Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Deutsche Welle: Έρχεται το τέλος του δολαρίου;

Εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των μεταβολών της τιμής του πετρελαίου, μια σειρά χωρών προτείνει τη δημιουργία ενός νέου, κοινού νομίσματος - κάτι σαν «καλάθι» - για την εμπορία του πετρελαίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Deutsche Welle, την αρχή την έκαναν η Ρωσία και η Κίνα, το περασμένο καλοκαίρι, όταν ζήτησαν να πάψει το δολάριο να είναι το κυρίαρχο νόμισμα των διεθνών συναλλαγών.

Την ίδια άποψη είχε εκφράσει και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Διαπίστωσε ότι η παντοδυναμία του δολαρίου έχει ξεπεραστεί και ζήτησε την αναθεώρηση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος. Σήμερα, ήρθαν να προστεθούν και νέες φήμες. «Οι χώρες του Κόλπου αποχωρίζονται το δολάριο», υποστήριξε μια βρετανική εφημερίδα. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως έχουν ήδη γίνει μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, Κίνας, Βραζιλίας και Γαλλίας, ώστε να αντικατασταθεί το δολάριο.

Η ειδική σε θέματα πρώτων υλών της τράπεζας DEKA, Ντόρα Μπορμπελί, έχει διαφορετική άποψη. «Αυτή η συζήτηση - είπε - επανέρχεται πάντα όταν οι τιμές του δολαρίου είναι χαμηλές. Ο λόγος είναι ότι οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, όπως είναι η Ρωσία ή οι χώρες του OPEC, πουλάνε σε δολάρια και αυτά τα δολάρια τα επενδύουν αργότερα σε χώρες της Ευρώπης ή της Ασίας και όχι στις ΗΠΑ. Και τα έσοδα τους βέβαια μειώνονται όταν το δολάριο δεν είναι ισχυρό. Μακροπρόθεσμα κάτι τέτοιο μπορεί να είναι εφικτό αλλά όχι βραχυπρόθεσμα».

Η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ

Οι αραβικές χώρες φέρονται ότι πρότειναν πρόσφατα - αντί του δολαρίου - τη δημιουργία ενός άλλου, άτυπου νομίσματος, το οποίο θα αποτελείται από το μέσο όρο των ισοτιμιών του ιαπωνικού γεν, του κινεζικού γουάν, του ευρώ αλλά και του χρυσού. Με βάση το «καλάθι» αυτό θα γίνονται οι συναλλαγές του πετρελαίου και των υπολοίπων πρώτων υλών. Βέβαια, η φήμη αυτή διαψεύσθηκε. Όπως όμως υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας HSBC, στο Τρινκχάους, Στέφαν Σίλμπε, το νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Η Αμερική - είπε χαρακτηριστικά - έχει σίγουρα πολύ ουσιαστικά προβλήματα. Παλεύει με τη φούσκα των ακινήτων, με την υπερχρέωση των νοικοκυριών, με την αύξηση της ανεργίας στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 80. Κάτω από αυτήν την οπτική γωνία, θα πρέπει φυσικά να αλλάξει και η οικονομική πολιτική. Τα μεγάλα πακέτα στήριξης της οικονομίας θα δημιουργήσουν και μεγάλα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό, που θα ξεπεράσουν το 10% του ΑΕΠ για το 2009.

»Και φυσικά έτσι δημιουργείται ο φόβος στους επενδυτές και υπάρχει πίεση προς το δολάριο. Το δολάριο βρίσκεται σε κίνδυνο και το μέλλον του εξαρτάται από τη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική. Εάν καταφέρει η δημοσιονομική πολιτική να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών, το δολάριο θα είναι εκ νέου το κυρίαρχο νόμισμα στις συναλλαγές. Εάν δεν επιτευχθεί, τότε θα υπάρξει δρομολόγηση άλλων διαδικασιών».

Ευνοείται, όμως, το ευρώ από την αποδυνάμωση του δολαρίου; Στο ερώτημα αυτό της «ΝΒ» η Ντόρα Μπομπελί από την τράπεζα DEKA απάντησε σχετικά: «Το ευρώ έχει, τουλάχιστον, τη δυνατότητα να παίξει ένα νέο ρόλο. Η ευρωπαϊκή οικονομική ζώνη αναβαθμίζεται και μπορεί να παίξει ένα νέο ρόλο στον κόσμο. Για το λόγο αυτό πιστεύω πως το ευρώ κερδίζει έδαφος στο εμπόριο πρώτων υλών και η ευρωπαϊκή οικονομία καθιερώνεται στο παγκόσμιο σκηνικό».
Axiaplus



1 σχόλιο:

  1. καλημερα.ισως ακουγετε σαν ανεκδοτο αλλα ειναι αληθεια,καποιοι αρχιζουν και μαζευουν δραχμουλες εδω στην ελλαδα,ειναι απλα διορατικοι? η απλα ψαχμενοι.το δολλαριο αργα η γρηγορα θα παυσει.Η ομοσπονδιακη τραπεζα των ΗΠΑ ριχνει στην αγορα δολλαρια τα οποια δεν εχουν αντικρυσμα σε χρυσο.ενα 100δολλαρο αξιζει μονο το χαρτι που τυπωθηκε,μερικα σεντς δηλαδη.Φανταστητε τη θα γινει αργοτερα...το ευρω απ' την αλλη σνομπαρεται απο πολλες ευρωπαικες χωρες.Στις αναληψεις τους οι γερμανοι πχ δεν δεχονται χαρτονομισματα που εχουν τυπωθει στις βαλκανικες χωρες,τα ξεχωριζουν απο το γραμμα πριν τον κωδικο
    (για ελλαδα ειναι Χ ).Ειναι λοιπον θεμα χρονου η δημιουργια ενος νομισματος αποδεκτο και σιγουρο για τις συναλλαγες.
    ΝΣ'68

    ΑπάντησηΔιαγραφή