Πριν καλά - καλά καθίσει στην καρέκλα του, ο νέος υπουργός Οικονομίας θα βρεθεί αντιμέτωπος τόσο με την κοινοτική υπηρεσία Eurostat όσο και με το άγρυπνο βλέμμα του κοινοτικού επιτρόπου, αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ε.Ε., Χοακίν Αλμούνια, που περιμένει να αξιολογήσει τα μέτρα που θα μειώσουν το έλλειμμα το έλλειμμα της Ελλάδας στο 3% του ΑΕΠ από τα επίπεδα άνω του 5% που βρίσκεται σήμερα.
Τα ραντεβού που έχουν ήδη προγραμματιστεί είναι κρίσιμα τόσο για τις νέες σχέσεις που θα αναπτυχθούν μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, όσο και για το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην χώρα μας για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Πέρα από τη διαρκή και στενή πίεση από τις κοινοτικές υπηρεσίες για το συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών, πέντε κρίσιμες ημερομηνίες θεωρούνται «κλειδιά» για την επόμενη μέρα στις οικονομίες:
Έως τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, η Eurostat πρέπει να παραλάβει και το φάκελο που θα στείλει η Ελλάδα με τα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα του 2009. Η Ελλάδα θα πρέπει να απολογηθεί για τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν επιτευχτεί οι στόχοι που είχαν τεθεί, στη μείωση (αντί για αύξηση) των κρατικών εσόδων και στην αύξηση (αντί για μείωση) των κρατικών δαπανών.
Στις 5 Οκτωβρίου θα πρέπει το υπουργείο Οικονομίας να παρουσιάσει το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2010.
Στις 19 Οκτωβρίου η Eurostat θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία, που αναμένεται να αποτελέσουν «καταπέλτη» για τη χώρα μας. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα παρουσιάζει μια σαφώς επιδεινούμενη εικόνα για την ελληνική οικονομία, σε σχέση με ό,τι θα έχουν εμφανίσει έως τότε τα στοιχεία που υποβάλουν οι εθνικές αρχές.
Στις 26 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί το νέο ραντεβού της ελληνικής οικονομίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και θα αξιολογήσει το πρόγραμμα της Ελλάδας για την επιδιωκούμενη δημοσιονομική προσαρμογή.
Στις 4 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ανακοινώσει τις «φθινοπωρινές προβλέψεις» της για την ελληνική και τις ευρωπαϊκές οικονομίες
Όσον αφορά το ελληνικό αίτημα για διετή παράταση στην προθεσμία μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Χοακίν Αλμούνια ότι για κάθε χώρα θα υπάρξουν διαφορετικές συστάσεις κατά την διαδικασία ελέγχου των οικονομικών προγραμμάτων και ειδικά για την ελληνική οικονομία, έκανε ειδική αναφορά σε όσες χώρες υστερούν στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών.
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η ένταση της πίεσης από την Κομισιόν για περαιτέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό, άνοιγμα της αγοράς εργασίας, δραστική μείωση του δημόσιου τομέα και αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, τόσο στο πεδίο της συλλογής των φόρων όσο και στην απλοποίηση των διαδικασιών.
Του Στέλιου Κράλογλου
Περιμένοντας την πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας
Πριν από 56 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου