Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009

Στον θάνατο επενδύει η Wall Street

Όταν η βιομηχανία των στεγαστικών δανείων στην Αμερική «έσκασε» πέρσι, οι επενδυτικές τράπεζες της Wall Street άρχισαν να ψάχνουν για την επόμενη μεγάλη ιδέα που θα τους αποφέρει χρήματα. Όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, πιστεύουν ότι την βρήκαν. Οι τραπεζίτες σκοπεύουν να αγοράσουν ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, τα οποία ηλικιωμένοι και άρρωστοι άνθρωποι πωλούν για να πάρουν ρευστό.
Oι τράπεζες πληρώνουν 400.000 δολάρια για ένα συμβόλαιο 1 εκατομμυρίου δολ. αν και η τιμή κυμαίνεται αναλόγως με το προσδόκιμο ζωής του ασφαλισμένου. Στη συνέχεια, σκοπεύουν να «σαλαμοποιήσουν», όπως λέγεται στην αργκό της Wall Street, αυτά τα συμβόλαια, τιτλοποιώντας εκατοντάδες ή χιλιάδες εξ αυτών σε ομολογιακές εκδόσεις. Στη συνέχεια, θα πωλήσουν αυτά τα ομόλογα στους επενδυτές, όπως στα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι θα λάβουν την αποζημίωση όταν ο ασφαλισμένος… αποδημήσει.


Εννοείται ότι, όσο πιο γρήγορα πεθάνει ο ασφαλισμένος, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απόδοση. Αντιθέτως, αν το άτομο ζήσει περισσότερο από το προσδόκιμο στο οποίο έχει «επενδύσει» η τράπεζα, ο επενδυτής θα έχει μικρή απόδοση ή και ζημία. Ευλόγως, δηλαδή, ο κάθε κάτοχος «ομολόγου θανάτου» παρακαλάει για τον γρήγορο θάνατο του ασφαλισμένου.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου