό βυθίσθηκε εσκεμμένα το 1992 ενώ μετέφερε 120 βαρέλια τοξικών υλικών- πιθανόν ραδιενεργών. Το «Cunski», σύμφωνα με τον Φόντι, είναι ένα από τα τρία σκάφη που μετέφεραν τοξικά φορτία και τα οποία ισχυρίζεται ότι βύθισε ο ίδιος, φέροντας εις πέρας μια υπηρεσία που είχε αναλάβει να προσφέρει η Ντρανγκέτα, η Μαφία της Καλαβρίας. Μυστική τοποθεσία

Ο Φόντι μίλησε στη βρετανική εφημερίδα από μια μυστική τοποθεσία στη Βόρεια Ιταλία όπου εκτίει ποινή κάθειρξης 50 ετών κατ΄ οίκον. Λέει ότι επί 26 χρόνια δούλευε για την Ντρανγκέτα. Είχε εξειδικευτεί στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών- κοκαΐνης και ηρωίνης - στο λαθρεμπόριο όπλων, κυρίως στην Αφρική και τη Νότια Αμερική, και στην απόρριψη τοξικών αποβλήτων, που μερικές φορές ήταν πυρηνικά. Με τα χρόνια ανέβηκε στην ιεραρχία της οργάνωσης και έγινε ένα από τα αφεντικά της.

Εξήντα ενός χρονών σήμερα, ο Φόντι άρχισε να συνεργάζεται με τις αρχές το 1994, σε μια προσπάθεια να καταφέρει να αποφυλακιστεί. Εδώ και δύο δεκαετίες, Ιταλοί εισαγγελείς ερευνούν περισσότερες από 30 ύποπτες βυθίσεις πλοίων στην ανοικτή θάλασσα. Υποψιάζονται ότι Ιταλοί και ξένοι βιομήχανοι ενήργησαν σε συνεργασία με τη Μαφία και πιθανόν με κυβερνητικές υπηρεσίες για να χρησιμοποιήσουν τη Μεσόγειο σαν χωματερή. Πλοία βυθίστηκαν με καλοκαιρία, μετέφεραν ύποπτο φορτίο, δεν εξέπεμψαν SΟS ή το πλήρωμά τους εξαφανίσθηκε. Ώς τώρα δεν έχει εντοπιστεί κανένα απ΄ αυτά.


«Το λαθρεμπόριο των αποβλήτων δεν θα τελειώσει ποτέ»

ΜΙΛΩΝΤΑΣ στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Φόντι είπε ότι βύθισε το «Cunski» τοποθετώντας δυναμίτη στην πλώρη και την πρύμνη του, τον οποίο μετέφερε στο πλοίο με ταχύπλοο. Στο συμβόλαιο που εκπλήρωσε με τον τρόπο αυτό εμπλεκόταν «ένα δίκτυο εταιρειών» στην Κεντρική Ευρώπη, το οποίο συνέλεγε τα απόβλητα από βιομηχάνους και κυβερνήσεις, και συνεργαζόταν με την ιταλική και άλλες εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ο Φόντι πιστεύει επίσης ότι δύο δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν με σφαίρες τον Μάρτιο του 1994 στο Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα της Σομαλίας, δολοφονήθηκαν επειδή είχαν αποκαλύψει ότι ένας πολέμαρχος έπαιρνε όπλα από την Ιταλία και σε αντάλλαγμα είχε δώσει την άδειά του για την απόρριψη τοξικών φορτίων στη Σομαλία.

«Το λαθρεμπόριο συνεχίζεται», λέει ο Φόντι. «Εφόσον αποφέρει χρήμα, το λαθρεμπόριο των αποβλήτων δεν θα τελειώσει ποτέ. Είναι όπως τα ναρκωτικά. Πάντα θα υπάρχουν αιτήματα για απόρριψη αποβλήτων». Ο δημοσιογράφος Γκάι Ντίνμορ που μίλησε με τον Φόντι σημειώνει ότι ο πρώην αρχιμαφιόζος δεν περιμένει ότι θα ζήσει πολύ ακόμη. Έχει κάνει επέμβαση καρδιάς, έχει καρκίνο και επιπλέον φοβάται ότι μπορεί να τον σκοτώσουν ανά πάσα στιγμή.
ΤΑ ΝΕΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου