Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Περιμένοντας τις χρεοκοπίες των εθνών...

Επτά μήνες μετά την αντιστροφή του περασμένου Μαρτίου και ένα χρόνια μετά το κραχ του 2008 και μετά από ένα ράλι της τάξης του 70% υπάρχουν στοιχεία που ενισχύουν την αισιοδοξία μακροπρόθεσμα.

Η πλειονότητα της κοινωνίας δεν ασχολείται με τα χρηματιστήρια και ανησυχεί για το μέλλον της οικονομίας περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 20-30 χρόνια.

Οι ακαδημαϊκοί ειδήμονες ανεμίζουν ένα σωρό στοιχεία που αποδεικνύουν τη θέση της δεινότητας στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία. Οι ειδήμονες των καφενείων αν για κάτι είναι σίγουροι είναι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά...

Η πλειονότητα αυτών που συνεχίζουν να είναι ενεργοί στο χρηματιστήριο πιστεύουν ακράδαντα ότι αυτό είναι μια σφηκοφωλιά απατεώνων όπου μακροπρόθεσμα κανείς δεν έχει τύχη. Οι ίδιοι βέβαια ασχολούνται γιατί πιστεύουν ότι μπορεί να πετύχουν καμιά αρπαχτή...

Μήπως οι αγορές παραμένουν σε μια ειδυλλιακή περίοδο για επενδυτές σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες;

Ας δούμε τι γράφουν τα πρωτοσέλιδα του κόσμου για τις αγορές. Τα πρωτοσέλιδα συνήθως φωτογραφίζουν την κυρίαρχη τάση. Αυτό που θέλει να ακούσει η πλειοψηφία ανά πάσα στιγμή.

20/09/09 New York Post: Το ράλι είναι για τα κορόιδα - Επί 6 μήνες οι αγορές ανεβαίνουν κόντρα στα στοιχεία για κέρδη και θέσεις εργασίας.


20/09/09 New York Times: Αποτελεί το τρέχον ράλι παράλογη ευφορία;

21/09/09 Wall Street Journal: Μια bear market παραμονεύει καθώς ο Dow πλησιάζει τις 10.000 μονάδες.

14/09/09 Financial Times: Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για ύφεση με δυο βουτιές.

02/09/09 Reuters: Οι επενδυτές θεωρούν ότι το ράλι του 2009 τελείωσε.

06/09/09 Associated Press: Λίγα τα νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αγορές ψηλότερα, σύμφωνα με τους επενδυτές.

18/08/09 Wall Street Journal: Μετά από άνοδο 42% οδοφράγματα απαισιοδοξίας.

06/08/09 CNBC: Είναι το μεγαλύτερο Bear Market Rally όλων των εποχών;

Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο η ανησυχία, αλλά για να καταλάβουμε την αξία της πρέπει να τρέξουμε στο παρελθόν.

Στις 21/01/09 είχα δημοσιεύσει μερικά παρόμοιας φύσης ενδιαφέροντα στοιχεία. Τότε ως γνωστόν το να υποστηρίζει κάποιος ότι τα χρηματιστήρια έχουν και πάνω πλευρά έμοιαζε με προδοσία των βωμών και των εστιών που είχε χτίσει ο συρμός του εθισμού στην πτώση.
Οσο επικίνδυνος είναι ο εθισμός στο συρμό της πτώσης άλλο τόσο επικίνδυνος είναι ο εθισμός στο συρμό της ανόδου. Γι’ αυτό θα πρέπει να κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά. Οι παραπάνω τίτλοι αποτελούν ένα στοιχείο ότι απέχουμε από το να έχει δημιουργηθεί συρμός ανόδου και αυτό προς τον παρόν είναι παρήγορο για τους ταύρους...

Στο άρθρο της στήλης την Τετάρτη 21/01/2009 με τίτλο: « Ας γίνουμε ρεαλιστές: Ας πιστέψουμε στο αδύνατο!» γράφαμε τα παρακάτω...

«Στις 10 τρέχοντος διάβαζα ένα τίτλο στο Reuters: "Οι οικονομολόγοι βλέπουν ότι είμαστε στη μεγαλύτερη ύφεση από τον β Παγκόσμιο Πόλεμο". Στις 12 Ιανουαρίου οι Times είχαν τον εξής τίτλο: «Οι επικεφαλής οικονομολόγοι ανησυχούν για μια δεκαετία οικονομικής αδυναμίας των ΗΠΑ.»

Υπάρχουν δεκάδες παρόμοιοι τίτλοι τους τελευταίους μήνες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Είναι φυσικό. Δεν είναι η πρώτη φορά. Σε κάθε πυθμένα των χρηματιστηριακών αγορών οι τίτλοι προβλέπουν την επ’ άπειρον βύθιση.

Σπάνια όμως οι Κασσάνδρες δικαιώνονται στις αέναες γραμμικές προβλέψεις τους. Οπως συμβαίνει και αντιστρόφως!...

...Σε κάθε πυθμένα όμως ακουγόταν ότι τα πράγματα τώρα είναι διαφορετικά. Στις 12/10/1974 το Business Week είχε τίτλο «Now even nations are in danger of default - Τώρα και τα έθνη αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας». Τότε ο Dow Jones ήταν κοντά στις 600 μονάδες. Ένα χρόνο αργότερα ήταν στις 800 και δυο χρόνια αργότερα στις 1.000 μονάδες.

Στις 19/07/1982 «Οι τράπεζες χρεοκοπούν περισσότερο από το 1940». «Τα στατιστικά στοιχεία είναι σαφή δεν υπάρχει άνοδος στον ορίζοντα». Ένα χρόνο αργότερα ο Dow ήταν 50% υψηλότερα....»

Το σενάριο της χρεοκοπίας των εθνών είναι το επόμενο επεισόδιο του έργου, θα το δούμε στα επόμενα χρόνια, αλλά δεν βλέπω γιατί πρέπει να κάνουν νέα χαμηλά οι δείκτες... Πτώση ναι αλλά νέα χαμηλά, δύσκολο. Αλλά από πού και πόσο οι διορθώσεις;...
Capital. gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου