Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Όρθιοι ή καθιστοί; Ιδού το δίλημμα!

Oι όροι διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα, με κεντρικό το θέμα των διακομματικών τηλεοπτικών συζητήσεων και κορυφαίο το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, είναι ζήτημα ουσίας. Ο τρόπος που το διαχειρίστηκαν, με κομματικές ιδιοτέλειες, τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά από κοντά και το ΚΚΕ, το μετέτρεψαν σε ανούσια διαδικασία.

Με δεδομένα την καταθλιπτική δικομματική σκηνοθεσία της τηλεόρασης και τη σύντομη προεκλογική περίοδο, το ναυάγιο ή η υποβάθμιση της τηλεοπτικής αναμέτρησης ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς θα επιδείνωνε το έλλειμμα δημοκρατίας που μαστίζει την πολιτική αντιπαράθεση και ευτελίζει τον πολιτικό λόγο.

Οι πολίτες έχουν πολλούς λόγους να θέλουν να πληροφορηθούν κατά το δυνατόν αδιαμεσολάβητα, από πρώτο χέρι, τα προγράμματα και να μορφώσουν ιδία αντίληψη για την προσωπικότητα των πολιτικών αρχηγών. Σε μια περίοδο που δεν βρίσκεται ούτε δευτερόλεπτο στα τηλεοπτικά δελτία για τα κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα και οι επώδυνες πληροφορίες, όπως οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει για τους λίγους και θα αφήσει στρατιά ανέργων πίσω της, το ντιμπέιτ μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να επαναφέρει την πολιτική στο επίκεντρο του προεκλογικού διαλόγου.

Το ΠΑΣΟΚ, σίγουρο για την ευρεία νίκη του, μοιάζει να θέλει να γίνουν αύριο οι εκλογές για να κλειδώσει τη νίκη του. Επιδίωξε και πέτυχε το ντιμπέιτ να γίνει δυο ολόκληρες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, το ίδιο και η μονομαχία των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών, δηλαδή σε απόσταση ασφαλείας από τις εκλογές.

Η Ν.Δ., που ελπίζει ότι μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις της, ακολουθεί εκούσα - άκουσα...

Το ΚΚΕ, που σκέφτηκε να συμπράξει στη ματαίωση του ντιμπέιτ, το ξανασκέφτηκε και περιορίζεται να δίνει προκαταβολικά αγώνα απαξίωσής του ενθυμούμενο ότι σε όλες τις προηγούμενες ανάλογες αναμετρήσεις δεν ήταν από τους κερδισμένους.

Το θέμα όμως δεν είναι ποιον συμφέρει ο προεκλογικός διάλογος. Είναι απαίτηση των πολιτών, έστω για ένα βράδυ, να μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν. Και αποτελεί σύμπτωμα της πολιτικής παθογένειας που επικρατεί στη χώρα μας το γεγονός ότι επί δύο μέρες ο δημόσιος διάλογος αφορά τη διαδικασία διεξαγωγής του ντιμπέιτ, με πιο... κρίσιμη την πρόταση να είναι όρθιοι και όχι καθιστοί οι δυο μονομάχοι!
www.avgi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου