Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009

Τρία νέα μεταλλαγμένα στο Συμβούλιο υπουργών

«Τρία νέα μεταλλαγμένα καλαμπόκια επιχειρούν να «εισβάλλουν» στην διατροφική μας αλυσίδα, σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών» επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι με αφορμή την εγγραφή στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας, της επόμενης Δευτέρας, δύο ποικιλιών της Monsanto και μιας της Pioneer, καλώντας ταυτόχρονα την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή να καταψηφίσει τις αιτήσεις των εταιριών για έγκριση κυκλοφορίας τους στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Όπως εξηγούν οι Οικολόγοι με αυτό τον τρόπο «περιορίζονται οι δυνατότητες παραγωγής ποιοτικών - παραδοσιακών αγροτοδιατροφικών προϊόντων και ουσιαστικά να υπονομεύεται το δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν το είδος και την ποιότητα των τροφίμων τους. Καθώς οι δυσκολίες ανάλυσης μεταλλαγμένων στα σύνθετα προϊόντα και οι ελλιπείς έλεγχοι στην παραγωγική διαδικασία «βοηθούν» όλα τα μεταλλαγμένα να εξαφανίζονται στην πράξη από την ετικέτα και κανείς να μην ξέρει τελικά που πάνε.»Επίσης, αναφέρουν πως την ίδια στιγμή που, τόσο στην χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τομέας των δημητριακών βρίσκεται σε κρίση λόγω πληθώρας αποθεμάτων.

Για τους λόγους αυτούς, οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή να καταψηφίσει την έγκριση της κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή αγορά των τριών μεταλλαγμένων ποικιλιών αραβόσιτου, που έχουν εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., που συνεδριάζει την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Επίσης, καλούν την κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία για την οριστική απόρριψη του θέματος και παραπεμφθεί - ως είθισται - στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική απόφαση, μέσω του Έλληνα Επιτρόπου να ζητήσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτών των μεταλλαγμένων καλαμποκιών στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Τέλος, τονίζουν πως θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την επιμόλυνση σπόρων και ζωοτροφών από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς και να δημοσιοποιούνται άμεσα τα αποτελέσματα των ελέγχων και να επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται εσκεμμένη επιμόλυνση.

Το Συμβούλιο

Το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχεται την ερχόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, στις 10.00 ώρα Λουξεμβούργου, ενώ η συνεδρίαση θα επαναληφθεί το πρωί της Τρίτης 20 Οκτωβρίου. Κύριο θέμα της συνεδρίασης θα είναι η κρίση στον Ευρωπαϊκό γαλακτοκομικό τομέα, για το οποίο όμως οι υπουργοί θα περιοριστούν σε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους και με την Επίτροπο Γεωργίας Mariann Fischer Boel.

Στην συνέχεια, όμως, οι υπουργοί θα κληθούν να αποφασίσουν για την έγκριση ή μη τριών μεταλλαγμένων ποικιλιών καλαμποκιού, οι δύο είναι της Monsanto και η τρίτη της Pioneer. Συγκεκριμένα, στο θέμα 4 της ημερήσιας διάταξης προτείνονται προς έγκριση της διάθεσης στην αγορά προϊόντων που περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται από τις εξής ποικιλίες γενετικώς τροποποιημένων αραβόσιτων:

* MON 88017, για την οποία υποβλήθηκε αίτηση για τη διάθεση στην αγορά από την εταιρεία Monsanto Europe S.A. στην αρμόδια αρχή της Τσεχικής Δημοκρατίας στις 4 Οκτωβρίου 2005
* MON 89034, για την οποία υποβλήθηκε αίτηση για τη διάθεση στην αγορά από την εταιρεία Monsanto Europe S.A. στην αρμόδια αρχή των Κάτω Χωρών στις 14 Δεκεμβρίου 2006
* 59122xNK603, για την οποία υποβλήθηκε αίτηση για τη διάθεση στην αγορά από την εταιρεία Pioneer Overseas Corporation στην αρμόδια αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις 26 Αυγούστου 2005

Οι προτάσεις της Επιτροπής για τα μεταλλαγμένα μαζί με τις αιτιολογικές εκθέσεις βρίσκονται στους παρακάτω συνδέσμους:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2009:0443:FIN:EL:DOC


http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2009:0444:FIN:EL:DOC


http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2009:0457:FIN:EL:DOC
ΠΑΣΕΓΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου