Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Η έλλειψη ασφάλισης σκοτώνει στις ΗΠΑ

Σχεδόν 45.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ (δηλαδή ένας κάθε 12 λεπτά), εν μέρει επειδή είναι ανασφάλιστοι και δεν μπορούν να έχουν καλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υποστηρίζουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σε έρευνά τους που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.
"Οι Αμερικανοί που χάνονται λόγω απραξίας είναι περισσότεροι απ' όσους σκοτώνονται σε τροχαία δυστυχήματα και όσους δολοφονούνται μαζί" δήλωσε ο Δρ. Ντέιβιντ Χίμελσταϊν, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Γενικά, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι ανασφάλιστοι Αμερικανοί κάτω των 64 ετών έχουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν σε σχέση με αυτούς που έχουν ασφάλιση.

Η έκθεση αυτή δημοσιοποιείται σε μια περίοδο που οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να μεταρρυθμίσουν το σύστημα υγείας των ΗΠΑ, μειώνοντας το κόστος της περίθαλψης και επεκτείνοντας την ασφάλιση ώστε να καλυφθούν περισσότερα άτομα.

Η μελέτη του Χάρβαρντ, η οποία χρηματοδοτήθηκε από ένα ομοσπονδιακό ερευνητικό πρόγραμμα, δημοσιεύτηκε στην ιντερνετική έκδοση της επιθεώρησης American Journal of Public Health. Μια παρόμοια μελέτη, το 1993, είχε βρει ότι οι ανασφάλιστοι έχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν (25% μεγαλύτερο από τους ασφαλισμένους) και το 2002 το Ινστιτούτο Ιατρικής υπολόγισε πως περίπου 18.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή δεν έχουν ασφάλιση.

Σύμφωνα με τον Χίμελσταϊν, η αύξηση που παρατηρείται στα ποσοστά σήμερα οφείλεται εν μέρει στο ότι έχει αυξηθεί και ο αριθμός των ανασφάλιστων ατόμων.

Σχεδόν 46, 3 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν ανασφάλιστοι το 2008, με βάση τα στοιχεία της αμερικανικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ένας δεύτερος λόγος είναι πως υπάρχουν λιγότερα ιδρύματα όπου οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να απευθυνθούν για περίθαλψη. Τα δημόσια νοσοκομεία κλείνουν σε πολλές πόλεις, όπως στη Νέα Ορλεάνη, στο Ντιτρόιτ και αλλού. Ωστόσο, ορισμένοι θεωρούν ότι η μελέτη αυτή είναι λανθασμένη.

Το Εθνικό Κέντρο Ανάλυσης της Πολιτικής, που στηρίζει την ελεύθερη αγορά όσον αφορά τον ιατροφαρμακευτικό τομέα, υποστήριξε ότι οι ερευνητές υπερέβαλαν τον κίνδυνο του θανάτου και δεν κατέγραψαν το χρονικό διάστημα στο οποίο έμειναν ανασφάλιστοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν περίπου 9000 ασθενείς καταγεγραμμένους από το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και το Εθνικό Κέντρο Στατιστικής Υγείας μέχρι το έτος 2000.

Απέκλεισαν από τη μελέτη τα άτομα άνω των 65 ετών που καλύπτονται από το ασφαλιστικό πρόγραμμα Medicare.
enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου