Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

"Μαύρη" εργασία, η ατμομηχανή της παγκόσμιας "ανάπτυξης"...

Χαμηλά μεροκάματα, ανασφάλιστη εργασία, επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον. Αυτή είναι η πραγματικότητα για εκατομμύρια εργαζόμενους στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η δουλειά τους κινεί τη βιομηχανία των εξαγωγών και το εμπόριο με τη Δύση, αλλά στο μοίρασμα του πλούτου που παράγεται δεν υπάρχει θέση γι' αυτούς...

Η έκρηξη του παγκόσμιου εμπορίου τις δύο τελευταίες δεκαετίες χάρη στην ένταξη του αναπτυσσόμενου κόσμου στον παγκόσμιο ιστό παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη βελτίωση στο εισόδημα και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες, αναφέρουν σε κοινή έκθεσή τους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών.

Στην έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στη Γενεύη, όπου εδρεύουν οι δύο οργανισμοί, επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να έχουν χαμηλές αποδοχές και περιορισμένη εργασιακή ασφάλεια ακόμη και σε εύρωστους τομείς της οικονομίας που συνδέονται άμεσα με τις εξαγωγές.
Παρά το γεγονός ότι το διεθνές εμπόριο αντιπροσωπεύει σήμερα πάνω από το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ -τη στιγμή που στα μέσα της δεκαετίας του '80 ήταν λιγότερο από 30%- το ποσοστό της "μαύρης" εργασίας παρέμεινε ίδιο ή και αυξήθηκε στις φτωχές χώρες του πλανήτη.
"Η ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας δεν έχει, μέχρι στιγμής, οδηγήσει σε αντίστοιχη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των περισσοτέρων εργαζομένων" αναφέρουν οι δύο οργανισμοί.


Οι παράνομα απασχολούμενοι σε τομείς όπως ο κατασκευαστικός, ο γεωργικός και ο μεταλλευτικός, καθώς δεν είναι ενταγμένοι σε κανέα φορολογικό σύστημα, δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης και παραμένουν ευάλωτοι. "Αλλά ακόμη και στην επίσημη οικονομία αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των ανθρώπων που εργάζονται υπό συνθήκες μαύρης εργασίας ή που δουλεύουν κάτω από επισφαλείς συνθήκες και οι συνθήκες αυτές αναμένεται να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο μετά την οικονομική κρίση" αναφέρουν οι δύο οργανισμοί στην έκθεσή τους.

* Τουλάχιστον 500 εργάτες, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παρουσίασαν χθες ακατάσχετους εμέτους και λιποθυμίες σε νοτιοκορεατικό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στην Καμπότζη, ανακοίνωσαν η αστυνομία και συνδικάτα. "Βάσει των πρώτων στοιχείων που συγκέντρωσαν οι υπεύθυνοι εργασίας, το πρόβλημα οφείλεται στο περιβάλλον του εργοστασίου. Υπάρχουν πολλοί εργάτες και λιγοστός αέρας", δήλωσε ο υποδιευθυντής της στυνομίας της Πνομ Πενχ, στα προάστια της οποίας βρίσκεται το εργοστάσιο Willbes Cambodia & Co.
Τα συνδικάτα έδωσαν κι αυτά από την πλευρά τους έμφαση στην έλλειψη οξυγόνου στο εσωτερικό του εργοστασίου, το οποίο απασχολεί περισσότερους από 2.000 εργάτες, αλλά σημείωσαν ότι οι σημερινές λιποθυμίες προκλήθηκαν σίγουρα από κάποια τοξική ουσία.
Κυριακίδης Ν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου