Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

«Η Λούσι στον ουρανό με διαμάντια»

ΤΟ ΟΝΟΜΑ της έγινε τίτλος ενός εκ των πιο γνωστών και πιο πολυσυζητημένων τραγουδιών των Μπιτλς.
Το Lucy in the Sky with Diamonds, που γράφτηκε, όπως σημειώνει και ο μουσικός κριτικός της εφημερίδας «Τάιμς» του Λονδίνου, Μπεν Χόιλ, «κατά την ψυχεδελική περίοδο του συγκροτήματος» και εμπεριέχεται στο εμβληματικό τους άλμπουμ «St. Pepper's Lonely Hearts Club Band», το 1967, είχε μπερδέψει πολύ κόσμο. Οι περισσότεροι πίστευαν, συνδυάζοντάς το και με την... ψυχεδέλεια εκείνης της εποχής, ότι ήταν ένας τίτλος που έκρυβε, πίσω από τις λέξεις «Lucy», «Sky» και «Diamonds», τα αρχικά του LSD, ενός ημισυνθετικού ψυχεδελικού ναρκωτικού που έκανε θραύση εκείνα τα θρυλικά χρόνια του «Σεξ, ναρκωτικά και ροκ εντ ρολ».

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ Λούσι, όμως, δεν ήταν ναρκωτικό. Κι ούτε σε «έστελνε» στον ουρανό, φτιαγμένον, όπως ήθελαν να πιστεύουν οι «φευγάτοι» της εποχής. Το πλήρες όνομά της ήταν Λούσι Ο' Ντόνελ και πήγαινε στο ίδιο νηπιαγωγείο με τον Τζούλιαν Λένον, γιο του διάσημου συνθέτη και τραγουδιστή της μπάντας, του Τζον. Ηταν και οι δυο τους 4 χρόνων, όταν ο μικρός Τζούλιαν έφτιαξε μια ζωγραφιά, τη Λούσι να είναι περικυκλωμένη από αστέρια, και την πήγε σπίτι να τη δείξει με καμάρι στους γονείς του. «Αυτή», τους είπε όταν ρωτήθηκε, «είναι η Λούσι στον ουρανό με διαμάντια». Και, σχεδόν αμέσως, ο πατέρας του, κατά πολλούς η ψυχή των «Σκαθαριών», κάθησε και έγραψε ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του συγκροτήματος, χαρίζοντας στη μικρή, άσημη τότε, φίλη του γιου του, μια σταγόνα αιωνιότητος.

Η ΖΩΗ, όμως, όπως γράφει στην «Τάιμς» ο Χόιλ, δεν είναι πάντα ωραίο παραμύθι, και προχθές, 28 Σεπτεμβρίου, στο νοσοκομείο Σεντ Τόμας του Λονδίνου, το «κορίτσι με μάτια σαν καλειδοσκόπιο», όπως λέει το τραγούδι, εγκατέλειψε τα εγκόσμια, από μια ύπουλη αρρώστια, τον λύκο, που κτυπάει το ανοσοποιητικό σύστημα και αναγκάζει το σώμα να επιτίθεται στα δικά του κύτταρα. Ηταν μόλις 46 ετών. Η Λούσι είχε πει κάποτε: «Το μισώ το τραγούδι αυτό. Αισθάνομαι πως δεν μπορώ να ταυτιστώ μαζί του. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα 4χρονο κορίτσι να τρέχει από δω κι από κει με καλειδοσκόπιο στα μάτια. Κανένα νόημα δεν έχει για μένα». Εγινε νηπιαγωγός -λάτρευε τα παιδιά, αλλά λόγω της ασθένειάς της, που την κουβαλούσε χρόνια, δεν μπορούσε να κάνει δικά της. Στο νηπιαγωγείο της φοιτούσαν παιδιά με ειδικές ανάγκες.
ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ...

Το τραγούδι Lucy in the Sky with Diamonds, όπως διαβάζουμε σε διάφορα διεθνή μουσικά sites, είναι από εκείνα που κατατάσσονται στα πιο δημοφιλή, όχι μόνο ως καλά τραγούδια, αλλά κυρίως ως κακά! Πριν από δύο χρόνια, ένας σταθμός στο Σικάγο, ο WGN ΑΜ 720, είχε κάνει ένα μεγάλο γκάλοπ, από το οποίο προκύπτει ότι το «καλύτερο» τραγούδι που ο περισσότερος κόσμος σιχάθηκε να ακούει είναι το House of the Rising Sun, των Animals, ακολουθεί το Respect του Οτις Ρέντιγκ, που ερμήνευσε το 1967 η Αρίθα Φράνκλιν, και στην τρίτη θέση το Lucy in the Sky with Diamonds, η «ηρωίδα» του οποίου πια δεν υπάρχει...
Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου