Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Το χρονικό του μεγάλου πανικού

Και τότε άρχισαν όλα... περίπου ένα χρόνο από σήμερα. Σε μία αίθουσα συνεδριάσεων της Φέντεραλ Ρεζέρβ, ανώτατα στελέχη της Lehman Brothers συνειδητοποιούσαν ότι η εταιρεία τους τελούσε υπό κατάρρευση.

Η Lehman επιχείρησε τα πάντα για να αποφύγει τη μοίρα της. Ο διευθύνων της σύμβουλος Ντικ Φάλντ ζήτησε από το συνάδελφό του, Κέν Λιούις της Bank of America μέσω τηλεφωνικού μηνύματος να συμβάλει στη διάσωση, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Ενώ εξέπνεε η 14η Σεπτεμβρίου του 2008, δεν απέμεναν παρά λιγοστές ελπίδες όταν ήρθε μία «αχτίδα φωτός» από την προσφορά της Barclays Για να αποδειχθεί όμως λίγο αργότερα ότι η συμφωνία δεν ήταν εφικτή επειδή η βρετανική τράπεζα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης για να αναλάβει το παθητικό της Lehman Brothers.

Ετσι, το πρωί της Δευτέρας 15ης Σεπτεμβρίου, ο χρηματοοικονομικός κολοσσός με μία ιστορία 185 ετών ανήγγειλε και επισήμως την υπαγωγή του σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης.

Ολοι γνώριζαν ότι η Lehman αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πτώχευση στην αμερικανική ιστορία. Κανένας όμως δεν περίμενε αυτό που θα επακολουθούσε - μία εβδομάδα που έμεινε γνωστή στη Wall Street ως «ο μεγάλος πανικός του 2008». Ευτυχώς, που πολλά ασιατικά χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά την επομένη λόγω αργίας. Ομως, οι μετοχές σε Ταϊπέι, Μουμπάι και Μανίλα βυθίστηκαν βαθιά στο «κόκκινο». Και όταν άνοιξε η Ευρώπη, ο δείκτης FTSE 100 [.FTSE] Σχετικά άρθρα βούλιαξε 4%. Στη Ν.Υόρκη, όταν ο χρηματοοικονομικός κόσμος «άνοιξε τα μάτια» του έμαθε όχι μόνο για την κατάληξη της Lehman, αλλά και για την εξαγορά της Merrill Lynch από τη Bank of America αντί 50 δισ. δολαρίων μετά από διαπραγματεύσεις μόλις 48 ωρών.

Ο Dow Jones [.DJI] Σχετικά άρθρα υποχώρησε περισσότερο από 500 μονάδες, καταγράφοντας τη χειρότερη πτώση από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Και τότε έγινε αισθητή η γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης σε ολόκληρο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Οι «τιτάνες» της Wall Street δέχονταν χτυπήματα, ο ένας μετά τον άλλον. Την Τετάρτη, η Morgan Stanley είδε τη μετοχή της να χάνει το ένα-τέταρτο της αξίας της, ενώ η Goldman Sachs τα θεμέλιά της να τρίζουν συθέμελα με τη μετοχή της να υποχωρεί 14%. Το βράδυ της Πέμπτης, 16ης Σεπτεμβρίου, ακόμη ένας αμερικανικός κολοσσός βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευσης, η AIG, αλλά παρενέβη η αμερικανική κυβέρνηση.

Τις ημέρες που ακολούθησαν υπήρξε ακόμη ένα «θύμα»: η κατάρρευση της Washington Mutual. Οι Goldman Sachs και Morgan Stanley εγκατέλειψαν το παραδοσιακό μοντέλο τους επιλέγοντας να περιορίσουν το ρίσκο, ενώ οι κυβερνήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έσπευσαν με έκτακτα μέτρα και μερικές κρατικοποιήσεις τραπεζών.

ANDREW CLARK, αρθρογράφος της Guardian
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου