Η πτώχευση πέντε μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών χθες έχει πολλαπλές αναγνώσεις. Κατ΄ αρχάς προκαλείται δραματική αύξηση στην ανεργία, αν σκεφθεί κανείς ότι οι εταιρείες αυτές απασχολούσαν συνολικά περί τους 6.000 εργαζομένους.
Δεύτερον, οι εταιρείες αυτές είχαν 837.000 ασφαλιστικά συμβόλαια αυτοκινήτων και 227.000 συμβόλαια ασφάλισης ζωής. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι- κυρίως αυτοί που έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια ζωής- μπαίνουν σε μια περιπέτεια ώσπου να καλυφθούν από το επικουρικό.
Τρίτον, αναδεικνύεται ένα ζήτημα του ρόλου των εποπτικών αρχών, διότι εδώ μιλάμε για μία από τις τρεις μεγαλύτερες ελληνικής ιδιοκτησίας ασφαλιστικές εταιρείες, της οποίας το πρόβλημα είναι γνωστό στην αγορά εδώ και χρόνια. Και, τέλος, τίθεται ένα ζήτημα σχετικά με τα αποθεματικά όλων των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών και το βάθος ελέγχου που ασκούν οι εποπτικές αρχές.
Η κατάσταση δεν είναι απλή και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Πέρυσι με τη διεθνή κρίση οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές του κόσμου αντιμετώπισαν πρόβλημα επιβίωσης και διασώθηκαν από τις κυβερνήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση στήριξε μεν τις τράπεζες, δεν στήριξε όμως οικονομικά τις ασφαλιστικές εταιρείες. Και δεν τις στήριξε διότι: πρώτον, πολλές είναι ξένες· δεύτερον, από τις ελληνικές οι μεγάλες ανήκουν σε τράπεζες, οπότε στηρίζονται από τις μητρικές τους· και, τρίτον, διότι για τις υπόλοιπες (συνολικά υπάρχουν 75) δεν ενδιαφέρεται αλλά, και να ενδιαφερόταν, δεν έχει εικόνα για την κατάστασή τους ώστε να ξέρει πόσο θα κοστίσει η στήριξη. Οι ειδικοί που ασχολούνται με τον κλάδο διαβεβαιώνουν ότι όλες οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά οφείλονται στην υπερτιμολόγηση της περιουσίας τους με την οποία αντισταθμίζουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, στην κακή διαχείριση, στη μη τήρηση των αποθεματικών που τις υποχρεώνει ο νόμος αλλά και στον ανταγωνισμό που οδηγεί σε χαμηλά ασφάλιστρα.
Ο κλάδος παγκοσμίως είναι από τους πλέον επισφαλείς ειδικά σε περιόδους κρίσης. Και οι συνέπειες από την πτώχευση ασφαλιστικών εταιρειών είναι πολλαπλές. Οχι μόνο διότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια συνολικά καλύπτουν ολόκληρους πληθυσμούς και οι εταιρείες αυτές απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους αλλά και επειδή οι πτωχεύσεις τους προκαλούν ισχυρότατους τριγμούς στο τραπεζικό σύστημα και στις οικονομίες συνολικά. Ο έλεγχος λοιπόν των ασφαλιστικών εταιρειών και η επιβίωση μόνο όσων είναι σε θέση πράγματι να καλύψουν τα συμβόλαια που πουλάνε στους πελάτες τους είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την υγεία της διεθνούς οικονομίας αλλά και των τοπικών οικονομιών. Ειδικά στην Ελλάδα ο έλεγχος των ασφαλιστικών εταιρειών ήταν και είναι πάντα ελλιπής και με πρόθεση «κουκουλώματος» των προβλημάτων του κλάδου και αυτό είναι ένας επιπλέον κίνδυνος για την εγχώρια αγορά.
ΤΑ ΝΕΑ
-
Πάμε στη δουλειά μας, να βγουν τα δανεικά μας!
Πριν από 2 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου