Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

«θα αιματοκυλήσουμε την ελληνική κοινωνία»

ΕΙΠΕ «όχι» ο Μεταξάς.

Ηταν φασίστας, δυνάστης, αλλά όχι προδότης. Ενώ ιδεολογικά και πολιτικά ταυτιζόταν με τον Μουσολίνι και τον Χίτλερ, δεν τους παρέδωσε την Ελλάδα. Το «όχι» το είπαν οι κομμουνιστές που, με εντολή του Ζαχαριάδη, δραπέτευαν απ' τις εξορίες και τις φυλακές και πήγαν πρώτοι να πολεμήσουν στο αλβανικό μέτωπο. Το μεγάλο «Οχι» το είπε ο ελληνικός λαός σε μια απ' τις πιο ένδοξες περιόδους της Ιστορίας του. Οχι στους φασίστες του Μουσολίνι, όχι και στη ναζιστική κατοχή. Εμείς καθυστερήσαμε τους ναζί, τους έπιασε η χειμωνιά και ηττήθηκαν στο ρωσικό μέτωπο. Εμείς και οι Παρτιζάνοι κάναμε τη μεγαλύτερη αντίσταση.

ΑΝ κάτι αξίζει να γνωρίζουν οι πιτσιρικάδες που 'ρχονται, είναι πως υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα· η αδούλωτη, η ανυπόταχτη, η ελεύθερη. Η Ελλάδα που τραγουδούσε το «Κορόιδο Μουσολίνι» και μετά πήρε τα όπλα, ανέβηκε στα βουνά κι έκανε αντάρτικο στους ναζί. Στο αντιφασιστικό πατριωτικό έπος πρωτοστάτησε η διωκόμενη τότε Αριστερά και όχι οι μετέπειτα δήθεν «εθνικόφρονες»· πολλοί απ' τους οποίους συνεργάστηκαν με τους κατακτητές. Κι αυτό είναι, ίσως, το πιο παράδοξο στη νεότερη Ιστορία μας.

ΑΝ κάτι αξίζει να γνωρίζουν οι πιτσιρικάδες που 'ρχονται είναι η δύναμη που μπορεί να 'χει το «όχι» τους απέναντι σε ό,τι φαντάζει πανίσχυρο και ανίκητο. Πόση ενέργεια, πόση δύναμη έχει αυτή η κραυγή μας: «αέρα»! Αν σε υποτιμούν, αν σε προσβάλλουν, αν δεν σου δίνουν ευκαιρίες και σε σπρώχνουν στο περιθώριο, σκέψου πως είσαι απόγονος εκείνων των Κρητικών που αμύνονταν με τις τσουγκράνες από τους ναζί αλεξιπτωτιστές. Πως πρόγονός σου ήταν ο Αρης που πολεμούσε απ' τα βουνά τους κατακτητές.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ να τα γράψω αυτά χθες, μέρα που 'ταν, γιατί μου 'ρθε μια ιδεολογική σκοτοδίνη, ψυχολογική, με αυτούς τους αδίστακτους τύπους που πυροβόλησαν τους ένστολους πιτσιρικάδες στην Αγία Παρασκευή. Τι στον διάολο πιστεύουν δηλαδή; (!) Οτι ζούμε υπό κατοχή και οι 20χρονοι δόκιμοι αστυφύλακες είναι απόγονοι των ναζί; Δεν μπορώ να ξέρω αν είναι 10, 20, 50 ή 100 κι αν υπάρχουν και μερικές χιλιάδες οργισμένοι-φρικαρισμένοι πιτσιρικάδες που το ασπάζονται αυτό. Διαμορφώνουν όμως ένα νέο, ακραίο, ασύμμετρο φαινόμενο, που δεν μπορείς σαν κοινωνία να το αντιμετωπίσεις αν δεν το καταλάβεις, άμα δεν καταφέρεις να τους ψυχολογήσεις.

ΔΙΑΒΑΖΩ τις προκηρύξεις τους. Δεν τους ενδιάφερει ν' αλλάξουν την κοινωνία και να γίνει καλύτερη. Δεν οραματίζονται καν μια ουτοπική επανάσταση. Αντιθέτως, είναι ανατριχιαστικά κυνικοί, λένε πως δεν ελπίζουν ν' αλλάξουν κάτι, γι' αυτό δεν θέλουν να κάνουν πολιτική. Απ' τα κείμενά τους προκύπτει πως είναι ναρόντνικοι μηδενιστές-εκδικητές. Υπάρχουν θεωρητικά και ιστορικά αποτυπώματα τέτοιων εμπύρετων ιδεολογικών τάσεων και συμπεριφορών. Στο στόχαστρό τους δεν βρίσκονται μόνο οι πλούσιοι και οι ισχυροί, αλλά και οι μικροαστοί και οι εργάτες απ' το Αιγάλεω, την Αγία Βαρβάρα, που σκύβουν το κεφάλι.

ΕΧΩ διαβάσει πολλά κείμενα σαν τα δικά τους. Κανένα όμως δεν έγραφε: «Θα αιματοκυλήσουμε την ελληνική κοινωνία». «Το κράτος», ναι. «Τα πειθήνια όργανα του κράτους», ναι. Αλλά «την κοινωνία», σε καμία άλλη προκήρυξη -πουθενά δεν το 'χω ξαναδιαβάσει. Ναροντνίκοι μηδενιστές-αντικοινωνιστές που δεν επιδιώκουν να εκπροσωπήσουν κάτι, παρά μόνο να εκδικηθούν και να αιματοκυλήσουν, σίγουρα δεν ξαναϋπήρξαν. Αυτό μου φαίνεται ιδιαίτερα ύποπτο.

ΔΕΝ πρόκειται για κάποιον εξαγριωμένο-φρικαρισμένο που αρπάζει ένα όπλο και πυροβολεί αδιακρίτως, αλλά για μεθοδική οργάνωση. Δεν υπάρχει ανάλογο ιστορικό προηγούμενο, ένοπλες οργανώσεις και ομάδες της άκρας Αριστεράς ή του αναρχισμού να δηλώνουν ότι «θα αιματοκυλήσουν την κοινωνία». Ούτε καν οι παλιοί φασίστες, που έβαζαν βόμβες και χτυπούσαν τυφλά σιδηροδρομικούς σταθμούς, κινηματογράφους, λαϊκές αγορές, δεν χρησιμοποιούσαν τέτοια φρασεολογία.

ΤΟ «σέχτα» θυμίζει θρησκευτικού τύπου παρανοϊκή οργάνωση. Στα κείμενά τους όμως δεν βρίσκεις τον Θεό ή τον άγγελό τους τον εκδικητή. Το «θα αιματοκυλήσουμε την ελληνική κοινωνία» θα μπορούσε να το γράψει μόνο ένας φρικαρισμένος πιτσιρικάς ή κάποιος πράκτορας μυστικών υπηρεσιών, που προσπαθεί να μιμηθεί αδέξια τρομοκρατικές προκηρύξεις. Να πυροβολήσει μπορεί ο καθένας που έχει όπλο και δεν ελέγχει τον θυμό. Ή ο ψυχρός εκτελεστής, που δεν επιτρέπεται να θυμώσει.
Με τον ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου