Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

«Κρυφά δώρα» σε κορυφαίες τράπεζες

«Κρυφά δώρα» από το κράτος αποκάλεσε ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής, Τζορτζ Σόρος, τα μεγάλα κέρδη που παρουσίασαν ορισμένες από τις κορυφαίες τράπεζες της Wall Street, γι' αυτό και θεωρεί απόλυτα «δικαιολογημένες» τις αντιδράσεις του Αμερικανού φορολογουμένου απέναντι σε αυτούς τους ομίλους.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική «Financial Times», ο Σόρος είπε ότι τα κέρδη αυτά δεν είναι επίτευγμα των πολιτικών ανάληψης ρίσκου. «Πρόκειται για δώρα, κρυφά δώρα από την κυβέρνηση, γι' αυτό και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο φορολογούμενος λαός για την πληρωμή μπόνους. Πρόκειται για δικαιολογημένη αντίδραση», τόνισε ο Σόρος.

Η αμερικανική κυβέρνηση προσέφερε χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την οικονομική στήριξη χρηματοοικονομικών οργανισμών, οι οποίοι έκτοτε ανακοινώνουν ολοένα και αυξημένα κέρδη.

Ο μεγαλοεπενδυτής υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ρυθμιστικού πλαισίου για τις αμοιβές των εργαζομένων, ακόμη και εάν αυτό σημάνει ότι οι τράπεζες θα δυσκολευθούν να διατηρήσουν τα ταλέντα στην ανάληψη ρίσκου.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τα ταλέντα στις πολιτικές ανάληψης ρίσκου μακριά από την Goldman Sachs και άλλους σχετικούς ομίλους, στρέφοντάς τους στα αντισταθμιστικά ταμεία, στα οποία άλλωστε ανήκουν πραγματικά, επειδή τα hedge funds αναλαμβάνουν κινδύνους με το δικό τους κεφάλαιο και όχι με καταθέσεις και με κρατικές εγγυήσεις», συμπλήρωσε ο Σόρος.

Στο ερώτημα εάν οι απόψεις αυτές έχουν να κάνουν με τις δικές του επενδύσεις, ο Σόρος απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι επί μακρόν υπήρξε υποστηρικτής αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου στα αντισταθμιστικά ταμεία.

Ο μεγαλοεπενδυτής αναφέρθηκε και στο δολάριο, το οποίο και θεωρεί εξασθενημένο, αν και πιστεύει ότι η πτώση θα είναι περιορισμένη, λόγω της σύνδεσής του με το κινεζικό γιουάν. «Οσο το κινεζικό νόμισμα, παραμένει συνδεδεμένο με το δολάριο, δεν βλέπω πώς μπορεί να συνεχιστεί η πτώση του αμερικανικού νομίσματος σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό», ανέφερε ο Σόρος. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχει μία γενικότερη έλλειψη εμπιστοσύνης σε νομίσματα και μία τάση αποφυγής τους προς προτίμηση άλλου είδους ενεργητικού, όπως χρυσός και πετρέλαιο.

Οσον αφορά στις αμερικανικές μετοχές, ο Σόρος ανέφερε ότι αρχικά πίστευε πως το ράλι θα συνεχιζόταν και στην υπόλοιπη διάρκεια του έτους. Προειδοποίησε ωστόσο ότι οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη των ΗΠΑ είναι υπερβολικές.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου