Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Οι Γάλλοι αμπελουργοί θα μαζέψουν φέτος 32% λιγότερα σταφύλια ώστε να συγκρατήσουν τις τιμές

Οι αμπελουργοί στην περιοχή της Καμπανίας - όπου παράγεται η σαμπάνια, ο κατοχυρωμένος με ονομασία προέλευσης αφρώδης οίνος της Γαλλίας, συμφώνησαν να μαζέψουν εφέτος 32% λιγότερα σταφύλια και να αφήσουν την υπερβάλλουσα ποσότητα της σοδειάς τους να σαπίσει επί τόπου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πτώση των πωλήσεων που προκάλεσε η διεθνής οικονομική κρίση. Αποτέλεσμα της μείωσης της σοδειάς των σταφυλιών θα είναι και η μείωση κατά 44% του αριθμού των φιαλών σαμπάνιας που θα κυκλοφορήσουν τη φετινή χρονιά. Με τον περιορισμό της προσφοράς, οι αμπελουργοί της Καμπανίας ελπίζουν να τονώσουν τις τιμές.

Η ενέργεια των αμπελουργών θεωρείται ως το πιο πειστικό στοιχείο του περιορισμού των καταναλωτικών δαπανών, που πλήττει τον κλάδο των ειδών πολυτελείας. Οι συντεχνίες των αμπελουργών έχουν να προβούν σε αντίστοιχα μέτρα περιορισμού της συγκομιδής των σταφυλιών από το 1955, που ήταν χρονιά «υπεραφθονίας» σταφυλιών. Εφέτος, οι πωλήσεις σαμπάνιας αναμένεται να μειωθούν μέχρι τα 260 εκατ. φιάλες σε σύγκριση με το υψηλό επίπεδο των 339 εκατ. φιαλών που πουλήθηκαν το 2007.

Οταν ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση, ο αριθμός των φιαλών σαμπάνιας που πουλήθηκαν το 2008 μειώθηκε στα 322 εκατ., για πρώτη φορά από το 2000. Η πτωτική ροπή των πωλήσεων παρότρυνε τους παραγωγούς - με πρώτη την επιχείρηση LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σαμπάνιας στον κόσμο - να συνηγορήσουν υπέρ της μείωσης του όγκου παραγωγής που προϊόντος, ώστε να μη «χύσουν τον καμπανίτη οίνο» στους δρόμους.

Το επαγγελματικό όργανο Comite Interprofessionnel du Vin de Champagne, που είναι αρμόδιο για ό,τι σχετίζεται με τη σαμπάνια, υπολογίζει ότι στα κελάρια υπάρχουν ακόμη 1,2 εκατ. απούλητες φιάλες. «Η κρίση μας έχει αγγίξει όλους», λέει ο Ζαν-Μαρί Μπαρλιέρ, της Moet Hennessy, και τονίζει ότι εάν οι πωλήσεις μειωθούν πλέον του 20%, τα αποθέματα θα γίνουν τεράστια».

Μόλις πέρυσι, η γαλλική κυβέρνηση είχε σχεδιάσει τη διεύρυνση της έκτασης των καλλιεργήσιμων εδαφών στην Καμπανία, επειδή ανέμενε αύξηση της ζήτησης, ιδιαίτερα στις αγορές της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το κλίμα έχει αλλάξει άρδην φέτος. Η συγκομιδή των σταφυλιών πρόκειται να ξεκινήσει στην Καμπανία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, υπό τη σκιά των περικοπών.
Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου