Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

«Όχι» των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στην εισαγωγή «μεταλλαγμένου» καλαμποκιού

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ αρνήθηκε να δώσει το πράσινο φως για την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου από τις ΗΠΑ. Η ευθύνη για την τελική απόφαση φαίνεται ότι θα μεταφερθεί τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προαναγγέλλει ότι θα πει «ναι».

Οι υπουργοί Γεωργίας απέτυχαν τη Δευτέρα να καταλήξουν σε συμφωνία για δύο νέες ποικιλίες καλαμποκιού, μία της Monsanto και μια της Pioneer.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων, η αδυναμία λήψης απόφασης στο Συμβούλιο Υπουργών αφήνει στην Κομισιόν το περιθώριο να αποφασίσει μόνη της για το θέμα.

Η επίτροπος Γεωργίας Μαριάν Φίσερ Μπόελ έχει ήδη ταχθεί υπέρ της εισαγωγής στην ΕΕ των δύο νέων ποικιλιών: «Πρέπει να βασιστούμε στα επιστημονικά δεδομένα και όχι σε συναισθήματα» είπε η επίτροπος. «Η Επιτροπή θα λάβει μια ξεκάθαρη απόφαση και αυτή θα είναι 'ναι'» διευκρίνισε.

Η Φίσερ Μπόελ αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση ενός μεγάλου φορτίου σόγιας που προοριζόταν για ζωοτροφές αλλά δεν κατάφερε να περάσει τα ευρωπαϊκά σύνορα επειδή βρέθηκαν μέσα του ίχνη γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, τα οποία κατά την επίτροπο είναι εντελώς ακίνδυνα.

Μέχρι σήμερα ελάχιστες γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες έχουν εγκριθεί για καλλιέργεια στο έδαφος της ΕΕ, από αυτές, όμως, το καλαμπόκι MON810 της Monsanto, εγκεκριμένο από το 1998, είναι το μόνο που πραγματικά καλλιεργείται.

Η υπόθεση του MON810, σχολιάζει το AFP, έχει μετατραπεί σε πηγή προστριβών με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει την ΕΕ να μην χρησιμοποιεί τις περιβαλλοντικές ανησυχίες ως δικαιολογία για προστατευτισμό.

Η Ελλάδα είναι μια από τις έξι χώρες της ΕΕ -Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία και Λουξεμβούργο- έχουν ενεργοποιήσει ειδικές διατάξεις για να απαγορεύσουν την καλλιέργειά του στο έδαφός τους.

Η ΕΕ έχει εγκρίνει πάντως την εισαγωγή της γενετικά τροποποιημένης σόγιας MON89788 της Monsanto.

Newsroom ΔΟΛ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου