Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν άγγιξε καθόλου τα οικονομικά της Ελλαδικής Εκκλησίας, αφού το οικονομικό έτος 2008 έκλεισε με θετικό πρόσημο. Τα καθαρά έσοδα, σύμφωνα με την εκκλησιαστική κεντρική υπηρεσία οικονομικών (ΕΚΥΟ), ήταν 19.601.354,42 ευρώ και τα καθαρά κέρδη 7.213.219,36 ευρώ.
Το εκκλησιαστικό χαρτοφυλάκιο αποτιμάται σήμερα στα 181.555.645 ευρώ. Αυτό οφείλεται στο ότι το 2008 η Εκκλησία αύξησε το χαρτοφυλάκιό της με την αγορά 1.600.000 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Η Εκκλησία σήμερα διαθέτει μετοχές της Εθνικής Τράπεζας 7.785.405 τεμαχίων, της Τράπεζας Πειραιώς 391.155 τεμάχια και λιγότερες μετοχές σε άλλες τράπεζες (Eurobank, Alpha Aspis, Proton).
Τα παραπάνω ποσά είναι ουσιαστικά ψίχουλα, γιατί αφορούν μόνο την κεντρική οικονομική διοίκηση και δεν προσμετρώνται τα έσοδα από τις άλλες μητροπόλεις, ιερές μονές, ενοριακούς ναούς, οι οποίοι αποτελούν ξεχωριστά ΝΠΔΔ.
Αμύθητη η εκκλησιαστική περιουσία
Μέχρι σήμερα κανείς από τις τάξεις των λαϊκών δεν γνωρίζει ποιο είναι το μέγεθος αυτής της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας. Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία" (8/5/1999), πάνω από 1.300.000 στρέμματα ελληνικής γης βρίσκονται, επισήμως, στην κατοχή της Εκκλησίας και προέρχονται (κατά τον Ιωάννη Πέτρου, καθηγητή στον τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Θεσσαλονίκης:
α) από την αριστοκρατική τάξη, ακόμα και της εποχής του Βυζαντίου, που δώριζε εκτάσεις στην Εκκλησία,
β) από την Τουρκοκρατία, όταν το οθωμανικό δίκαιο αναγνώριζε τα βακούφια, δηλαδή την κατοχή από την Εκκλησία "ιερών κτημάτων" και
γ) από δωρεές πιστών.
Η εκκλησία όμως -ο τελευταίος μεγαλοτσιφλικάς στην ελληνική επικράτεια- έχει και μετρητά, μετοχές, ακίνητα, τίτλους Δημοσίου και άλλα.
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" (Φεβρουάριος 2000) αναφέρεται ότι: Στην Αθήνα τα κτίρια που ανήκουν στην Εκκλησία και ενοικιάζονται ανέρχονται στα 345, ενώ στη Θεσσαλονίκη ξεπερνούν τα 100. Επίσης η Εκκλησία κατέχει συγκρότημα 24 κατοικιών στη Βουλιαγμένη, κτίριο 24 γραφείων στον Πειραιά, μεζονέτες, καταστήματα, διαμερίσματα!
Η προίκα του Ιερωνύμου
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με την Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρέλαβε το 2007 προίκα 84.336.902 ευρώ πλεόνασμα σε χειρόγραφα και 39.890.800,16 ευρώ σε καταθέσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Εκκλησία από το 1999 μέχρι σήμερα έχει συνεχώς αυξανόμενα έσοδα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει αρχίσει και βάζει μια τάξη στα οικονομικά της Εκκλησίας, προσλαμβάνοντας ανθρώπους με εξειδίκευση. Τοποθέτησε διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών έναν δικό του έμπιστο άνθρωπο, τον κ. Αντ. Ζαμπέλη, ο οποίος είχε χρηματίσει διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας στο τμήμα του Real Estate. Προκειμένου να διαχειριστεί την τεράστια περιουσία της Εκκλησίας, στελέχωσε τα τμήματα με τεχνοκράτες και ειδικούς. Οι στρατηγικές κινήσεις του νέου οικονομικού διευθυντή έφεραν αποτέλεσμα. Μετά από δικαστικούς αγώνες απελευθερώθηκαν τα 242 στρέμματα στη Βουλιαγμένη, τα οποία είχαν δεσμευθεί, όπως επίσης και 35 περιοχές στη Θεσσαλονίκη. Η αξιοποίηση των συγκεκριμένων περιοχών μέσα από πρόχειρους υπολογισμούς ειδικών αναμένεται να φέρει στην Εκκλησία έσοδα πολύ μεγαλύτερα από τα σημερινά. Υπογραμμίζουμε ότι η Εκκλησία δεν φορολογείται παρά μόνο με ειδικό τρόπο ή για κάποιες πράξεις αγοραπωλησίας. Υπάρχει και η απαλλαγή του φόρου δωρεάς. Απαλλάσσεται ακόμη από την υποχρέωση να εισφέρει σε γη και χρήμα κατά τη διαμόρφωση ρυμοτομικών σχεδίων. Διευκρινίζουμε ότι η σημερινή ΕΚΥΟ είναι ο πρώην ΟΔΕΠ και όλα τα παραπάνω που αναφέρουμε έχουν σχέση μόνο με την περιουσία της κεντρικής διοίκησης και τη ρευστοποιημένη περιουσία των μοναστηριών. Στις 81 μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν έχει καμία αρμοδιότητα αλλά ούτε και στις εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο νέος οικονομικός διευθυντής έχει δύο σοβαρά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι δεν μπορεί να αντλήσει πόρους από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Αλληλεγγύη", επειδή η συγκεκριμένη οργάνωση έχε προβλήματα, και το δεύτερο δεν έχει πόρους η νεοσύστατη Ανώνυμη Εταιρεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία διαχειρίζεται και υποστηρίζει επιχειρήσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα μελετών και έργων.
Οι Συνοδικές Επιτροπές με τα μεγαλύτερα έξοδα
Σύμφωνα με το amen.gr στην πρώτη θέση με έξοδα 1.822.684,80 ευρώ είναι η Συνοδική Επιτροπή Αρχιγραμματείας, που "σηκώνει" το βάρος λειτουργίας της Ιεράς Συνόδου. Με έξοδα 1.079.773,62 ευρώ ακολουθεί η Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων, ενώ την τρίτη θέση, στον πίνακα των εξόδων, με ποσό 700.000 ευρώ καταλαμβάνει ο κλάδος Ραδιοφωνίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ακολουθούν οι Συνοδικές Επιτροπές:
o Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης με έξοδα 406.317,79 ευρώ,
o Διορθόδοξο Κέντρο με 280.000 ευρώ,
o Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων με 177.764,44 ευρώ,
o Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων με έξοδα 105.000 ευρώ,
o Ιντερνέτ με πόσο 100.000 ευρώ,
o Ευρωπαϊκών θεμάτων με 83.568,40 ευρώ,
o Αιρέσεων με έξοδα 81.317,43 ευρώ.
" Μεταναστών με μόλις 185,33 ευρώ,
o Νεοφανών Ρευμάτων Αρχαιολατρών με έξοδα 130,30 ευρώ,
o Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χριστιανικών μνημείων, αθλητισμού με μηδενικά έξοδα.
"Η Εκκλησία δεν παίζει στο Χρηματιστήριο, αλλά επενδύει με στόχο βραχυ-μακροπρόθεσμα οφέλη προκειμένου να έχει την αυτοδυναμία να στηρίζει το πολυδιάστατο φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο" εξηγεί στο amen.gr έμπειρος ιεράρχης και προσθέτει: "Κατά συνέπεια την Εκκλησία δεν την απασχολούν τα σκαμπανεβάσματα των μετοχών και τα παιχνίδια των χρηματιστών. Την ενδιαφέρει να επενδύει σε σταθερές αξίες". Δηλαδή στην "Εκκλησία Α.Ε."!!!
Του Κώστα Τζεβελέκου
Πάμε στη δουλειά μας, να βγουν τα δανεικά μας!
Πριν από 1 ώρα
Ο ΠΑΠΑΣ Ο ΠΑΧΥΣ ΕΦΑΓΕ ΠΑΧΙΑ ΦΑΚΗ ΓΙΑΤΙ ΠΑΠΑ ΠΑΧΥ ΕΦΑΓΕΣ ΠΑΧΙΑ ΦΑΚΗ;
ΑπάντησηΔιαγραφή