Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα»

Την έντονη ανησυχία του για τη συμπεριφορά των Ελλήνων αστυνομικών απέναντι σε άτομα που κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα εκφράζει σήμερα σε έκθεσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Η έκθεση έρχεται ως συνέχεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) το διάστημα 23-29 Σεπτεμβρίου του 2008 στην Ελλάδα και υποστηρίζει ότι οι συνθήκες κράτησης πολλών κρατουμένων και κυρίως λαθρομεταναστών χαρακτηρίζονται ως “επιεικώς απαράδεκτες”.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι κρατούμενοι στα αστυνομικά τμήματα καταγγέλλουν ότι προπηλακίζονται και ότι οι αστυνομικοί τους χτυπούν με γκλοπ. Αίσθηση προκαλεί η μαρτυρία ενός λαθρομετανάστη από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος κατήγγειλε στα μέλη της CPT ότι απειλήθηκε με ένα καυτό σίδερο από αστυνομικούς κατά τον έλεγχο που διενήργησαν οι τελευταίοι στο σπίτι του.

Σε άλλη περίπτωση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναφέρεται ότι αστυνομικοί υποχρέωσαν κρατούμενο σε αστυνομικό τμήμα να γδυθεί μπροστά τους και στη συνέχεια άρχισαν να τον χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές και να τον εξευτελίζουν.

Η CPT υπογραμμίζει ότι και στο ζήτημα πρόσβασης σε γιατρό ή δικηγόρο, τα μέτρα του ελληνικού αστυνομικού συστήματος κρίνονται ανεπαρκή και ζητά την άμεση διενέργεια ελέγχων από την ελληνική κυβέρνηση. Σημαντικό είναι και το ζήτημα του περιορισμένου χώρου των κελιών. Στις Φέρες Έβρου, το κλιμάκιο της CPT διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 95 λαθρομετανάστες κρατούνταν σε δύο κελιά συνολικής επιφάνειας 49 τ.μ. το καθένα, με τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής να απουσιάζουν.

Επίσης, σε άλλον έλεγχο, που διενεργήθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Ξάνθης πολλά κελιά δεν είχαν φυσικό φωτισμό και οι κρατούμενοι κοιμούνταν σε στρώματα στο έδαφος κάτω από άθλιες συνθήκες.

Από την πλευρά τους, οι ελληνικές αρχές απορρίπτουν κατηγορηματικά το πόρισμα της εν λόγω έκθεσης και υποστηρίζουν ότι “κάθε παραβατική συμπεριφορά αστυνομικού οργάνου τιμωρείται αυστηρά”.

Η CPT είναι επιφορτισμένη με το να διεξάγει ελέγχους στις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και να προλαμβάνει οποιαδήποτε πράξη βασανισμού ή εξευτελιστικής συμπεριφοράς εναντίον κρατουμένων.
enet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου