Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Χρεοκόπησε «εξ εφόδου καταθετών» η ολλανδική τράπεζα DSB

Ακαρπες αποδείχτηκαν οι προσπάθειες σωτηρίας της μικρής ολλανδικής DSB, καθώς το αρμόδιο δικαστήριο την κήρυξε τη Δευτέρα χρεοκοπημένη έπειτα από μία εβδομάδα αναγκαστικής διαχείρισης από την κεντρική τράπεζα.

Η χρεοκοπία της τράπεζας δεν σχετίζεται άμεσα με την κρίση, λένε οι Αρχές, αλλά προέκυψε εξαιτίας κακής διαχείρισης, «ασαφούς επικοινωνίας» και της «αναξιοπιστίας» που είχε προκαλέσει. Στην Ολλανδία, η DSB ήταν συνώνυμη τηλεοπτικών διαφημιστικών που υπόσχονταν χαμηλά επιτόκια για προσωπικά δάνεια.

Το μοιραίο κτύπημα για την τράπεζα, που είχε καταλήξει να βρίσκεται υπό κρατική εποπτεία την τελευταία εβδομάδα, ήταν η «επιδρομή αναλήψεων» από τους καταθέτες έπειτα από την ανησυχία για το μέλλον της, με αποτέλεσμα η τράπεζα να χάσει περίπου το ένα έκτο των αποθεματικών της. Στην αρχή του μήνα, η τράπεζα είχε κεφάλαιο 4,3 δισ. ευρώ.



«Έγινε ό,τι ήταν δυνατόν για να σωθεί η τράπεζα, αλλά δεν υπάρχουν πλέον προοπτικές» ανέφερε η απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου, αναφερόμενη στην προσπάθεια να βρεθεί αγοραστής ή να χορηγηθεί κρατικό δάνειο. Η κυβέρνηση είχε αποκλείσει εξ αρχής τον κρατικό δανεισμό, λέγοντας ότι η οικονομική δυσχέρεια της DSB δεν ήταν απότοκος της κρίσης, αλλά της πολιτικής της στη χορήγηση δανείων.

Η ολλανδική κυβέρνηση εγγυάται τα πρώτα 100.000 ευρώ των καταθετικών λογαριασμών, και ο υπουργός Οικονομίας της χώρας δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα θα έχουν καταβληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Από τους 2.000 εργαζόμενους της τράπεζας, οι περισσότεροι θα χάσουν τη δουλειά τους, με 1.300 να έχουν απολυθεί μόνο τη Δευτέρα.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου