Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΕΛΛΑΔΑ: Εκτός ελέγχου το δημόσιο έλλειμμα

Δραματική είναι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας με το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου, που ήταν αρκετό για να καταρρεύσει ο προϋπολογισμός ολόκληρου του έτους.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα προσωρινά στοιχεία, τα φορολογικά έσοδα και οι εισπράξεις ΦΠΑ ήταν λιγότερα από τα έσοδα του αντίστοιχου εξαμήνου του 2008 σε ποσοστό 2%(έναντι στόχου αύξησης 13%), ενώ και οι δαπάνες ξέφυγαν λόγω των ευρωεκλογών με αποτέλεσμα να είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.

Μόνο από την υστέρηση εσόδων από τους στόχους το έλλειμμα του προϋπολογισμού διευρύνθηκε κατά 3,5 δις. ευρώ(περίπου 1,3% του ΑΕΠ). Από τις πρόσθετες επιβαρύνθηκε περίπου κατά 1 δις. ευρώ(0,4% του ΑΕΠ), χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται οι αυξημένοι τόκοι που κατέβαλε το υπουργείο Οικονομικών για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Ένα μεγάλο μέρος των δαπανών και κυρίως χρέη προς τους προμηθευτές του Δημοσίου και επιχορηγήσεις καλύφθηκαν με την έκδοση τίτλων του Δημοσίου(ομολόγων) και έτσι δεν εμφανίζονται ταμειακά στοιχεία και κατά συνέπεια στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Απλώς επιβαρύνουν το χρέος, που έχει ξεπεράσει τα 260 δις. ευρώ.

Είσοδο σε ύφεση δείχνει η καταναλωτική αποχή

Η γενικότερη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία επιτείνεται και από τη συρρίκνωση της πιστωτικής επέκτασης στον ιδιωτικό τομέα που καταγράφεται από την αρχή του χρόνου, είχε ως αποτέλεσμα για τον Απρίλιο την πολύ μεγάλη μείωση κατά 14,2% του δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο έναντι αύξησης 12,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007.

Μεγάλη αυτοσυγκράτηση στη χρήση των ιδιωτικών Ι.Χ. και δικύκλων καταγράφεται εμμέσως πλην σαφώς από την εξέλιξη του τζίρου των λιανικών πωλήσεων τον περασμένο Απρίλιο.
Axiaplus



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου