Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Κυβέρνηση 2 ταχυτήτων στον εργασιακό κατήφορο

Με διαφορετικές ταχύτητες οι συναρμόδιοι υπουργοί οδηγούν στον ίδιο κατήφορο τις εργασιακές σχέσεις. Ο Παπαθανασίου επιταχύνει τις ανατροπές βάζοντας μια ταχύτητα παραπάνω και για λόγους «κυβερνητισμού», ενώ η Πετραλιά επιλέγει διαφορετική σχέση και τηρεί μια πιο ήπια στάση.
Με αφορμή σχετική ημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε «μεταρρύθμιση... στην αγορά εργασίας». Το όλο εγχείρημα ανατροπής των όρων εργασίας έσπευσε μάλιστα να το επενδύσει με την αναγκαία συναίνεση, υποστηρίζοντας ότι θα γίνει με διάλογο. Αντιθέτως, η υπουργός Απασχόλησης, ερωτηθείσα σχετικά από την «Ε», διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για αντροπές αλλά για τις δράσεις, τα προγράμματα και τις επιδοτήσεις που στοχεύουν στη διευκόλυνση εισόδου στην αγορά εργασίας». Και έσπευσε να δηλώσει ότι βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Παπαθανασίου.

Ιδού τι εννοούν με τις «μεταρρυθμίσεις»

Το «άνοιγμα» του εργασιακού προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο να κάνει λόγο για «αιτία πολέμου» στην «περίπτωση επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης» και περνά στην αντεπίθεση ζητώντας «ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζομένων». Και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων επιμένει: «Οι μεταρρυθμίσεις στα χείλη και στην πρακτική της Ν.Δ. είναι συνώνυμες με τις απολύσεις και τις αποδιαρθρώσεις. Ως εκ τούτου, ουδεμία "μεταρρυθμιστική" πρόταση της Νέας Δημοκρατίας δεν συναντά τη συναίνεση των εργαζομένων και των συνδικάτων». Και προειδοποιεί: «Θα βρεθούμε απέναντί τους. Δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία τους, ότι αυτή η κυβέρνηση θα έχει τόσο μακροβιότητα όσο και η κρίση της οικονομίας».

* Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νόρα Κατσέλη επιμένει στη θέση της για στήριξη της απασχόλησης μέσω τριών πυλώνων: α) την οικονομική ανάπτυξη για τη δημιουργία νέων θέσεων, β) τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και τη διασύνδεση της παιδείας με την απασχόληση και γ) την ενίσχυση των θεσμών διακυβέρνησης, όπως είναι οι επιθεωρήσεις εργασίας (ΣΕΠΕ), οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΙΚΑ κ.ά.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει εντάξει τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στον επικοινωνιακό σχεδιασμό της, θέλοντας να υποδηλώσει την ύπαρξη σχεδιασμού στη βάση προγράμματος αλλαγών για το μέλλον. Σε αυτό το πνεύμα και με πρωθυπουργική επίνευση επιχείρησε να επιταχύνει τις διαδικασίες ανατροπών ο κ. Παπαθανασίου, όπως η ταχύτητα προσφέρει στον ποδηλάτη ισορροπία. Να μην καταρρεύσει, δηλαδή, με γδούπο η κυβέρνηση Καραμανλή. Αντιθέτως, η κ. Πετραλιά γνωρίζει ότι έχει προχωρήσει σε ακραίο βαθμό η ευελιξία στην αγορά εργασίας και «δεν χρειάζεται περαιτέρω ελαστικοποίηση». Παράλληλα επιθυμεί να διατηρήσει κάποιες ισορροπίες με τα συνδικάτα.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση των απολύσεων, η παράταση του εργασιακού βίου (αύξηση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης), η πρόσληψη στο Δημόσιο με διαφορετικό μισθό από τα ισχύοντα, το πάγωμα των αποδοχών, η χορήγηση αυξήσεων στις συντάξεις κάτω της εισοδηματικής πολιτικής κ.ά.

23.000 απολύσεις και 18.000 εθελούσιες

* Στις επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος επισημαίνοντας ότι «από τον Νοέμβριο του 2008 ώς σήμερα έχουν χαθεί γύρω στις 23.000 θέσεις εργασίες, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα πάνω από 2.500 εργαζόμενοι και έχουν πραγματοποιηθεί 18.000 "εθελούσιες" έξοδοι από την εργασία». Και κατέληξε: «Είναι αναμενόμενο ότι στο συγκεκριμένο πλαίσιο η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί, η παραγωγή θα περιοριστεί, οι κοινωνικές ανισότητες θα διευρυνθούν και ο αριθμός των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα μεγαλώσει δραματικά». *
Ελευθεροτυπία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου