Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Δικαστικές ποινές με βάση το χρώμα!

Σε διπλάσια χρόνια φυλάκισης καταδικάζονται οι μετανάστες σε σχέση με τους Ελληνες και μάλιστα για τα ίδια αδικήματα
Oι αλλοδαποί ποινικοί τιμωρούνται με ποινές σχεδόν διπλάσιες των ποινών των ελλήνων κακοποιών που έχουν διαπράξει τα ίδια αδικήματα. Μάλιστα οι εμπλεκόμενοι σε έκνομες ενέργειες Αλβανοί είναι αυτοί που συγκεντρώνουν την μήνιν ορισμένων δικαστών και δέχονται ποινές μεγαλύτερες και από αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων.

Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα πολύμηνης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία παρουσιάστηκε προσφάτως σε συμπόσιο με θέμα την απονομή δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε στην Καρύταινα. Η έρευνα έγινε με συμμετοχή ομάδας αποφοίτων στην οποία συμμετείχαν οι κυρίες Δήμητρα Γιαζίντζη και Δανάη Κασσιμάτη και οι κκ. Γιώργος Διακουμάκος και Μιχάλης Τσαγκρής. Η ομάδα έρευνας εξέτασε 767 δικογραφίες εμπορίας ναρκωτικών στο Τριμελές και στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων- την περίοδο 2004-2007 - προκειμένου κυρίως να διαπιστωθεί αν η ποινική μεταχείριση ελλήνων και αλλοδαπών κατηγορουμένων είναι ίδια σε όμοιες περιπτώσεις. Γι΄ αυτόν τον λόγο επελέγησαν οι υποθέσεις ναρκωτικών όπου οι ποινές σχεδόν «τυποποιούνται» και είναι ανάλογες του είδους και της ποσότητας των ναρκωτικών, επιτρέποντας έτσι να γίνει ευκολότερη η σύγκριση. Αρχική λοιπόν διαπίστωση της έρευνας- χωρίς ανάλυση ποσοτήτων και είδους ναρκωτικώνείναι ότι ο μέσος όρος ποινής που επιβάλλεται σε έλληνες διακινητές ναρκωτικών είναι τα 5,21 χρόνια και στους αλλοδαπούς τα 9,18 χρόνια. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι το 43% των Ελλήνων έχουν ποινές μικρότερες των τριών ετών έναντι μόλις 13% των αλλοδαπών! Αντίθετα ποινές μεγαλύτερες αντιμετώπισε μόνο το 10% των Ελλήνων έναντι 32% των αλλοδαπών. Ακόμη, από τα 29 άτομα που καταδικάστηκαν σε ισόβια οι 24 είναι αλλοδαποί και μόνο 5 Ελληνες. Οπως σημειώνεται στην έρευνα «και οι πέντε Ελληνες καταδικάστηκαν για εμπορία μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών- ξεπερνούν το 1,5 κιλό-, ενώ στους 24 αλλοδαπούς που επιβλήθηκαν ισόβια περιλαμβάνονται τέσσερις περιπτώσεις που κατηγορήθηκαν για ποσότητα μικρότερη από 200 γραμμάρια»!

Ε ξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιμέρους ανάλυση των ποινών, σε συνάρτηση με την ποσότητα και το είδος των ναρκωτικών, προκειμένου να μη διατυπωθεί η άποψη ότι «οι αλλοδαποί δέχονται μεγαλύτερες ποινές γιατί μεταφέρουν πιο πολλά και πιο σκληρά ναρκωτικά και όχι γιατί υπάρχουν προκαταλήψεις εναντίον τους». Ετσι λοιπόν διαπιστώνεται ότι ο μέσος όρος ποινών σε έλληνες διακινητές μαλακών ναρκωτικών ήταν τα 4,78 χρόνια και στους αλλοδαπούς τα 8,88 χρόνια. Το ίδιο γίνεται και με τα σκληρά ναρκωτικά, όπου ο έλληνας εμπλεκόμενος σε υπόθεση ναρκωτικών τιμωρείται κατά μέσο όρο με 5,56 χρόνια και ο αλλοδαπός με 9,19 χρόνια. Οπως σημειώνεται στην έκθεση «οι διαφορές στις ποινές μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών παραμένουν δραματικές, ανεξάρτητα από το αν κατηγορούνται για σκληρά ή μαλακά ναρκωτικά. Και μάλιστα είναι τόσο μεγάλες, που φαίνεται πως η εθνικότητα αποτελεί τομή για την επιβολή αυστηρής- ή μη- ποινής σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ό,τι η κατηγορία».

Επιπλέον, αν υπάρχει ως κριτήριο η ποσότητα των ναρκωτικών, σε ποσότητες μαλακών ναρκωτικών μικρότερες των 100 γραμμαρίων οι Ελληνες τιμωρούνται με 4,33 χρόνια κατά μέσο όρο και οι αλλοδαποί με 7,40 χρόνια. Μεταξύ 100 γραμμαρίων και ενός κιλού πάλι η σχέση των ποινών Ελλήνων και αλλοδαπών είναι παρόμοια (4,58 και 9,27 χρόνια αντιστοίχως). Για πάνω από ένα κιλό οι Ελληνες τιμωρούνται με 7,92 χρόνια και οι αλλοδαποί με 11,13 χρόνια. Παρόμοιες αποκλίσεις παρουσιάζονται και στις ποινές- ανά ποσότητα- στα σκληρά ναρκωτικά.

O πως αναφέρεται στη μελέτη «αυτή η μεροληψία σε βάρος των αλλοδαπών αφήνει περιθώρια σύνδεσης με προκαταλήψεις που εδράζονται στην κρίση των δικαστών, οι οποίες φαίνεται να βαραίνουν περισσότερο στην απόφασή τους από τα αμιγώς νομικά στοιχεία των υποθέσεων».

Τέλος εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι η ανάλυση των ποινών ανάλογα με την εθνικότητα των αλλοδαπών.

Ετσι λοιπόν οι Αλβανοί τιμωρούνται κατά μέσο όρο με 10,5 χρόνια έναντι 8,28 χρόνων των ατόμων αφρικανικής καταγωγής και 6,54 χρόνων των Κούρδων, Ιρανών, Πακιστανών.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου